Çanakkale Kara Savaşlarının 101. yılı

İçişleri Bakanı Ala:- "Şimdi soruyorum, 7 düvel bir araya gelmiş ve bu kapılardan dönmüşken, o 7 düvelin şimdi maşası olarak ülkemize saldıranlar, ne elde edeceklerini sanıyorlar."- "Utanmıyorlar mı burada yatan dedelerinden? Haya etmiyorlar mı buradaki

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı kapsamında, kara harekatına çıkan İngiliz kuvvetlerini, imkansızlıklara rağmen durdurarak destan yazan şehit jandarmaların mezarlarının bulunduğu Kireçtepe Jandarma Şehitliği'nde program düzenlendi.

İngiliz General Oglander'in ifadesiyle "Koskoca tümenin karaya çıkış harekatını sadece 4 makineli tüfekle durduran Türk jandarmalar"ın mezarları bulunan ve Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı tarafından geçen yıl restore edilen Kireçtepe Şehitliği'ndeki tören, Bursa Yeşil Cami İmamı Ayhan Polat ile Burak Başlılar Cami müezzini Mustafa Çolak’ın okuduğu Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Okunan duanın ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala ve diğer protokol üyeleri, anıta çelenk bıraktı.

Ala, yaptığı konuşmada, bütün şehitleri saygıyla yad ettiklerini belirtti.

- "Bursa Osmanlı'nın DNA'sıdır"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi tarihi eserlere yönelik ilgisinden dolayı kutlayan Ala, "Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olmak Osmanlı'nın onurunu taşımak ve Osmanlı'ya yakışır hizmetler yapmak demektir." dedi.

"Hani insanda bir DNA vardır. Bu DNA küçük bir hücredir ama insanın bütün özellikleri orada kodlanmıştır ya işte Bursa da Osmanlı'nın DNA'sıdır" ifadesini kullanan Ala, şöyle devam etti:

"Onun için Osmanlı'da ne varsa Bursa'da o var. Onun için Osmanlı neredeyse Bursa orada. Çanakkale şehitleri dediniz mi söz biter. Mehmet Akif'in, üstadın dediği gibi, 'gökten gök kubbeyi indirsek mezar taşı diye başlarına diksek yine de bir şey yapabildik' diyemeyiz hatıralarına. Onları rahmetle anıyoruz. 7 düvel bir araya gelmiş ve işte bu şehitlerin duruşuyla, gazilerimizin vakur duruşuyla bir şeyi elde edemeden bu kapılardan dönmüştür. Bugüne kadar terörle mücadelede, savaşlarımızda tevhidin yeryüzüne yayılması için kendi inançları doğrultusunda dünyanını dört bir yanına giden şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimizi minnetle selamlıyorum."

- "Bu ülkeden ne elde edeceklerini sanıyorlar?"

Ala, Çanakkale'de eşi benzeri görülmemiş bir destan yazıldığını vurgulayarak, "Bizler böyle bir tarihin çocuklarıyız" dedi.

Bu milletin evladı olmanın, bu millete yakışır sorumlulukta hareket etmek anlamına geldiğini vurgulayan, şu görüşlere yer verdi:

"Şimdi soruyorum, 7 düvel bir araya gelmiş ve bu kapılardan dönmüşken, o 7 düvelin şimdi maşası olarak ülkemize saldıranlar, ne elde edeceklerini sanıyorlar? Utanmıyorlar mı burada yatan dedelerinden? Haya etmiyorlar mı buradaki şehitlerden? Onlara, bu şehitlerimizin hatırasına yakışıyor mu? Onlar bu şehitlerin torunları, bu şehitlerin hatırasına yakışır bir birlik ve bütünlük içerisinde bu ülkeyi şaha kaldırmak için çalışmaları gerekmez mi? Biz biliyoruz ki, şehitlerimizin hatırasına ihanet edenler olacaktır ama hiçbir zaman kazanamayacaklardır. Çünkü gazilerimiz burada. Mehmetçiğimiz yine nöbetinde. Generallerimiz, valimiz, büyükşehir belediye başkanımız, sizler Bursa'dan gelerek bizim bu konularda ne kadar hassas olduğumuzu sadece bize değil, içimizdeki hainlere değil yine 7 düvele Çanakkale'den haykırmıyor muyuz?"

Ala, "Çanakkale ruhu" yaşadıkça, cihan devleti Osmanlı'nın torunlarının, yine cihanın bütün dünyanın gıpta ile bakacağı başarılara imza atacağını bildirdi.

- "Türkiye'yi hak ettiği yere taşıyacağımıza söz veriyoruz"

Çanakkale'de şehit düşenlerin, gazilerin torunlarının da atalarına, dedelerine yakışır bir şekilde mücadele ettiğini vurgulayan Ala, "Ne kadar başarılı mücadeleler verdiklerini görüyorsunuz değil mi? Allah'ın izniyle. Yine şehitlerimiz, Çanakkale şehitlerine yakışır bir şekilde kendi canlarını gerektiğinde kendi inançları uğruna feda ediyorlar. Ve onların aileleri de aradığımızda büyük bir metanetle hangi değerler uğruna evlatlarını şehit verdiklerinin gururuyla bizleri teselli etmeye çalışıyorlar." diye konuştu.

Ala, hiçbir kelimenin burada olan biteni ifade edemeyeceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Biz az söyledik çoğa saysınlar. Duygularımızı ifade edemedik bütün kalbimizle onları hürmetle selamladığımızı bilsinler. Bütün milletimiz adına Allah'ın izniyle bu Türkiye'yi, onların burada mücadele ederken hayal ettikleri cihan devleti haline getirmek için il birliğiyle yürek birliğiyle çalışarak başaracağımıza ve Türkiye'yi el birliğiyle, yürek birliğiyle çalışarak hak ettiği, şehitlerimizin arzu ettiği yere taşıyacağımıza söz veriyoruz."

- Çanakkale Valisi Erkal

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, sözlerine, "Türkiye'nin manevi başkenti, şu heda diyarı, son kalesi Çanakkale'ye hoş geldiniz" diyerek başladı.

Çanakkale'in kilit bir noktada olduğunu, o nedenle ülkenin her köşesinden vatandaşların savaşmak için buraya geldiğini vurgulayan Erkal, "Çanakkale sadece son kale değil aynı zamanda can kaleydi. Çanakkale geçildiği anda tüm ülke teslim olur, ezanlar susar, bayraklar inerdi. O nedenle Çanakkale çok önemliydi. O savaşta imkanın imana yenildiğini gördük. O savaşta fillerin, ebabil kuşlarına yenildiğini gördük." ifadesini kullandı.

- "Artık 24 Nisan bizim günümüz"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi bir gün yaşadıklarını, dünya tarihinde bir destan yazan, Çanakkale Kara Savaşları'nın dönüm noktasının yaşadığı Kireçtepe'de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Şehitlere olan vefa borcunu ödemek için buraya geldiklerine dikkati çeken Altepe, "Bu vatan, bayrak, millet, davaları için bu topraklara düşen çok değerli şehitlerimizi, ecdadımızı anmak için buraya geldik. Artık 24 Nisan bizim günümüz ve her 24 Nisan'da şehitlerimizi anmak için burada olacağız. Şehitlerimizin ruhu şad olsun" değerlendirmesinde bulundu.

Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık da Gelibolu ve Bursa Jandarma Taburunun üç bölüğünün 6-8 Ağustos 1915'te Kireçtepe'deki destan yazan muharebesini anlattı.

Bakan Ala, Altepe, Seyfullah Saldık, Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör ve diğer protokol, törenin sonunda şehit mezarlarına karanfil bıraktı.

Törene, Bursa'dan 125 otobüsle gelen 5 bini aşkın vatandaş katıldı.

-Geçen sene restore edilmişti

Çanakkale Savaşları'nda kara harekatına çıkan İngiliz kuvvetlerini, imkansızlıklara rağmen durdurarak destan yazan şehitlerinin mezarlarının bulunduğu Kireçtepe Jandarma Şehitliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı tarafından yeniden düzenlenmişti.

"6-8 Ağustos 1915'te Gelibolu ve Bursa Jandarma Taburlarının kahramanca çarpışan üç bölüğü, iki tugay gücüne ulaşan İngiliz kuvvetlerini Karakol Dağı ve Kireçtepe'de durdurup Anafartalar Grubu'nun kuzey yanını koruduğu" ifadesine kitabesinde yer verilen şehitlik, 6 ayda yenilenmişti.

İngiliz General Aspinall Oglander'in, "Takviyeli 29'uncu Tümen'in karaya çıkış harekatını elinde hiçbir topçusu bulunmayan iki jandarma taburunun 4 makineli tüfekle durdurmuş olduğunu, henüz İngiltere'de bilen olmadığı gibi daha sonra da olmayacaktır" sözü bulunan Kireçtepe Şehitliği, geçen yıl Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yılında açılmıştı.

Yürüyüş yolu, Afyonkarahisar'dan getirilen ve her biri 70 kilogram olan bin 100 travertenden, duvarları ise Antalya'dan getirilen taşlardan inşa edilen şehitlikte, Miralay Mustafa Kemal'in birliği ziyaretin sırasında çekilmiş fotoğrafı da bulunuyor.


AA

Gündem Haberleri

Yargı ve emniyette atamalar
Hesabı ödememek için yemeğine saç koyan turist kameraya yakalandı
THY'nin uçağını su dökerek uğurladılar
İdlib'deki Gerginlik Tırmanıyor: Saldırılar Sivilleri Hedef Alıyor
Terörle mücadelede son durum