BERN/ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye bu referandumla birlikte yeni bir sıçrama yapacak. 15 senede güzel gittik, 79 yılda yapılanın 3-4 katını yaptık ama artık yeni sıçramalar yapmamız lazım ki hedeflerimize ulaşalım." dedi.
Çavuşoğlu, İsviçre'deki temasları kapsamında, Bern Büyükelçilik rezidansında, ülkedeki Türk sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileriyle bir araya geldi.
Türkiye'de tüm koalisyonların siyasi ve ekonomik krizle sonuçlandığını belirten Çavuşoğlu, geçmişte cumhurbaşkanları ve başbakanlar arasındaki tartışmaların da felaketle sonuçlandığını söyledi.
Geçmişte birçok siyasi liderin de başkanlık sistemini savunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, mevcut sistemin Türkiye'yi daima felakete götürdüğünü kaydetti.
Çavuşoğlu, kendisinin de öğrencilik döneminde başkanlık sistemini savunduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sistem gerçekten kardeşi kardeşe de kırdırıyor. Bu yüzden bizim bu sistemi netleştirmemiz lazım, iki tercihten birini yapmamız lazım. Bu sistemde biraz önce bahsettiğim gibi cumhurbaşkanları başbakanlarla kavga etmedi mi? Sistemi sağlamlaştırmak lazım. Tek başına AK Parti'ye ya da bir partiye değil ya da bir şahsa değil. Bugün Cumhurbaşkanı güçlü. Yarın o cumhurbaşkanı olur, bu cumhurbaşkanı olur ama hiçbir şeyin garantisi olmaz. Bir partiye de bağlamamak lazım, bir kişiye de bağlamamak lazım sistemi.
Avrupalıların en sevmediği şey kendileriyle kıyaslama yapmak. Avrupa Birliği (AB) Bakanı iken de çok gördüm bunu. Bir kanun çıkarıyoruz, eleştiriyorlar. Sonra çıkarıyorum AB ülkelerindeki aynı konuyla ilgili kanun, bizimki çok daha demokratik. 'Bizimle kıyaslama yapma, biz bundan hoşlanmayız'. 'Neden?', 'Biz üyeyiz, siz adaysınız, üye olmak istiyorsunuz'. Ya standart birdir, üyeye de aynıdır, Avrupa'nın ortak standardı değeriyse adaya da aynıdır. Kim bu standarda yakın, kim bunu ihlal ediyor ona bakarız. Her ülkeye ayrı kriter mi koyacağız? Üye ol, üye olduktan sonra her türlü ihlali yap. Böyle şey mi olur? Ama hiç hoşlanmazlar kıyaslama yapılmasından."
- "Getireceğimiz sistem modeli, Türkiye'de belediyelerde var"
Çavuşoğlu, Türkiye'de şahısları değil, sistemi güçlendirmek ve istikrarı getirmek istediklerini belirterek, bugüne kadar bunun başarılamamış olmamasının nedeni olarak da koalisyonları ve geçmişte cumhurbaşkanı ile başbakanlar arasındaki anlaşmazlıkları gösterdi.
Bakan Çavuşoğlu, 16 Nisan'da halk oylamasına sunulacak cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Türkiye'de belediyelerde uygulanmakta olduğunu ifade ederek, "Seçersin Belediye Başkanını, seçersin Belediye Meclisini, 5 sene sonra yine seçim olur. Esasen şu anda bizim getireceğimiz sistem modeli, Türkiye'de belediyelerde var. Başkan, Belediye Meclisi, başkan yardımcılarını seçer." dedi.
Güçler ayrılığı, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi temel prensiplerin ihmal edilemeyeceğinin altını çizen Çavuşoğlu, mevcut sistemde yasama ile yürütme arasında ayrım bulunmadığını söyledi.
- "Güçler ayrılığı diye bir şey yok şimdiki sistemde"
Çavuşoğlu, mevcut sistemde yürütmenin başı Başbakanlıkla yasama ve denetlemenin başı Meclis arasında güçler ayrılığı prensibinin fiilen olmadığını anlatarak, "Meclisin görevi yasama ve denetleme. Şimdi denetleme yok. Yasamayı da sen yapmıyorsun. Yeni dönemde yasamayı sadece milletvekilleri yapacak. Yasa tasarılarını sadece milletvekilleri verebilecek. Yeni dönemde (Meclisin) denetim gücü daha da artıyor buna Cumhurbaşkanı da dahil." şeklinde konuştu.
Güçler ayrılığı prensibinin uygulanabilmesi için bakanların Meclis dışından atanması gerektiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, Hollanda'da da benzer bir uygulama olduğunu aktardı.
Bakan Çavuşoğlu, parlamenter sistemlerde de bakanların dışarıdan atanabildiğine işaret ederek, "Şu andaki sistemde istersen hepsini dışarıdan atayabilirsin. Mevcut sistemde de yürütme ve yasamanın içinden atıyor ki orada kendisine karşı bir şey olmasın. Yani güçler ayrılığı diye bir şey yok şimdiki sistemde." dedi.
Halk oylamasına sunulan sistemin Türkiye'nin geleceğinin sigortası olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Türkiye bu referandumla birlikte yeni bir sıçrama yapacak. 15 senede güzel gittik, 79 yılda yapılanın 3-4 katını yaptık ama artık yeni sıçramalar yapmamız lazım ki hedeflerimize ulaşalım." ifadesini kullandı.
Cumhuriyet'in anayasal olarak garanti altında olduğunun altını çizen Çavuşoğlu,"Cumhuriyet elden gidiyor diyenlere bayılıyorum. Cumhuriyet nereye gidiyor? Cumhuriyet emin adımlarla 100. yılına doğru ilerliyor." dedi.
Bakan Çavuşoğlu, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların Türkiye'nin yönetiminde söz sahibi olabilmeleri için gerekli düzenlemeler yapıldığını anımsatarak, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız Türkiye ile hiçbir şekilde bağını koparmıyorlar. Bu seçimde de Türkiye için hayati bir karar verecek ve vatandaşlarımız da söz sahibi olacak." şeklinde konuştu.
Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Tüm bunlar bir yana kim 'hayır' diyor, Avrupa'dakiler neden 'hayır' için bu kadar kampanya yapıyor, PKK neden 'hayır' diyor? Türkiye'yi çok sevdiği için mi? FETÖ gece gündüz neden 'hayır' için çalışıyor? Tüm bunları da çok iyi değerlendirmenizi istiyorum. Herkesin görüşüne saygımız var bizim. Neticede oy verenlerin hiçbirisine de sen PKK'lısın demiyoruz ama bilerek bilmeyerek onlarla aynı safta da olmamak gerekiyor. Çünkü onlar neden 'hayır' diyor, 'hayır' için çalışıyor konuşmalarını görmüyor musunuz? 'Evet çıkarsa bittik' diyorlar, 'Şu anda mücadelemiz de çok iyi gidiyor'. Bakmayın siz buralarda ülkelerin destekleriyle buralarda gösteri yaptıklarını. Terörü bırakmadıkları sürece bitecekler. Dağda da şehirde de bunları bitiriyoruz. Teröre müsamaha gösteremeyiz."
(Bitti)
AA