Bu PC'ler kanser araştırmalarını hızlandırıyor

1.5 milyon PC’nin gücü, kanser araştırmalarını hızlandırıyor

Tüm dünyada insani sorunların çözülmesine adanan 1.5 milyon PC’nin kullanılmayan bilgiişlem gücünü birleştiren World Community Grid, kanser araştırmaları için gerekli temel süreçlerden birini otomatikleştirdi ve hızlandırdı. “Kanseri Yenmeye Yardım Etmek” (Help Conquer Cancer) adlı proje kapsamında araştırmalara hız kazandıracak yeni bilgisayar sistemi, bilimadamlarının, kanserle bağlantılı proteinin yapısını daha kolay keşfetmesini ve tedavi geliştirmesini mümkün kılan süreci hızlandırıyor ve otomatikleştiriyor.

World Community Grid, kanser araştırmacılarının “kristalleşme” adını verdiği süreci algılayabilen bir bilgisayar sistemi geliştirdi. Bugüne kadar manuel olarak tespit edilen kristalleşme süreci, normalde kıvamlı bir sıvı halinde olan maddeyi katılaştırarak, X-ışını incelemesi için hazır hale getirdi. Yeni sistem, kristalleşmiş proteini gösteren görüntülerin %80’ini başarıyla algıladı. Kristalleşmenin otomatikleşmesiyle, manuel işgücüne oranla protein başına 6 kat daha fazla görüntü, çok daha kısa bir zamanda tanımlandı. Kristalleşmiş proteinlerin incelenmesi, araştırmacıların kanserin oluşma şeklini ve potansiyel olarak nasıl önlenebileceğini belirlemesini sağlayacak. DNA, atomlar, mineral ve kimyasallar gibi pek çok moleküler araştırmada rol oynayan kristalleşme sürecine dair gelişme; ilaçların, elektronik aygıtların ve yeni malzemelerin üretilmesini sağlayacak.

Toronto Üniversitesi Öğretim Üyesi ve IBM Gelişmiş Araştırmalar Merkezi’nde misafir bilimadamı olan Dr. Igor Jurisica, uygulamayla ilgili olarak, “Bu ilerleme, World Community Grid’in bilim dünyasına kazandırdığı muazzam değeri bir kez daha gösteriyor. Bilgisayarını kullanmadığı zamanlarda, bilgiişlem gücünü bilimsel araştırmalara bağışlayan gönüllülerin, bu gelişmeye olanak sağladıkları için kendileriyle gurur duyması gerekir.” dedi. IBM Sağlık Hizmetleri ve Yaşam Bilimleri Enstitüsü Kıdemli Mühendisi ve Program Direktörü Dr. Joseph Jasinski ise ilerlemenin, kanseri daha iyi anlamamız için çok değerli bir katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2007 yılında tüm dünyadaki ölümlerin %13’ü kanserden kaynaklandı. 2008 yılında 12.7 milyon yeni kanser vakası görüldü ve kanserden ölenlerin sayısı 7.6 milyon olarak açıklandı. Önümüzdeki 20 yılda, tanı konulan yeni vaka sayısının 21 milyona, kanserden kaynaklanan ölümlerin ise 13 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.


Teknoloji Haberleri

Casper’dan Yeni Nesil Bilgisayar Deneyimi: Nirvana AIO A800 ve AIO A900
Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı