Borsa'da Tüm Bilinenleri Unutturacak Gelişmeler! Doğu ve Güneydoğu'nun Devrimi

Son bir yılda yatırımcı sayısı yüzde 86 artış gösterdi. Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı 9 milyona yaklaşırken, en yüksek artış Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerinde gerçekleşti.

Yatırımcı sayısı 4 yılda yüzde 600 arttı

Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı, son bir yılda yüzde 86 artış göstererek 8,6 milyona yaklaştı. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 2020 yılında 1 milyon 232 bin olan yatırımcı sayısı 25 Mayıs 2024'te yüzde 600'e yakın artarak 8,6 milyona kadar yükseldi.

Nüfusuna Oranla En Yüksek Yatırımcı Sayısı Karabük'te

Nüfusuna oranla en yüksek yatırımcı sayısına sahip il yüzde 17 ile Karabük olurken, onu yüzde 15 ile Ankara ve yüzde 12 ile Eskişehir takip ediyor.

Genç Yatırımcıların Sayısı Yüzde 128 Arttı

Türkiye genelinde 24 yaş altı genç yatırımcı sayısı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 128 artarak 1 milyon üzerine yükseldi ve yaş grupları içinde en yüksek oranda büyümeyi yakaladı. 25-34 yaş arası yatırımcılar da yüzde 72 büyüyerek 2.2 milyona ulaştı ve en yüksek büyüyen 2. yaş grubu oldu.

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde Yatırımcı Sayısı Katlandı

Geçen yıla göre yatırımcı sayısını en yüksek oranda arttıran bölgeler yüzde 105 ile Doğu Anadolu ve yüzde 89 ile Güneydoğu Anadolu Bölgeleri oldu. Anadolu'da 27 de ilde yatırımcı sayısında yüzde 100 üzerinde büyüme sağlandı. Bu illerin 13 tanesi Doğu/Güneydoğu Anadolu Bölgesine 7 tanesi Karadeniz Bölgesine bağlı iller.

Kadın Yatırımcı Sayısı %111 Arttı

Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü Yılmaz Arısoy, kadın yatırımcı sayısının da önemli ölçüde arttığını belirterek, "Yapı Kredi Yatırım olarak kadın yatırımcı sayımız %111 artarken erkek yatırımcı sayısı %60 arttı. Kadın yatırımcı sayısında en çok artış Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da gerçekleşti. Doğu Anadolu'da kadın yatırımcı sayısında %150, artış yaşanırken Güneydoğu Anadolu'da %136'lık artış oldu." dedi.

Dijitalleşme Yatırımcı Sayısını Hızlandırdı

Yatırımcı sayısındaki artışta dijitalleşmenin etkisinin gözardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Yılmaz Arısoy, "Özellikle pandemiyle birlikte belki de yıllarımızı alacak dijitalleşmenin daha kısa ve hızlı bir şekilde olması. İnternet ve dijital ticaret platformları, yatırımcıların piyasalara daha hızlı ve kolay erişim sağlamasını mümkün kılarak işlem hızını artırdı." dedi.

Yatırımcılar Hangi Kanalları Kullanıyor?

Müşterilerin işlem yaptığı kanallara bakıldığında; Türkiye genelinde mobil kullanım %155, web uygulamaları üzerinden %64, yatırım uzman %37, çağrı merkezinde %30 artış görülüyor. Anadolu'da ise mobil kullanım %158, web uygulamaları üzerinden %68, yatırım uzman %40, çağrı merkezinde %32. Sonuç olarak Anadolu'da mobil ve web uygulamaları kullanımının daha çok arttığı görülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

4 Yıl Önce Cizre'ye Devasa Fabrika Kuran Firma İflas Etti
Yılbaşı kokinaları raflarda
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi İçin Yeni Dönem Başlıyor
Meşhur Sitedeki 52 Metrekare Daireyle Konya'da Bir İlk Gerçekleşecek
56 Yılda Ankara'nın Temelinde İmzası Olan Şirketin İflası