Bolu'da "Sulak Alan Yönetim Planı" çalıştayı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Hassas Alanlar Daire Başkanı Çağırankaya:- "Dünyada 19'uncu yüzyıldan itibaren sulak alanlar genelde atıl ve kapatılan alanlar olarak görülmüş ve kurutulmuş. ABD sulak alanlarının yüzde 70’ini kaybetmiş. Birçok

BOLU (AA) - Bolu'da, "Sulak Alan Yönetim Planı ve Yeniçağa Gölü Yönetim Planı Taslağının Oluşturulması" konulu çalıştay başladı.

Orman ve Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü ile Doğa Araştırmaları Derneği arasında imzalanan sözleşme gereği yürütülen Yeniçağa Gölü Sulak Alan Yönetim Planı kapsamında yapılan çalıştay, Karacasu beldesindeki bir otelde başladı.

Orman ve Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Abant İzzet Baysal Üniversitesinde görevli akademisyenler, Yeniçağa Kaymakamlığı ve Belediyesi yetkilileri ile Yeniçağa Gölü üzerinde çalışma yapan akademisyenler 4 gün devam edecek çalıştayda Yeniçağa Gölü'nün yönetim planını oluşturacak.

Oluşturulan bu plan, Orman ve Su İşleri Genel Müdürlüğüne ve Ulusal Sulaklar Komisyonunun onayından sonra yerel yönetimler ve ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından uygulanacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Hassas Alanlar Daire Başkanı Serhan Çağırankaya, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Yeniçağa Gölü'nün Türkiye'de bulunan önemli sulak alanlardan bir tanesi olduğuna dikkati çekerek sulak alanların biyolojik çeşitlilik ve canlı varlığı açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Çağırankaya, sulak alanların birçok tehdide ve tehlikeye maruz kalan yerler olduğuna işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada 19’uncu yüzyıldan itibaren sulak alanlar genelde atıl ve kapatılan alanlar olarak görülmüş ve kurutulmuş. ABD sulak alanlarının yüzde 70’ini kaybetmiş. Birçok Avrupa ülkesi ile Rusya gibi ülkeler de bunları kurutmuş. Türkiye’de de sıtmayla mücadele kapsamında birçok sulak alan zarar görmüş. Ülkemiz de 1994 yılında RAMSAR sözleşmesini imzalayarak sulak alanları korumaya başlamış. 2002 yılında da sulak alanlarının korunması yönetmeliği de bu korumalara katkı sağlamış."

Orman ve Su İşleri 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç da Yeniçağa Gölü'nün kendileri açısından çok önemli bir sulak alan olduğunu ifade etti.

Yaklaşık 264 hektar büyüklüğündeki Yeniçağa Gölü'nden 117 kuş türünün faydalandığını vurgulayan Karaağaç, "Burada göçmen ve yerel kuşların konakladığını biliyoruz. Yeniçağa Gölü'nde konaklayan 117 kuş türünden 96 adedi sadece burada üreme faaliyeti gösteriyor. Burası yıl boyu değişik kuş türlerinin gözlemlendiği bir alan. Bu şekilde bakıldığı zaman ne kadar önemli olduğu anlaşılır." ifadesini kullandı.

Cumartesi günü Yeniçağa Gölü'nde yapılacak arazi çalışmasının ardından sona erecek çalıştay sonucunda hazırlanan rapor onaylanmak üzere Milli Parklar Genel Müdürlüğüne gönderilecek.

AA

Gündem Haberleri

Tunus'un iade ettiği bakterili patatesler imha edilecek
Edip Akbayram’ın durumu ciddiyetini koruyor
İşle özel yaşam birbirine girdi: 'Patron mesaiden sonra arayamasın' çalışması
Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal