Çağlayan: Konya çok büyük yük aldı, sayı artırılmalı

Yansan Yangın ve Güvenlik Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Habip Çağlayan yangın ve yaşam güvenliği noktasında Memleket'e önemli açıklamalar yaptı.

Bizim işimiz acele sloganıyla yola çıkan Yansan Yangın Güvenlik Yönetim Kurulu Başkanı Çağlayan, "yangın tüpleri sadece acil müdahale içindir, bilinçlenmek de çok önemlidir" diye konuştu.  Denetim eksikliğinden de yakınan Habip Çağlayan, "büyükşehir yasası ile Konya çok büyük yükün altına girdi, personel yetersiz geliyor" dedi.

-Yansan Yangın Güvenlik Sistemleri'ni bize tanıtır mısınız?

Asıl kurucusu Metin Çağlayan’dır. Firmamız 1993 yılında Konya’mızdaki bir eksiği gidermek amacıyla kuruldu. Sektörle ilgili, Konya ve Konya’nın tüm ilçeleri, Antalya, Aksaray, Niğde, Kırşehir, Afyon, Karaman olmak üzere 9’a yakın servis sahamız var.

Fabrikaların, iş yerlerinin, resmi kurumların yangın söndürme ekipmanları, yangın söndürme sistemleri, yangın güvenliği ile ilgili aklınıza ne geliyorsa hepsini biz yapıyoruz. Yangın söndürme cihazlarının dolum, bakım ve satışını yapıyoruz. 2009’da değişen yangın yönetmeliği, iş ve iş güvenliğini müteakiben fabrikaların, evlerin ve iş yerlerinin genel anlamdaki yangın sistemlerini yapıyoruz. Bunun içerisinde yangın merdiveni, yangın söndürme tüpü, yangın dolap sistemi, otomatik yangın söndürme sistemleri, gazlı söndürme sistemleri geniş bir havuz var bununla ilgili.

-Yangın söndürme cihazlarında Konya hangi sıralamada?

Arkadaşlarımız, özellikle Konya ve etrafındaki ilçeler dışında Aksaray, Niğde, Isparta, Kastamonu gibi illerde işimizle ilgili eğitim veriyorlar. Çevre illerde çok fazla eksiklikler var.  Bizim sektörümüzde şöyle bir sıkıntı var; herkes kendi işini yapmıyor. Yangıncı, yangın işlerini yapsın. Çeşmeci kendi işini yapsın, kameracı kendi işini yapsın. Herkes kendi işini yapsa hiçbir problem kalmayacak. Bu konuyla ilgili çalışmamız var.  Her önüne gelen, ben yangın işini yaparım diyor. Halbuki bizim işimiz hayatiyet içeriyor.

-Resmi prosedürlerde “şunun da olması gerekir” dediğiniz bir maddeler var mı ?

Tabi ki eksik noktalar var. Buradaki en büyük eksik personel yetersizliği. Arkadaşlarımız çok iyi çalışıyorlar ancak ekip sayısı az. Büyükşehir yasasından sonra Konya çok büyük bir yükün altına girdi. İtfaiye Daire Başkanlığı köy okulları dahil bütün okullara eğitim için gidiyor. Bakanlığın sürekli yönetmeliği değiştirmesi de çok büyük bir sıkıntı.

-Her gittiğimiz yerde yangın tüplerini görürüz, bu tüpler dolu mu, boş mu, nasıl anlayacağız, kontroller nasıl yapılıyor?

Yangın söndürme cihazı haliyle doludur. Kendi firmam açısından denetlemeyi yeterli görmüyorum. Bizi denetleyen kurumlar için şu talepte bulunuyorum; denetlemeye gelip çay içip gitmeyin. Aylık kaç ton toz almışsın, nerede ve nasıl kullanmışsın? gibi başlıkların yanında fabrikamızı da inceleyin. Bir firma seçin ve gidip orayı denetleyin. Numunesini alın, bu marka tozu doldurmuş musun? kontrol edin. Kurumlar, Sancak İtfaiyesi'ne giderek numune aldırsınlar. Orada tozun kalitesini, makinenin hızını her şeyini kontrol ediyorlar.

  -Peki, gereksiz dediğiniz prosedür var mı ?

Gereksiz dediğimiz prosedür yok. İtfaiyeci arkadaşlarımız hassas davranıyorlar. Olması gerekenleri en ekonomik şekilde sağlanması için yardımcı oluyorlar. İnsanların ilk danışması gereken yer itfaiye, bir dolap bir tanede yangın söndürme tüpü koymakla bitmiyor iş. Bunun için kesinlikle itfaiyeye danışmaları gerekiyor. Bir inşaatın özellikle temeli esnasında, ya da bitmiş bir fabrika için müracaat edeceği kurum İtfaiye Daire Başkanlığı’dır. Eğer temel esnasında itfaiyeye başvururlarsa daha ekonomik olarak işlerini hallederler. Yani eksik diyebileceğimiz bir şeyler var ama gereksiz diyebileceğimiz hiçbir şey yok.

-Kurumlardan zorluk çıkaranlar var mı ?

İtfaiye Daire Başkanlığı eğer ekstradan bir şey istemişse, yani kurum güvenlik önlemini aldıktan sonra, İtfaiye Daire Başkanlığı şunları da yapacaksın dediğinde bazı küçük sıkıntılar çıkabiliyor.

-Yangın tüpü nasıl kullanılır, teknolojisi ne seviyeye geldi?

Yangın söndürme cihazının amacı ilk müdahaledir, büyümüş yangını söndürmek değildir. Mesela bir fabrika da yangın çıkıyor, 60 tane yangın tüpü var, ama sönmüyor yangın. Neden? Çünkü yangın tüplerinin içerisindeki malzeme kötü. Fabrikalarda, okullarda, yurtlarda insanlarımız meraklı olduğu için pimini çekiyor, doluymuş diyor pimi geri takıyor. Havası boşalıyor, sen dolu biliyorsun ama boşalmış oluyor yangın tüpünün içi. Bir yangın çıktığında herhangi bir müdahale yapılamıyor. En çok duyduğumuz şikayetler bunlar.

-Bu tüplerin kullanımını nasıl öğrenecekler?

Yangın söndürme cihazı teslim esnasında müşterimize temel bilgi veriliyor. Bir tüpte almış olsa, 100 tüpte almış olsa temel bilgi veriliyor, anlatılıyor. Büyük fabrikalarda uygulamalı eğitim talep ediyoruz. Bize belli bir zaman veriliyor, zaman içerisinde personel toplanıyor ve yangın eğitimi veriyoruz.  Yine Konya Büyükşehir Belediyesi gönüllü itfaiye ekibi kurdu. Köylerde, tanklı yani traktörün arkasında köpüklü, seyyar tanklar dağıtıyor şu anda. Çok güzel bir uygulama. İnsanlara eğitim veriyor ve acil müdahale ekipleri kuruyor.

-Acil müdahale ve yangın tüpleri konusunda vatandaşlara tavsiyeleriniz var mı?

Tedbirler alınmasını, anlattığım olayların gösteriş amacıyla olmadığını, bilinçli olarak istendiğini, Konya İtfaiyesi’ne kızılmaması gerektiğini buradan vurgulamak istiyorum. Tek istirhamım, yangın yönetmeliğine göre hareket edilsin. Yangın söndürme cihazları doldurulsun, sonrasında kontrolleri yapılsın.   

Röportaj-Ahmet Gökbaş-M. Ali Elmacı