Bu ülkeyi teknoloji üssü haline getirmeliyiz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin, daha nitelikli ve yüksek katma değerli ileri teknoloji ürünleri üretmesi gerektiğini söyledi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca Türkiye Sanayii Sevk ve İdare Enstitüsü'nde düzenlenen ve ''2023'e 10 Kala Ar-Ge ve Yenilikte Doğu Marmara'' sloganıyla başlatılan Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı'nda konuşan Ergün, dün açıklanan rakamlara göre 152.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini vurgulayarak, Türkiye'nin 10 yıl içinde ihracat rakamının, 36 milyar dolardan 152.6 milyar dolara ulaşmasının dikkat çekici olduğunu bildirdi.

''Bu artışta Afrika, Güney Amerika gibi yeni pazarlara açılmamızın, bu konuda yürüttüğümüz diplomatik faaliyetlerin büyük payının olduğunu kabul etmemiz lazım'' diyen Ergün, şöyle konuştu:

''Ancak ülkemizdeki ihracat artışı sadece pazar çeşitliliğinden, daha fazla ürün ihraç etmekten kaynaklanmıyor. İhracatımızın artmasından daha nitelikli ve daha yüksek katma değerli ürünler ihraç etmemizin de payı var. Artık ihraç ettiğimiz ürünler, eskisine göre daha değerli. Bizim ülke olarak daha fazla üretmekten ziyade daha nitelikli ve daha yüksek katma değerli ileri teknoloji ürünler üretmemiz lazım.''

Bu ülkeyi bir Ar-Ge, bir teknoloji üssü haline getirmeliyiz

Katma değeri araştıracak şeyin, araştırma, geliştirme, markalaşma ve tasarım gibi alanlar olduğunu, bu alanlara odaklanılması gerektiğini vurgulayan Ergün, ''Bundan sonra yapacağımız iş, üretim ve ihracatımızın içindeki yüksek teknolojik ürünlerin payını, (bugün yüzde 5'ler seviyesindeyiz) yüzde 20-25'ler seviyesine çıkarmaktır. 10 yıl içinde bu seviyeyi yakalamamız lazım. Bizim bakanlık olarak hem sanayi stratejimizde hem de sektörel strateji bölgelerinde üzerinde durduğumuz konu budur. Bu ülkeyi bir üretim üssü olmak kadar bir Ar-Ge, bir teknoloji üssü haline getirmeliyiz. Bu dönüşüm hepimiz için oldukça zor geçecek bir dönüşümdür'' diye konuştu.

Teknoloji Haberleri

Casper’dan Yeni Nesil Bilgisayar Deneyimi: Nirvana AIO A800 ve AIO A900
Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı