HATAY (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - Yemekleri, mezeleri ve tatlıları kadar ekmekleriyle de adından söz ettiren gastronomi turizminin önemli merkezlerinden biri olan Hatay'da, kadınların çamurlu ellerinde şekillenen tandırlar, ekmeğe ayrı bir lezzet katıyor.
Killi toprağın samanla karıştırılıp suyla uzun süre yoğrulmasıyla elde edilen çamurun, kadınların ellerinde adeta nakış gibi şekillendirilmesi ile zahmetli bir sürecin ardından yapılan tandırlar, ekmeğin lezzet kazanmasında önemli bir rol oynuyor.
Antakya ile Samandağ ilçesi arasındaki yol üzerinde, hemen her evin önünde yükselen küçüklü büyüklü tandırlar, kadınların çamurlu ellerinde şekillenerek hem ekmeklere lezzet katıyor hem de kadınların aile bütçesine katkı sağlamasına yardımcı oluyor.
Dağ yamaçlarından toplanan killi toprağı alan kadınlar, önce bunu samanla karıştırarak uzun süre yoğuruyor, güneşli hava beklenerek elde edilen çamur ile tandır yapımına başlanıyor.
Kadınlar, her gün bir sıra yaparak ördükleri tandırı kurumaya bırakıyor. Tandırın kalitesi ve çamurunun devrilmemesi için her gün bir sıra dökülerek kurutulması önem taşıyor. Kadınların bu zahmetli tandır inşası 1 hafta sürüyor.
Zorlu yapım süreci bittikten sonra elde edilen tandırlar müşterilerin beğenisine sunuluyor.
Fiyatı 50-100 lira olan, çamurlu ellerden çıkan tandırlar, lezzetli ve yöresel ekmeklerin pişirildiği vazgeçilmezler arasında yer alıyor.
-Üç ailenin bütçesine katkı
Samandağ ilçesinde yaşayan 75 yaşındaki Zeynep Çapar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllar önce kendisi için bir tandır yapmak üzere işe başladığını, o günden bu yana da bu işle aile bütçesine katkı sağladığını söyledi.
İlk başlarda yaptığı tandırların bozulduğunu ama yılmadan devam ederek bunu başardığını ifade eden Çapar, "34 yıldan bu yana Samandağ-Antakya yolu üzerinde bulunan yerimizde tandır yapıyorum. Yaşım ilerlediği için eskisi kadar çok yapmıyorum. Kızım ve gelinime de bu işi öğrettim, onlarla beraber tandır yapıp üç aile bu işten geçimimizi sağlıyoruz." dedi.
Yaz aylarında on günde yaklaşık 5 tandırı ancak yapabildiklerini dile getiren Çapar, kışın ise havaların yağışlı olması nedeniyle çamurun zor kuruduğunu ve işlerini çok yapamadıklarını belirtti.
Annesinden öğrendiği tandır yapımını sürdüren 35 yaşındaki Zeynep Çapar da, günde sadece üç saat çalışmalarına rağmen bu işin yorucu olduğunu kaydetti.
AA