Bilim adamları, Grönland'ın kuzeyindeki Petermann Buzulu'ndan Manhattan'ın iki katı büyüklüğünde bir buzdağının koptuğunu söylüyor. Bir Nasa uydusunun yakaladığı görüntüler, buzulun ucunda yer alan bölgenin kopma anını gösteriyor. 2010 senesinde aynı buzuldan 250 kilometre karelik bir tabaka kopmuştu. Buzullardan tabaka kopması doğal bir durum, ancak Petermann Buzulu'nda son yıllarda gerçekleşen değişimler uzmanları hayrete düşürdü.
Nasa'dan Eric Rignot, bir açıklamada "Bu bir çöküntü değil ama kesinlikle önemli bir olay" dedi.
Olayı daha ciddiye alan gözlemciler de var.
Delaware Üniversitesi'nden Andreas Muenchow, "Bu durum etkileyici ve endişelendirici" yorumunda bulundu. Muenchow, "Elimizde 150 yılın verileri bulunuyor ve daha önce hiç görmediğimiz değişimler görüyoruz" diyor. Fakat buz kütlesinin kopmadan önce de su üzerinde dalgalanır halde olmasından dolayı, kopmanın deniz seviyesini etkilemeyeceği düşünülüyor.
Kanada Buzul Merkezi, Petermann Buzulu'ndan kopan buzdağlarının çoğu zaman Kanada'nın Newfoundland sahiline kayabildiğini belirtti. Bu da gemicilik ve denizcilik için bir tehdit oluşturuyor.
Bilim adamları aynı zamanda son yıllarda Grönland buz sahanlığının özellikle yükselen sıcaklıklar nedeniyle inceldiğine dair uyarılarda bulunuyor.