Çalışanların Psikolojik Destek İhtiyacı Artıyor

Son iki yılda psikologlarla yapılan görüşmelerde kaygı, romantik ilişkiler ve depresyon ön planda. Pandeminin etkisiyle artan belirsizlikler, çalışanlar üzerinde stres ve kaygı seviyelerini yükseltiyor.

Ekonomik koşullar ve modern yaşamın getirdiği zorluklar, çalışanların kaygı, stres ve depresyon seviyelerini artırarak hayatın her alanına sirayet ediyor. Wellbees kurumsal esenlik çözümü, Ağustos 2022 - Ağustos 2024 döneminde çalışanların psikologlarla görüşme sebeplerini analiz etti. Verilere göre, başvuru nedenlerinde ilk sırayı kaygı alırken bunu romantik ilişkiler, depresyon, stresle başa çıkma ve ebeveyn-çocuk ilişkileri takip ediyor.

Bir iş gününün sonunda başını kaygılardan uzak koyabilmek, çalışanlar için giderek zorlaşıyor. Özellikle pandemi ile birlikte ortaya çıkan küresel belirsizlikler, ebeveyn-çocuk ilişkileri ve romantik sıkıntılar, çalışanların yaşam kalitesini düşürüyor. Wellbees’in verileri, bu sorunların son yıllarda artan psikolojik destek taleplerine yansıdığını gösteriyor.

Kadınlar Kaygı, Erkekler Romantik İlişkiler İçin Başvuruyor

Wellbees verilerine göre, psikologlarla görüşenlerin yüzde 71’ini kadınlar oluşturuyor. Kadınların görüşme sebeplerinde kaygı ilk sırada yer alırken, erkeklerde romantik ilişkiler ve evlilik konuları ön planda. Psikolog Merve Gürsoy, erkeklerin kadınlara göre daha az psikologla görüşmesini toplumsal rollerin etkisiyle açıklıyor.

X ve Z Kuşağı Ebeveyn-Çocuk İlişkileri İçin Destek Arıyor

X ve Z kuşağının psikologlarla görüşme nedenleri arasında ebeveyn-çocuk ilişkileri önemli bir yer tutuyor. Y kuşağında ise romantik ilişkiler ve evlilik konuları öne çıkıyor. Gürsoy, bu durumun sosyal etkileşimlerin etkisiyle oluştuğunu belirtiyor: "X ve Z kuşağı ortak çevrelerde bulundukları için psikologlara başvuru nedenleri de benzerlik gösteriyor. Y kuşağında ise yetişme koşullarına bağlı olarak farkındalıkları ciddi şekilde değişiyor."

Belirsizlikler Kaygıları Tetikliyor

Pandeminin etkisiyle artan belirsizlikler, çalışanların ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Gürsoy, "Kontrol edemedikleri durumlarla başa çıkamayan bireylerin ruh sağlığı olumsuz etkileniyor ve depresyona kadar uzanan bir süreç yaşanabiliyor" diyor. Bu dönemde şirketlerin aksiyon alması gerektiğini vurgulayan Gürsoy, esenlik uygulamalarının önemine dikkat çekiyor. Ekonomik kaygıların azaltıldığı, kuşak çatışmalarının ortadan kaldırıldığı bir iş ortamında çalışanların mutluluğunun ve bağlılıklarının arttığını belirtiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Başkan Özdemir mıntıka temizliğinde
TRT’nin Yayın Platformu Tabii Artık Ücretli
Güvenlik İçin Iphone Casus Yazılım Kullanmak Nasıl Olur?
İmmünoterapi İlaçları SGK Tarafından Karşılanıyor mu?
Akdeniz Açıklarında Oluşan Dev Hortumlar Korkuttu