Çalışanların yüzde 44’ü işinden memnun değil

Kolay İK ve Moodivation iş birliğiyle gerçekleştirilen "2023 Türkiye Çalışan Deneyimi Araştırması," şirketlerin çalışan bağlılığına dair önemli veriler ortaya koydu.

Unvan Yükseldikçe Bağlılık Artıyor

Araştırmada, yaş ve cinsiyet gruplarına göre bağlılıkta önemli değişiklikler görülmese de unvanlar yükseldikçe bağlılık oranlarının arttığı tespit edildi. Çalışanların bağlılık oranı yüzde 67 iken, üst düzey yöneticilerde bu oran yüzde 77 olarak ölçüldü.

Çalışanlar İşlerini Anlamlı Buluyor, Ancak...

Araştırmada en yüksek çıkan sonuçlar anlam ve takım uyumuyla ilgili oldu. Ancak, 35 yaş altı çalışanlarda bu oranın düştüğü görüldü. İş yerindeki arkadaşlık ilişkileri, kuruma aidiyet hissi, ve takdir edilme konularında da ilginç veriler elde edildi.

Her İki Çalışandan Biri Kariyerini İlerletemiyor

Araştırmaya göre, her iki çalışandan biri mevcut iş yerinde kariyerlerini ilerletemeyeceğini düşündüğünü belirtti. Ayrıca, çalışanların yüzde 44'ü önümüzdeki bir yıl içinde iş değiştirmeyi planladığını ifade etti.

Çalışanların Talebi: Adil ve İletişimi Güçlü Bir İş Yeri Ortamı

Çalışanların yüzde 58'i iş yerlerinde adil davranılmadığını düşünürken, yüzde 50'si iletişim kültürü ve şeffaflığın eksik olduğunu ifade etti. Şirketlerin zihinsel esenliğe yeterince önem vermediği yüzde 54 ile belirlendi.

Uzaktan Çalışanlar Daha Pozitif

Rapora göre, uzaktan çalışanlar diğerlerine göre daha pozitif bir tablo çiziyor. İş ve özel hayat dengesini sağlama konusunda uzaktan çalışanların daha memnun olduğu belirlendi.

Türkiye'nin İlk E-NPS Sonucu Eksi

Araştırma kapsamında hesaplanan Çalışan Tavsiye Skoru (E-NPS) Türkiye için eksi 10 olarak ölçüldü. Bu sonuç, Türkiye'deki iş dünyasının bu alanda gelişmeye açık olduğunu gösteriyor.

"Bu Araştırma Şirketlerin Oluşturacağı Yol Haritasına Rehberlik Edecek"

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Kolay İK CEO'su Çağlar Yalı, şirketlerin bu verileri kullanarak çalışan memnuniyetini artırma ve bağlılığı güçlendirme yol haritaları oluşturacaklarını belirtti. Ayrıca, E-NPS sonucunun iş dünyasının gelişmeye açık olduğunu gösterdiğini vurguladı.

"İş Gücünün Yaşadıklarını Anlamak Şirketler İçin Kritik"

Moodivation kurucu ortağı Mert Emcan, sonuçların şaşırtıcı olmadığını ifade ederek, özellikle adalet, gelişim, ve takdir konularında sıkıntıların çalışan deneyimine olumsuz yansıdığını belirtti. Düzenli yapılan bu tür araştırmaların şirketler için sürdürülebilir başarı için kritik olduğunu vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Ulusal Staj Programı’nın 2025 yılı başvuruları başladı
Palamut ve hamsiden sonra şimdi de mezgit bereketi
Çinli GAC, Elektrikli Uçan Aracı GOVY AirJet'i Tanıttı
Ford’un Yeni Premium Modelleri Türkiye’de Satışa Sunuldu
ING Türkiye’de üst düzey atama