Çavuşoğlu- Kaljurand ortak basın toplantısı

Estonya Dışişleri Bakanı ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı Kaljurand:- "Darbenin hiçbir bahanesi olamaz. Darbenin arkasında hiçbir şekilde bir bahane olamaz. Bunun arkasındaki failler adalete teslim edilmelidir"- "Bizler ortaklar olarak iş

ANKARA (AA) - Estonya Dışişleri ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı Marina Kaljurand, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ)15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "Darbenin hiçbir bahanesi olamaz. Darbenin arkasında hiçbir şekilde bir bahane olamaz. Bunun arkasındaki failler adalete teslim edilmelidir" dedi.

AB Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı sıfatıyla Türkiye'ye gelen Kaljurand, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ikili ve heyetler arası görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmelerde Avrupa Konseyi ile Türkiye arasında gündemdeki konuları ele aldıklarını belirten Kaljurand, ülkesi adına darbe girişiminden sonra Türkiye'ye ve Türkiye'nin demokratik kurumlarına desteklerini yeniden dile getirdi. Kaljurand, "Darbenin hiçbir bahanesi olamaz. Darbenin arkasında hiçbir şekilde bir bahane olamaz. Bunun arkasındaki failler adalete teslim edilmelidir. Bununla ilgili hiçbir şüphe yoktur. Bu son derece net bir konu olarak karşımızdadır." ifadesini kullandı.

Kaljurand, başarısız darbe girişiminden sonra yapılan görüşmelerin önemine değinerek, ilerleyen süreçte Türkiye ile Estonya arasında işbirliğine ilişkin konuları görüşeceklerini söyledi.

Türkiye'nin Avrupa insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularındaki yükümlülüklerini yerine getirmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Kaljurand, Çavuşoğlu'nun 7 Eylül'de Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu Toplantısı'na katılmak üzere Strasbourg'u ziyareti sırasında işbirliğine ilişkin görüşmelerin yapılacağını dile getirdi.

Estonya'nın DAEŞ ile mücadelede uluslararası koalisyonun bir parçası olduğunu hatırlatan Kaljurand, "Hepimizin tek hedefi terörü yenmek. Bu konuda Estonya, hem koalisyonun diğer üyelerin hem de Türkiye’nin teröre karşı verdiği mücadeleyi desteklemiştir. Terörü ancak işbirliği yaparsak yenebiliriz. Darbe girişiminden sonra ne oldu, Türkiye ne gibi adımlar attı? Bunları öğrenmek için buraya geldim. Dolayısıyla bu süreçten sonra Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yapılacak işbirliklerini sabırsızlıkla bekliyoruz. Türkiye'nin AB sürecindeki kaydettiği ilerlemeleri sabırsızlıkla bekliyoruz." diye konuştu.

Kaljurand, Türkiye'ye, Estonya'nın AB ve NATO üyeliği için verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, bunu "hem çok önemli hem de cesaret verici" sözleriyle değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Estonya'nın başkenti Tallin'e yapacağı ziyaretin hem Türkiye-AB hem de Estonya-Türkiye ilişkilerinin görüşülmesi açısından önem teşkil ettiğini vurgulayan Kaljurand, AB'nin dönem başkanı Slovakya'nın cumhurbaşkanının da yakında Türkiye'yi ziyaret edeceğini açıkladı.

Marina Kaljurand, Türkiye'nin demokratik olarak seçilmiş olan kurumlarına ve yetkililerine destek verilmesinin önemine işaret ederek, "Bizler ortaklar olarak iş birliği yapmak durumundayız. Estonya her zaman Türkiye'nin AB'ye katılımını destekledi, her zaman açık kapı politikasını desteklemiş bir ülke oldu." dedi.

Avrupa Konseyi ve Türkiye'nin çalışma grupları arasındaki çalışmaların çok iyi gittiğini de kaydeden Kaljurand, bu çalışma grupları çerçevesinde uzmanların 2 Eylül'de Türkiye'ye geleceğini ve kanun hükmünde kararnameler (KHK) konusunun gündeme geleceğini dile getirdi. Kaljurand, bu ziyaret çerçevesinde basın özgürlüğü, yargının bağımsızlığı ve insan hakları gibi meselelerin de ele alınacağını ifade etti.






AA

Gündem Haberleri

Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari'nin bacağı kırıldı
Osmaniye’de orman yangını
Kiracısına horon dinleten kadın konuştu
Otobüste fenalaşan yolcu için güzergahını değiştirdi
Bursa’da zeytin budarken ağaçtan düşen adam yaralandı