Çavuşoğlu-Memmedyarov-Janelidze ortak basın toplantısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:- "(Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlar) Sadece İslam dünyası değil, tüm dünyanın daha duyarlı olması gerekir. Maalesef bu duyarlılığı göremedik. Dolayısıyla burada bir insanlık dramı var ve bu tüm dünyanın gözü önünde oluy

BAKÜ (AA) - Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlara ilişkin, "Sadece İslam dünyası değil, tüm dünyanın daha duyarlı olması gerekir. Maalesef bu duyarlılığı göremedik. Dolayısıyla burada bir insanlık dramı var ve bu tüm dünyanın gözü önünde oluyor." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'nın ardından Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, üçlü mekanizmanın bölgenin istikrar ve ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağladığını belirterek somut sonuçlar elde etiklerini, birçok önemli projeyi gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, "Sadece Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ı ilgilendiren değil, Avrupa'nın enerji arz güvenliğini ve ihtiyaçlarını karşılayan çok önemli projeleri gerçekleştiriyoruz, Güney (Gaz) Koridoru Projesi, TANAP Projesi (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi). İnşallah 2018 yılında TANAP'ı açacağız." diye konuştu.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin test sürüşlerine başlandığını kaydeden Çavuşoğlu, bunun sonuçlarına göre de projenin resmi açılışını belirleyeceklerini söyledi.

Üç ülke arasında sadece dışişleri bakanları düzeyinde değil, enerji, ekonomi, ulaştırma ve gümrük gibi diğer bakanlıklar arasında da düzenli toplantılar yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu, "Sadece demiryolu veya diğer projeleri hayata geçirmek yetmez, bunun hukuki altyapısını da güçlendirmemiz lazım." dedi.

Gümrük ve sınır kapılarında gerekli düzenlemeleri yaparak ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, bu çalışmaları samimi şekilde yürüttüklerini bildirdi.

Çavuşoğlu, savunma alanında da son olarak üç ülkenin Kafkas Kartalı Özel Kuvvet Tatbikatı'nı gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Avrupa-Çin ticaret trafiğinin aktığı "Orta Koridor" (İpek Yolu/Kuşak Yol) Projesi'nin entegrasyonu konusunda çalıştıklarını belirten Çavuşoğlu, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın bu güzergah üzerindeki en önemli üç merkez ülke konumunda olduğuna dikkati çekti.

Mevkidaşlarıyla üç ülkenin "mükemmel" diye nitelediği ikili ilişkileri somut alanlarda nasıl geliştirebileceklerini değerlendirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin hem "kardeş" Azerbaycan ile hem de "dost ve komşu" Gürcistan'la ilişkilerinin bulunduğu seviyeden mutlu olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, "Azerbaycan'ın ve Gürcistan'ın sınır ve toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde desteklediğimizi bir kere daha burada vurgulamak isterim." diye konuştu.

Gelecek yıl Türkiye'nin ev sahipliğinde üç ülke arasında zirve düzenleyeceklerini söyleyen Çavuşoğlu, bugün imzaladıkları üç yıllık eylem planının uygulanmasını da birlikte takip edeceklerini kaydetti.

- "Arakan'da tüm dünyanın gözü önünde bir insanlık dramı yaşanıyor"

Çavuşoğlu, Myanmar'ın Arakan eyaletinin kuzeyindeki olaylara ilişkin, Türkiye'nin başından itibaren inisiyatif aldığını belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bayramda tüm mesaisini bu konuya ayırdığının altını çizdi.

Erdoğan'ın çok sayıda hükümet ve devlet başkanıyla görüşmeler yaptığını anımsatan Çavuşoğlu, uluslararası örgütlerle de birlikte hareket edildiğini anlattı.

Çavuşoğlu, "Sadece İslam dünyası değil, tüm dünyanın daha duyarlı olması gerekir. Maalesef bu duyarlılığı göremedik. Dolayısıyla burada bir insanlık dramı var ve bu tüm dünyanın gözü önünde oluyor." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'daki temaslarının ardından Bangladeş'e geçeceğini söyleyen Çavuşoğlu, Arakanlı Müslümanları ziyaret ederek TİKA ve Türk Kızılayı aracılığıyla insani yardım ulaştıracaklarını kaydetti. Çavuşoğlu, ayrıca yerel yönetimlere de yardımda bulunacaklarına işaret ederek şunları kaydetti:

"Burada ihtiyaçları gördükten sonra, uluslararası camia ile onlar yanımızda olsa da olmasa da biz bunu kardeşim Elmar ile de görüştük, ne yapabileceğimize karar vereceğiz ve o insanları yalnız bırakmayacağız. Çünkü biz her zaman mazlumun yanında olduk. Mazlumun yanında olmaya da devam edeceğiz fakat Arakan problemine, soruna köklü bir çözüm bulunması gerekiyor. Geçmişte de buna benzer zulümler ve olaylar oldu. Çok sayıda insan öldürüldü ve yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldı. Zaten yaşadıkları yerlere baktığımız zaman insan çok üzülüyor."

Çavuşoğlu, gerçekleştirilen görüşmelerde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda, söz konusu konularda birlikte nasıl hareket edilebileceğinin ele alındığını kaydederek "Azerbaycan ve Gürcistan'ı ilgilendiren konularda, hem Karabağ hem Osetya-Abhazya konularında, bu sorunların bir an önce barışçıl yoldan ve iki ülkenin sınır ve toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesi gerektiğini New York'ta birlikte vurgulayacağız." dedi.

Türkiye'nin Arakan'daki sorunun kalıcı bir şekilde çözülmesi için Gürcistan ve Azerbaycan'la da birlikte hareket edeceğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Bu konuyu da gündeme getireceğiz ve burada bir yan etkinlik düzenleyeceğiz. İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) zaten 'Arakan Temas Grubu' var. Belki bunu daha geniş hale getireceğiz, eski Genel Sekreter Kofi Annan'ın da dahil edileceği." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, gündemdeki mevcut konuların dışında Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında bir dayanışma olduğunu ve bu durumdan memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, toplantı kapsamında Gürcistan Dışişleri Bakanı Janelidze ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov ile baş başa ve üçlü görüşmeler yaptı. Görüşmelerin ardından üç bakan, “2017-2019 Üçlü Sektörel İşbirliği Eylem Planı”nı imzaladı.

AA

Gündem Haberleri

Akdeniz'de deprem oldu, Konya sallandı
Güran ailesi çobanı sorguya çekmiş
Erdoğan'dan Gazze ve Lübnan mesajı
10 Kasım törenine katılmayan öğrencilerin velileri tepkili
Papa Francis, İznik Konsili’nin 1700. Yıl Dönümü İçin Türkiye'ye Geliyor