BURSA (AA) - ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Bursalı bir arıcı, alternatif tıp kapsamındaki apiterapi (arı ürünleriyle tedavi) çalışmalarına destek olmak amacıyla, araştırmacıların yararlanması için "arı havası (api-air)" sistemi kurdu.
Arı yetiştiricisi İslam Dikbıyık'ın kurduğu sistem, özellikle astım, bronşit, alerji gibi hastalıkların tedavisine yardımcı etken olarak, kovana takılan aparat sayesinde bal, polen ve propolis karışımının bulunduğu havanın teneffüs ettirilmesine dayanıyor.
Dikbıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki alternatif tıp ve apiterapi çalışmalarına destek olmak için arı havası sistemi kurduğunu söyledi. Türkiye'de bu amaçla kurulmuş iki merkez bulunduğunu belirten Dikbıyık, sistemini tedavi için değil, üniversitelerdeki araştırmacıların ve bu konuda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yararlanması amacıyla oluşturduğunu dile getirdi.
Yurtdışında alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılan arı havası sisteminin işleyişine değinen Dikbıyık, ''Arı havası odasında 6 kovanımız var. Kovanların üzerinde kapak mevcut. Fan sistemiyle kovandaki havayı alıp, boruyla solunmasını sağlıyoruz. Kovanda bal, propolis, polen ve bitkilerin esansiyel yağları mevcut. Arı, kovanın içini propolisle dezenfekte ediyor. Sistem sayesinde bunlar teneffüs ediliyor'' diye konuştu.
Dikbıyık, sistemin özellikle Almanya, Rusya ve Romanya'da astım ve bronşit hastaları tarafından yaygın şekilde kullanıldığını öğrendiğini anlattı.
Kurduğu sistemden uzmanların yararlanmaya başladığı bilgisini veren Dikbıyık, "Tesisimizi kurduk. Bakanlığın apiterapi ile ilgili çalışmalarını bekliyoruz" ifadesini kullandı.
AA