Çandır yine sinyal verdi!

Geçtiğimiz yıl Konya'ya büyük şoku yaşatan mahallede yine deprem kayıtlara geçti. Uzun süredir sessiz olan Çandır Mahallesi'nde küçük şiddette deprem kaydedildi. 2023 yılındaki deprem nedeniyle bazı binalar yıkılmıştı.

Konya'ya geçtiğimiz yıl büyük şoku yaşatan Konya'nın Selçuklu ilçesi Çandır Mahallesi sınırlarındaki 5.0 büyüklüğündeki deprem büyük korku yaratmıştı. Deprem nedeniyle bazı metruk evlerin yıkılmış, minarelerin zarar görmüş ve birçok binada hasar meydana gelmişti. Depremin birinci yılında bölgede yine deprem kaydedildi. O günden bugüne kadar sarsıntı kaydedilmeyen mahallede kaydedilen depremin büyüklüğü 1.1.

Deprem sonrası bölgede derin yarıklar olduğu görülmüştü.

Konya Fay Zonu'nun kuzeydoğu bölümünde oluştuğu belirtilen depreme neden olan fayın diri faylar arasında görülmediği bildirilmişti. Türkiye'nin en güvenilir şehirlerinden biri olan Konya'da 6.0 ila 6.5 büyüklüğünde deprem olabileceği sürekli dile getiriliyor.

Bölgeyi asıl tehlikeye atan ana unsur ise Akşehir Fay Zonu olarak görülüyor. Türkiye'deki depremlerin ana nedeni ise Afrika Levhası'nın Anadolu Levhası'nın altına doğru girmesi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin şiddetli depremler oluşturmasının önünü açıyor.

Bu bölgelerde meydana gelen depremler de Konya gibi alüvyal yapıdaki şehirleri şiddetli biçimde sallayabiliyor.

Richter ölçeğine göre Konya'da meydana gelen son deprem Selçuklu ilçesi Çandır Mahallesi'nde kayıtlara geçti. Deprem yerin 7.1 kilometre derinliğinde kaydedildi.

BÖLGE HAREKETLİ

Uzun süredir sessizliğini koruyan bölgede haftabaşından bu yana sarsıntılar durmadı. 25 Ağustos'ta Ilgın ilçesinde 2.4 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Hassas kişilerin hissettiği depreme yakın büyüklükteki deprem alüvyal zemine sahip Konya'da geçtiğimiz kış yaşanmış ve şehir beşik gibi sallanmıştı.

Yine 25 Ağustos'ta Cihanbeyli'de 1.6 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.

27 Ağustos'ta kaydedilen depremin merkez üssü Meram ilçesi Evliyatekke Mahallesi. Depremin büyüklüğü 2.3.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri

Ali Erkan Kavaklı'dan Başarı ve Mutluluk Üzerine Konferans
Alkollü Sürücü Bariyerlere Çarptı
KONESOB Başkanından Konyalı Ailelere Çağrı
Karnına sapladığı bıçakla hastaneye kaldırıldı
Beyşehir’de kaza: Çarptığı tırın altında sürüklendi