Burundililer güvenlik sorununa rağmen camilere akın ediyor

Burundi'de 10 milyonluk nüfusun yüzde 5'ini oluşturan Müslümanlar, ramazanın maneviyatını hissetmek için başkentteki camilerin yakınına taşınıyor- Yaklaşık bir yıldır siyasi krizin ve şiddet olaylarının yaşandığı ülkede Müslümanlar, yiyeceklerini yoksulla

BUJUMBURA (AA) - Siyasi krizin yaşandığı Burundi'de yaklaşık 10 milyonluk nüfusun yüzde 5'ini oluşturan Müslümanlar, ramazan ayının manevi havasını solumak için camilere koşuyor.

Başkent Bujumbura'da Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın 3'üncü kez göreve gelmesine karşı çıkanların yoğun olduğu Cibitoke Mahallesi'nde yaşayan Cuma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvenlik sorunu yaşamadan ibadetlerini yerine getirebilmek için bölgedeki camiye yakın bir eve taşındığını anlattı.

Evinin, güvenlik güçlerinin sık sık operasyon düzenlediği mahallelerden birinde olduğunu kaydeden Cuma, komşularının birçoğunun kendisi gibi taşınmak zorunda kaldığını dile getirdi.

Cibitoke sakinlerinden Yusuf da sokakların çok güvenli olmadığını bu nedenle camiye gidebilmek için başka bir eve taşınmaları gerektiğini aktarırken, Kerim ise ramazan başlamadan iki gün önce, ayrılıkçıların yoğun yaşadığı Musaga'dan, Müslümanların bulunduğu ve sükunetin hakim olduğu Bwiza Mahallesi'ne taşındığını söyledi.

Kerim, Yusuf ve Cuma'nın yanı sıra Radjabu da ihtiyaç sahipleriyle yardımlaşmak için iftarını camide hep birlikte yapmayı tercih ediyor.

- "Operasyonlar yüzünden Müslümanlar huzurlu bir ramazan geçiremiyor"

Musaga sakinlerinden İsa, geceleri camiye gitmenin, iftar ve sahurları komşularla beraber yapmanın mümkün olmadığını belirterek, güvenlik güçlerinin her gün düzenlediği operasyonlar nedeniyle Müslümanların huzurlu bir ramazan geçiremediğine dikkati çekti.

Sabah namazı esnasında bazen bomba ve silah sesleri duyduklarını ifade eden İsa, şiddet olayları yüzünden bazı Müslümanların hava karardığında evlerinden bile çıkamadığını söyledi.

Nyakabiga Mahallesi'nden Abdul ise ramazan ayında insanların artık yakınlarıyla bir arada iftar yapamadığını vurgularken, eşi Aişe ise siyasi krizin patlak vermesiyle polisin gece dışarı çıkanlara saldırgan gözüyle baktığını ifade etti.

Öte yandan bazı imamlar güvenlik sorunu nedeniyle geçici olarak camilerde sabah namazı kıldırmama kararı aldı. Yerel kaynaklar, Buterere Mahallesi'ndeki 5 camiden sadece 2'sinde sabah namaz kılındığını ileri sürdü.

Ülkede son birkaç ay içinde güvenlik konusunda ilerlemeler kaydedilse de başkentte Musaga, Nyakabiga, Jabe, Cibitoke, Mutakura, Buterere ve Ngarara gibi Nkurunziza'ya karşı çıkanların yaşadığı mahallelerde saldırılar, adam kaçırma eylemleri ve operasyonlar devam ediyor.

Burundi İslam Topluluğu (COMIBU) liderlerinden Harun Nkunduwiga ise her şeye rağmen ülkede ve Çad Gölü bölgesinde barışın sağlanabilmesi için ibadetlere devam edilmesi gerektiğini söylüyor.

- Ülkede siyasi kriz bir yıldır devam ediyor

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana ülkede 700'den fazla kişi öldü, 600 kişi işkenceye uğradı, 280 bin kişi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

AA

Gündem Haberleri

Sağanak yağış Alanya'yı yıktı geçti
Tapu müdüründen açıklama: Eski tip kimlikle gelmeyin
İzmir'de Sağlık Skandalı! Yumurtalıklarını Aldılar Anne Olamayacak
Lozan'a Gitti İkinci Dünya Savaşı'na Türkiye'yi Sokmadı
Kamuya Yeni Personel Alımları ve Kadro İhdasları Resmi Gazete'de Yayımlandı