KASTAMONU (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - VURAL AKKİRPİ - Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde "Buğdayın atası" olarak bilinen siyez buğdayında bu yıl rekoltenin yüzde 20 artması, üreticisini mutlu etti.
Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak bilinen siyez buğdayı, araştırmalara göre 14 kromozomdan oluşuyor. Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde yılda ortalama 2 bin tonun üzerinde siyez buğdayı elde ediliyor.
İç ve dış piyasada alıcı bulması nedeniyle sipariş yoğunluğu yaşanan siyez, hasadın ardından kısa sürede tükeniyor. Yoğun talep nedeniyle son 10 yılda ilçede siyez buğdayı ekim alanları da hızla artıyor.
Siyez buğdayının ham hali 2, işlenmiş hali ise 10 lira civarında satılıyor. Doğal yollarla üretilmesi nedeniyle iklim şartlarından çok çabuk etkilenen siyez buğdayı, bu yıl ilkbaharda yeterli yağış alması dolayısıyla üreticisinin yüzünü güldürdü.
İhsangazi Siyez Üreticileri Derneği Başkanı Halit Nadir Alıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyeze ilginin son yıllarda ekim alanlarının artmasını sağladığını söyledi.
İlçede hasadın sona erdiğini aktaran Alıcıoğlu, "Siyez buğdayında ilaç ya da gübre gibi katkı maddesi kullanılmadığı için iklim şartları çok önemli. Bu sene bol yağmur yağması verimin artmasını sağladı. Bu yıl, geçtiğimiz yıllara göre verimde yüzde 20 artış sağlandı." dedi.
Siyez üreticilerinden Abdurrahman Hoşafçı da uzun yıllardır çiftçilik yaptığını belirtti.
Bu yıl yağışlardan memnun olduklarını anlatan Hoşafçı, "Nisan ve mayıs ayındaki yağışlar bizleri sevindirdi. O dönemdeki yağışların iyi olması verimi artırdı. Geçen yıllara göre verimde yüzde 20-25 civarında artış var." diye konuştu.
Köyde bulunan 20 dekar tarlasına siyez ektiğini anlatan Hoşafçı, "Yaklaşık 4 ton siyez çıktı. Bunun bir kısmı un, bir kısmı da bulgur yapılıyor." ifadesini kullandı.
AA