Bozkır’ın Birlik Ateşi…

yazar-3

 

Merkezi Konya’da bulunan Bozkır Kültür Folklor ve Dayanışma Derneği’nin hazırladığı “Bozkır’ın Dünü-Bugünü” konulu sempozyum önceki gün yapıldı. Konya Ticaret Odası (KTO) konferans salonunu dolduran yüzlerce Bozkırlı hem haset giderdi, hem de bilim adamlarının binbir emekle hazırladığı tebliğlerle bilgilendi. Bozkır Kültür Folklor ve Dayanışma Derneği Başkanı Avukat Ruhsar Tanrıkulu ve Yönetim Kurulu üyesi ağabey ve arkadaşlarımızın büyük emek verdiği sempozyum birlik ve beraberlik ateşi yaktı.

Şeref  konuğumuz Personel Okulu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Uğur Uzal’dı. oldu. Bozkır’ın Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde en yüksek makamlarının birinde görev yapan, kendisinin daha yüksek görevlerde olmasını yürekten istediğimiz saygıdeğer paşamız salonu dolduran hemşehrilerimizle, hemşehrilerimiz de sayın paşamızla tanışmanın mutluluğunu yaşadı.

KTO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Üzülmez, Bozkır Belediye Başkanı Mehmet Akif Ülker, Atatürkçü Düşünce Derneği Konya Şubesi Başkanı Dr. Dilaver Özçelik, İstanbul Bozkırlılar Derneği Başkanı Lokman Ciğerci, Ankara Bozkırlılar Derneği Başkanı Hasan Basri Yalçınkaya (Hasan ağabeye konuşmasında isyanlar konusunda yaptığım çalışma nedeniyle şahsımı ve Memleket Gazetesi’ni yücelten cümleleri için yürekten teşekkürler), Bozkırlılar Vakfı Konya Şubesi Başkanı Hasan Ali Ünlü, İstanbul’da ünlü işadamı ve film yapımcısı Mehmet Tanrısever, eski milletvekilleri Kadir Demir, Hüseyin Arı, Hasan Kaya, Ak Parti Bozkır İlçe Başkanı Memduh Çelmeli, Üçpınar Belediye Başkanı Ziya Kuz, Sorkun Belediye Başkanı Abdurrahman Keşir ile birlikte çok sayıda  Bozkır kökenli akademisyen salonu doldurdu, pür dikkat sunulan bildirileri izledi.

“Bozkır’ın Dünü-Bugünü” sempozyumunu izleyen konuklara, Çumralıların haklı olarak “Türkmenbeyi” adını verdikleri, gönlümün “Bozkırbeyi” olan Konya Şeker Fabrikası ve Pankobirlik Yönetim Kurul Başkanı Recep Konuk öğle yemeği ikram etti. Yemekler yenirken eli nasırlı, ak sakallı bir amcamız, “Duydun mu Alı. Bu Recep Konuk’un anası Koçaş’tanmış. Bunu yazmayı unutma. Şeker’i bataktan kurtaran bu yiğit, ha bire fabrika açıyor. Bozkır’a da bir tesis guruvirsin, Bozkırbeyliği’ni ilan edilim” tembihi yaptı. Ben bunu tembihi yazıyorum, umarım kurmayları Recep Konuk’a iletir. Bana sorarsa, “Bu dana kreşi projesi Bozkır’da bal gibi yürür.”  Sempozyuma geçen yıl 12 Kasım’da kaybettiğimiz güler yüzlü işadamı ağabeyimiz, Derneğimizin eski başkanı Nazif Yardımcı’nin eşi Saime Yardımcı ve oğlu Tevfik Yardımcı da aramızdaydı.

Protokol konuşmalarından sonra yapılan üç oturumda sırasıyla Prof. Dr. Hasan Bahar “Erken Dönem Bozkır Çevresinin Tarihi”, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yılmaz “Bozkır ve Çevresinde Tahrip Olan Kültür Varlıkları”, Naci Akan “Türk milli Tarihinde Bozkır ve Çevresindeki Türk Boylarının etkinlikleri ve Özellikleri”, Yrd. Doç. Dr. Alaaddin Aköz, “16. Yüzyıl Başlarında Bozkır Nahiyesinde Yerleşme ve Nüfus”, Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdemir “Bozkır Yöresindeki Ahşap Camilerin Türk Kültüründeki Yeri”, Yrd. Doç. Dr. M. Emin Başer ve Öğretim Görevlisi Zekeriya Şimşir “Ahırlı’daki Türk-İslam Devri Yapıları”, Yrd. Doç. Dr. Kerim Koçak “Bozkır ve Yöresindeki Cevherleşmeler”, İnkilap Tarihi Okutmanı Ahmet Atalay “Dr. Nazmi’ye Göre Bozkır İlçesinin Sıhhi ve İçtimai Coğrafyası”, Avukat Mehmet Ali Uz “Bozkır’ın Yetiştirdiği Önemli Şahsiyetler”, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yılmaz “1912 genel Seçimlerinde Bozkır’dan Tepkiler”, Yrd. Doç. Dr. Ferudun Ata “1. Dünya Savaşı İçinde Bozkır’a yapılan Sürgünler”, Yrd. Doç. Dr. Yaşar Semiz “Atatürk Döneminde Bozkır’ın Sosyo-Ekonomik Durumu”, Dr. Naci Bakırcı “Mevlana Müzesi’nde Bulunan Bozkır Sancağı”, Prof. Dr. Recep Dikici “Eserleri Olan Bozkırlı Alim ve Edipler”, Emekli Öğretmen Yusuf Dülger “Bozkır’da Eğitim”, Emekli öğretmen Mithat Arı “Bozkır’da Ekonomi ve Göç Nedenleri”, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Personel Şube Müdürü Ali Ulvi Ülker “Kültür Dili İle Bozkır”, Dr. Aziz Ayva, “Bozkır Halk Edebiyatından Örnekler”, Emekli Halk Eğitim Müdürü Mehmet Ali Özeralp “Bozkır Bölgesi Geleneksel Kıyafetleri”, Dr. İsmail Kıvrım “19. Yüzyılda Bozkır ve Çevresi Vakıfları”, Dr. Hüseyin Muşmal “19. Yüzyıl Ortalarında Bozkır Kazasının Nüfus Özellikleri ve Nüfusun Mesleki Yapılanması”, Dr. Aydın Akın “Konya İli Bozkır İlçesi Bağcılığının Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri”, Doç. Dr. Muhuttin Tuş “Osmanlı Döneminde Bozkır Kazası” ve Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu “Bozkır isyanları” konulu bildiriler sunuldu. Bu bildiriler, birinci oturumun başkanlığını yapan Kovanlıklı hemşerimiz Konya Kültür ve Turizm Müdürü Settar Yarar tarafından en kısa süre içerisinde kitaplaştırılarak, Bozkır’a ölümsüz bir kaynak oluşturulmuş olacak. Şimdiden bu kitabı okuyup, okutturacağımız günlerin heyecanını yaşamaya başladık. Umarım, yeni sempozyum ve toplantılarla “Bozkır ve Bozkırlı” sorunlarını tartışmaya devam ederiz.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.