Değerli okuyucularım, bugünkü yazımızın başlığı, alanında bir zirve olan ÖSYM’ye ait.
Malumunuz olduğu üzere, 19 Kasım 1974’te kurulan ÖSYM, - bazen yaşanan ufak tefek kusurların dışında – yıllardır çeşitli alanlarda merkezî sistem sınav uygulamasını başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedir.
Ancak, ÖSYM yetkililerinin geri adım atmadıkları bir tercihleri var: Kurum tarafından yapılan bütün sınavların soru kitapçıklarında ve salon tutanaklarında ”Bu sayfayı kullanmayınız.” ibaresinin basılı olduğu boş sayfalar var. Sadece dün ve önceki gün görevli olduğumuz 2018 TYT, AYT ve YDT sınavlarında - soru kitapçıklarında dörder sayfa ve salon tutanaklarında beşer sayfa olmak üzere –tam 17 sayfa heba edilen millî servet vardı.
Söz konusu iki günde yapılan sınavlara 4.500.000 civarında öğrenci girdi ve bu sınavlarda yüz bin civarında akademisyen ve öğretmen görev yaptı. Bu değerlendirmeyi, kurumun yaptığı bütün sınavlar için düşünürsek, ortaya korkunç bir tablo çıkıyor. İsraf edilen bu sayfaların kâğıtlarını elde etmek için, kim bilir kaç ormanımızı yok ediyoruz. Biz, millî servetimizi heba edecek kadar müsrif zengin değiliz, olmamalıyız da.
Üniversitemde göreve başladığım 2018 Haziranından itibaren; gerek ÖSYM, gerek A.Ü. AÖF tarafından gerçekleştirilen sınavlarda biz de istihdam edildik. Özellikle, milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren sınavların başarılı icracısı olan ÖSYM’nin bu yanlış tercihte niye ısrar ettiğini anlayabilmiş değilim.
Sadece bir sayfalık – o da zorunlu – bir boşluk bırakma olsa, elbette onun bir açıklaması vardır düşüncesiyle buna itiraz etmeyeceğim. Ancak, boş sayfa sayısı dört olunca, acaba soru kitapçığı niye iki yaprak eksik basılmıyor hususu hep aklıma geliyor.
Öyle ya, madem o sayfaları kullanmayacağız, o hâlde niye basıyoruz? Bu boş sayfaların parası; Aziz, Necip ve Asil Milletimizin fertleri olarak hepimizin cebinden çıkmıyor mu?
Gelin beraberce bir hesap yapalım:
Bir yılda ÖSYM’nin yaptığı sınav sayısı: küçüklü büyüklü en az 30.
Sınavlara katılan öğrenci sayısı: en az 8 milyon.
Sınavlarda kullanılan salon tutanağı sayısı: 500.000
Sınavlarda kullanılan boş sayfa sayısı: tahminen 36 milyon
Yıllardır muazzam bir sistemle yürütülen merkezî sınavların organizasyonunu eleştirmek haddim değil, teeddüp ederim. Ancak, çok önemli sınav kurallarının yanında hiç fark edilmeyen ve gündeme dahi alınmayan bu önemli hususu; ÖSYM yetkililerinin, Millî Eğitim Bakanlığı’nın, YÖK’ün, eğitim camiası neferlerinin ve içlerinde vatan, millet, memleket sevdası olan siz değerli okuyucularımın takdirlerine sunuyorum.