Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından Onikişubat ilçesi Hayrullah Mahallesi'nde onlarca bina yıkılırken, Mimarlar Odası binası ayakta kalmayı başardı. Depremin yıkıcı etkisine rağmen binanın zarar görmeden kalması, bölge halkı ve mimarlık camiası tarafından büyük bir şaşkınlık ve sevinçle karşılandı.
Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şubesi İkinci Başkanı ve Serbest Mimar Ahmet Gebel, binanın deprem sonrası önemini vurgulayarak, "Bu felaket karşısında içinde bulunduğumuz mahallede çok büyük bir yıkım yaşandı ve oda binamız yıkılmayan iki üç binadan biri oldu. Binamız burada 15 yıldır kentimize ve mimarlara hizmet veriyor. Bölgedeki ve çevresindeki tüm yapıların yıkılmış olması odamızın ayakta kalmış olması insanlarda ve yurt dışında büyük merak uyandırdı. Odamız depremin simge yapılarından biri haline geldi." şeklinde konuştu.
Binanın sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda sembolik olarak da önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Gebel, "Mimarlar Odası hizmet binası deprem öncesinde de adres tarif edilen yerdi. Bölge yıkıldı, enkazlar kaldırıldı ve tanınmaz hale geldi. Binamız hala bir mihenk noktası, hala odanın güneyinde arkasında ya da karşısında bölgenin mihenk taşı diyebiliriz. Kentsel hafıza anlamında biz çok kıymetli buluyoruz." ifadelerini kullandı.
Bölgede yapılan yeniden planlama ve projelendirme sürecinde, Mimarlar Odası binasının da istimlak edilerek yeniden inşa edilmesi önerisi gündeme geldi. Ancak binanın yıkılması durumunda geçmişin izlerinin silineceği ve kentsel belleğin zedeleneceği endişesiyle, birçok kişi ve meslektaşları bu karara karşı çıkıyor.
Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın rezerv alan ilan ettiği bölgede, geçmişin izlerini koruyarak geleceğe taşınmanın önemine vurgu yapılıyor. Mimarlar Odası binasının yıkılmasına karşı çıkanlar, binanın kentsel hafıza noktası olarak korunması gerektiğini savunuyor.