Bosna'nın ilk mobil oyunu!

Bosna-Hersekli genç bilgisayar uzmanlarından oluşan beş kişilik ekip, ülkelerini uluslararası arenada daha iyi tanıtmak için mobil oyun hazırladı.

Ülkenin ilk mobil oyun uygulaması olan "Bosna Piramitleri", mobil uygulama marketlerden ücretsiz olarak indirilebiliyor. İngilizce ve Boşnakça dillerinde hazırlanan oyunun Çince ve Türkçe versiyonları da yakın zamanda piyasayı sunulacak.

Saraybosnalı elektrik mühendisi Nihad Omerbegoviç öncülüğünde beş kişilik bir ekibin hazırladığı "Bosnian Pyramids: Road to Recognition", mobil uygulama marketlerinde yerini alan ilk Bosna-Hersek menşeli oyun oldu.

Çalışmaları hakkında bilgi veren Nihad Omerbegoviç, uygulamanın Google Play'e konulduğunu ve oyunun bu sayede milyonlarca kişiye ulaşacak olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Bosna-Hersek menşeli ilk mobil oyunu hazırladıkları için gururlu olduklarını söyleyen Omerbegoviç, "Daha önce de bazı denemeler olmuştu, ancak bu oyun konusu itibariyle dünya piyasasında yer almayı başaran Bosna-Hersek menşeli ilk oyun oldu" dedi.

Oyununun mobil markette yayımlanmandan önce birtakım kontrol süreçlerinden geçtiğini, öncelikle Google ve Apple firmalarının birtakım analizlerle oyunun teknik anlamda doğruluğunu kontrol ettiklerini, oyun kendilerini memnun ederse mobil uygulama marketlerinde yayımlayacaklarına dair cevap metni gönderdiklerini anlatan Omerbegoviç, "Söz konusu cevap bize birkaç gün önce ulaştı. O günden itibaren de oyun Google Play marketteki yerini aldı" diye konuştu.

"Amacımız, Bosna-Hersek'in tanıtımını yapmak"

Bosna-Hersekli üç bilgisayar uzmanı ve ünlü arkeolog Semir Osmanagiç'le birlikte yaklaşık altı ay önce başladıkları bu projedeki amaçlarının, Bosna-Hersek'i ve Bosna Piramitleri'ni uluslararası arenada tanıtmak olduğunu vurgulayan Omerbegoviç, şunları kaydetti: "Altı ay önce ortaya atılan bu fikirle dünyadaki teknolojik gelişmelere uygun, kendine has bir mobil oyun yapmak istedik. Ancak aklımızda ilk andan itibaren hem Bosna-Hersek'i hem de Bosna piramitlerini dünyaya tanıtacak ve onlara katkı sağlayacak bir şeyler yapma fikri vardı. Milyonlarca insanın kendi zevkine göre bir şeyler aradığı mobil markette yerini alan bu oyunun Bosna-Hersek'in tanıtımına katkı sağlayacağını düşünüyoruz."

Oyunla ilgili bilgi veren Omerbegoviç, hazırladıkları mobil oyunun farklı efekt ve görüntülerle 1980'li yıllarda piyasaya sürülen oyunları hatırlattığını söyledi.

Omerbegoviç, "Bosna-Hersekli ünlü arkeolog Semir Osmanagiç'in danışmanlığıyla Visoko şehrindeki piramitlere ve tünellere uygun bir şekilde dizayn edilen oyunda kahramanımız birtakım otantik tünellerden geçiyor. Piramitlerin altında bulunan bir enerji küresini bulmaya çalışan kahraman, aynı zamanda düşmanlarıyla da mücadele ediyor. Oyunda Visoko'daki Güneş, Ay ve Ejderha isimli üç piramidi simgeleyen üç ayrı zorluk seviyesi bulunuyor" diye konuştu.

Bosna-Hersek'te her alanda yetenekli insanlar bulunduğunu söyleyen Omerbegoviç, yazdıkları oyun dolayısıyla Alman bir bilgisayar program firmasının kendileriyle iletişim kurduğunu, bu firmada çalışan birkaç Bosna-Hersek kökenli uzmanın da olduğunu ifade etti.

Münih Teknik Üniversitesi'ne bağlı oyun geliştirme biriminin, kendileriyle iletişime geçip gelecekteki projelerde birlikte çalışmak istediğini aktaran Omerbegoviç, Avusturyalı ve İsviçreli uzmanlardan da işbirliği teklifi aldıklarını belirtti.

Şimdilik Boşnakça ve İngiliz versiyonlarıyla sunulan oyunun kısa zamanda farklı dillere de tercüme edilmesi planlanıyor. Omerbegoviç, "Önümüzdeki günlerde oyunun Çince versiyonunu yapıp Çin piyasasına da girmeyi hedefliyoruz. Aynı şekilde kısa bir süre içerisinde Türkçe versiyonunu da yapıp oyunu Türkiyeli oyunseverlerle de buluşturmak istiyoruz" diye konuştu.

Bosna Piramitleri ve Semir Osmanagiç

Başkent Saraybosna'ya 35 kilometre uzaklıktaki Visoko kentinde 2006 yılında Güneş, Ay ve Ejderha isimlerinde üç piramit tespit edildi. Toprakla kaplı, uzaktan bakıldığın olağan bir tepe gibi görünen Bosna Piramitleri'nde kazılar devam ediyor. Visoko şehrinin çevresinde konuşlanan ve merkezlerinde birleştirildiğinde 60'ar derecelik eşkenar bir üçgen oluşturan piramitlerin Mısır'daki piramitlerden daha büyük olduğu tahmin ediliyor.

Keşfin yapıldığı 2006 yılından itibaren çalışmaları Bosna'nın "İndiana Jones"i olarak tanınan arkeolog Semir Osmanagiç yürütüyor. Normal şartlar altından 7 yıl sürmesi planlanan kazı çalışmalarında maddi imkanların da yetersizliği nedeniyle büyük bir aşama kaydedilemedi.

Teknoloji Haberleri

Casper’dan Yeni Nesil Bilgisayar Deneyimi: Nirvana AIO A800 ve AIO A900
Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı