BOLU (AA) - Bolu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen ve örgütün "mahrem imamları"ndan olduğu değerlendirilen eski öğretmenin yargılanmasına devam edildi.
Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçlamasıyla yargılanan ve örgütün ildeki emniyet yapılanmasının mahrem imamlarından olduğu ileri sürülen, meslekten ihraç edilen öğretmen Mücahit Efendioğlu, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden SEGBİS aracılığıyla bağlandı.
Duruşmada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na "mahrem imamlar" soruşturması kapsamında 18 Nisan 2017'de müracaat ederek itiraflarda bulunan "Garson" kod adlı gizli tanık dinlenildi.
"Garson", ilgili birimlere daha önce ayrıntılı beyanda bulunduğunu belirterek, "Mahrem imam yapılanmasına ilişkin bir bilgi havuzu oluşturulmuştur. Şahısların görevlendirilmelerinde kullanılmak üzere temin edilen bilgilerin yer aldığı liste mevcuttur. Bu listenin hazırlanmasına katılanlardan biriydim. 17-25 Aralık'tan sonra pişman olduğum için bildiklerimi paylaşma gereği duydum." diye konuştu.
Bilgi havuzundaki isimleri adli makamlara teslim ettiğini aktaran gizli tanık, hazırlanan listelerin yer değiştirme ve tayin gibi işlemleri kontrol edebilmek adına tutulduğunu söyledi. Efendioğlu’nu tanımadığını ifade eden gizli tanık, listelerin kodlanmasına ilişkin şunları kaydetti:
"Bu kodlamalar aslında çok karışık değildir. Sınıflama ve tasnif işlemleri için söz konusu kodlamalar kullanıldı. Bölgelerde işleri yapan şahıslar bu kodların ne anlama geldiğini bilmekteydiler. Sistem, emniyet, büyük ve küçük bölgeci olarak üçe ayrılıyor. Onların altında da mahrem imamlar var. Mahrem imamların sorumlu olduğu da 4-5 kişi var. Mahrem imam olan kişinin sorumlu olduğu emniyet görevlileri bulunmakta. Her imam 4-10 arasında emniyet mensubundan sorumlu."
- "Mahrem imamların büyük çoğunluğu öğretmen kökenlidir"
İfadesinde mahrem imamların seçilmesi esnasında dikkat edilen hususlara da değinen gizli tanık Garson, şunları söyledi:
"Mahrem imam olarak seçilen şahısların yüzde 98'i üniversite mezunudur. Büyük çoğunluğu da öğretmen kökenlidir. Bir kısmı kamuda çalışan şahıslardan oluşmaktadır. Örgütün dershane, yurt ve okullarında çalışan şahıslardan mahrem imam seçilmesi de olağandır. Bir kişinin örgüt içindeki konumu itibariyle bu görevi yerine getirebileceği bir kanaat oluşursa da il yapılanmasının ileri gelenleri tarafından tavsiye edilir. Mülakatla da mahrem imam sıfatını taşıyıp taşımayabileceği belirlenir. Daha sonra da bulunduğu yerin büyük bölgesine teklifte bulunulur. Sahsın atanmasını yapan yer mahrem yapılanmasındaki büyük bölgedir. Şahsın örgüte bağlılığı konusunda değerlendirme çoğunlukla görevli olduğu yerin il imamı ya da onun altındaki yetkili şahıslar tarafından yapılırdı."
"Garson", listede ismi bulunan kişilerin belirli şahısların denetiminden geçtikten sonra kendisine ulaştığını da sözlerine ekledi.
- "Tanığın samimi olup olmadığı belirlenmelidir"
Sanık Efendioğlu ise tanığın beyanlarına katılmadığını belirterek, "İddialar tamamen söylemler üzerinedir. Eğer yargılama söylemler üzerinden yürüyecekse beyanlarıma itibar edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Temin edilen bilgilerin ne şekilde listelendiği belli değildir. Hukuka aykırı temin edilen belgelerin delil olarak kullanılmasına yer olmadığı kanaatindeyim. Gizli tanık pişman olup bildiklerini söylemek istediğini belirtmiştir." şeklinde konuştu.
Gizli tanığın teslim olduğu tarihe dikkati çeken Efendioğlu, "Tanığın kolluğa geç teslim olması nedeniyle, 'acaba gerçek mahrem imamlar kaçtıktan sonra mı kolluğa gittiği' şüphesiyle samimi olup olmadığı belirlenmelidir." dedi.
Mahkeme heyeti, diğer tanıkların dinlenilmesi ve dosyanın, 1 Şubat'ta aynı mahkemede görülmesine başlanacak 14 sanıklı "mahrem imamlar" davasıyla birleştirilmesinin değerlendirilmesi için duruşmayı 20 Şubat'a erteledi.
- İddianameden
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 13 sayfalık iddianamede, FETÖ/PDY'nin ildeki emniyet yapılanmasının "mahrem imamları"ndan olduğu değerlendirilen ve meslekten ihraç edilen öğretmen, tutuklu sanık Mücahit Efendioğlu hakkında, "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçlamasıyla 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
AA