Çam balının kodeksi hazırlanacak

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Şahin:- "Ülkemizde üretimi yapılan çam balı milli balımız. Dünya çam balı üretiminin yüzde 92'si ülkemizde üretiliyor. Bu üretimin yüzde 75'i ise Muğla'da gerçekleşiyor. Çam balı olmazsa Türk arıcısı çok

MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Türkiye çam balı üretiminin yüzde 75'inin gerçekleştirildiği Muğla'da, üreticiler iyi bir hasat dönemi geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Dünya çam balı üretiminin yüzde 92'sinin karşılandığı Türkiye'de, üretimin yaklaşık yüzde 75'i 3 milyon kovanla Muğla'da gerçekleştiriliyor.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çam balının Muğla ve ülke için önemli bir değer olduğunu söyledi.

Bu amaçla çam balının kimliğe kavuşması için uzun yıllardır çaba gösterdiklerini belirten Şahin, "Ülkemizde üretimi yapılan çam balı milli balımız. Dünya çam balı üretiminin yüzde 92'si ülkemizde üretiliyor. Bu üretimin yüzde 75'i ise Muğla'da gerçekleşiyor. Çam balı olmazsa Türk arıcısı çok zor günler geçirir çünkü Türk arıcılığının da çam balı sigortası durumunda." dedi.

Şahin, son 10 yıldır küresel iklim değişikliği nedeniyle bazı bölgelerde çiçek ballarında iyi verim alındığını bazı bölgelerde alınamadığını vurgulayarak, ancak 9 aylık bir üretim sürecinde çam balının arcılar için adeta bir kurtuluş olduğunu dile getirdi.

- "Çam balı üretimi Türkiye için çok önemli"

Muğla'da hasat döneminin yeni bittiğini ve yaklaşık 20 bin ton çam balı üretildiğini kaydeden Şahin, şunları söyledi:

"Türkiye'deki 7 milyon 900 bin arı kovanımızın sadece 3 milyonu Muğla’da üretime katılıyor. Aydın, Antalya ve İzmir'i de kattığımız zaman Türkiye'deki arılarımızın yüzde 75-80 çam balı üretimine katılıyor. Dolayısıyla çam balı üretimi Türkiye için çok önemli. Çam balı üretim alanlarının arı kovan sayısındaki artışa göre artırılması gerekiyor. Alanların artmasıyla birlikte Türkiye'deki bütün arıcılar üretime katılacak ve ihracatta payımız yükselecektir. Bu, hem ülke ekonomisine ciddi bir katkı hem de ülkedeki arıcılara ciddi anlamda bir istihdam sağlayacaktır. Bizim yeniden planlamaları yaparak çam balı üretim alanlarını genişletmemiz gerekiyor."

- "Bir kilo çam balı üretseniz satabilecek potansiyelimiz var"

Şahin, Türkiye'de yaklaşık 60 bin ailenin uğraştığı arıcılık sektörüyle ülke ihtiyacının karşılanarak, yıllık ortalama 5 bin tondan 15 bin tona kadar balın da Almanya ve Arap ülkelerine ihraç edildiğini vurgulayarak, çam balında yaşanan dökme bal ihracatının paketlenme yoluyla yapılması halinde daha iyi gelir elde edileceğini söyledi.

Türk balının kimliğine kavuşunca ihracatını ikiye katlayacağına işaret eden Şahin, "Bir kilo çam balı üretseniz bile satabilecek potansiyelimiz var. Avrupa çam balını istiyor. Biz yeter ki kalite ölçütlerini yakalayalım. Balımızın kimliğini belirleyelim. Çam balının yüzde 92'sini üretiyoruz ama biz kendi kodeksimizi koyamamışız. Bu amaçla üniversitelerden heyetlerle 2011 yılından bu yana Türk çam ballarının kimliklendirilmesi için çalışma yürütüyoruz. Proje tamamlandı. 4 üniversite ve 3 Araştırma Enstitüsünden 34 kişilik bir bilim kurulu bu projede çalıştı. Biz artık Türk çam balının kodeksini yapacağız. Bu yapıldığı zaman bizim dış ticarette de önümüz iyice açılacak. Kendi kriterlerimize göre üretip kendi balımızı satacağız. Dolayısıyla kendi balımızın kodeksini koymak bizim en doğal hakkımız." diye konuştu.

Ziya Şahin, çam balının kimliğe kavuşmasının ardından ayçiçeği, pamuk, narenciye, kestane ve geven ballarının da kimliğe kavuşturulacağını, böylece ihracatta istenilen hedeflere ulaşılacağını dile getirdi.

AA

Gündem Haberleri

Erdoğan’dan Trump’a Gazze mesajı
Elazığ’da 5.0 Büyüklüğünde Deprem! Yetkililerden İlk Açıklamalar Geldi
Deniz suyu çekildi, ortaya bu manzara çıktı
Artık bekçiler de üst arayabilecek
Boğazın köprüleri turuncuya büründü