Ribat Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Ribat Aşevi Müdürü Abdullah Çay Konya ve Konya ve tüm dünyadaki Kurban çalışmalarını Memleket'e anlattı. Çay, Ribat olarak sadece Konya'da değil tüm dünyada ümmetin sıkıntılarına ortak olmaya çalıştıklarını ifade eden Çay, "Madem biz insanlara yardım ile görevlendirildik o zaman bunu da layıkıyla yerine getirmeliyiz" dedi.
-Ribat İnsani Yardım Derneğini kısaca tanıyabilir miyiz?
Ribat İnsani Yardım Derneği 30 yıldır hayırda yarışan bir kurum olma adına, gerek Konya’da gerek Türkiye genelinde ve gerekse dünyanın birçok noktasında önemli işlere imza attı. Yerine göre Konyamızda terk edilmiş yatalak hastalarımıza yıllardır bakmakta, kapıları çalınıp sıcak yemek götürüp onların hal ve hatırları sormakta… Diğer taraftan Somali’den, Afganistan’dan, Suriye'den gelen mültecilere gıda, barınak ve hatta aklınıza gelebilecek birçok noktada yardımcı oluyoruz. Aslında biz bu noktada devletin yükünü de hafifletiyoruz. Düşünün… Sadece Konya’da 50 bini kayıtlı olmak üzere Türkiye’de 2,5 milyon Suriyeli mülteci var. Bu bağlamda sadece yurtdışına çalışan bir dernek değiliz, yurtiçinde de ciddi anlamda çalışmalarımız var. Mesela 1999’daki depremde ilk yardıma koşan dernekler arasındaydık Ribat olarak… Türkiye’nin birçok yerinde merkezler açarak hem doğusuna hem batısına önemli hizmetlerimiz oldu ve oluyor.
-Ribat Aşevi olarak Konya’da kaç aileye sıcak yemek veriyorsunuz?
Önceden 3000’e yakın ailemiz bizden istifade ederdi ama sonradan farklı uygulamalara gittik. Şöyle ki, insanlara hazır yemek vererek devam etmek yerine, çalışabilecek durumda olanlara da yine bağlantıda olduğumuz kurum, kuruluş ve tesislerle ortak çalışmalar yaparak onlara iş imkânı kazandırdık, dolayısıyla bazı ailelerin yemek ihtiyaçlarını kendilerinin giderebilme imkânlarını sağladık. Bir de yine evinde kendi yemeğini yapabilecek ailelere de gıda yardımları yaparak, sıcak yemeklerini kendilerinin yapacağı bir ortam sağladık. Onun için şu anda sıcak yemek verdiğimiz aile sayımız düşük. Hatta bazı ailelerimiz iş imkânı dolayısıyla yardım alırken kendi kazançlarıyla başkalarına yardım etmeye başladı. Bu da bizim için gurur verici bir durum. Ilgın ve Çumra'da Gıda Bankası açtık ve bu şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalışıyoruz. En son 2009’da yurtdışı çalışmalarını başlattık. Bakınız şu anda birileri diyebilir ki, “Türkiye’deki bütün yoksulları doyurdunuz da mı yurtdışına açıldınız?” Bütün dünyanın Rabbimizin olduğunu göz önünde bulundurarak bütün insanlıktan sorumlu olduğumuzu hissediyoruz ve bunun bilincindeyiz.
-Konya’da Suriyelilere yönelik çalışmalarınız var mı?
Bildiğimiz kadarıyla Konya'da 70 bine yakın Suriyeli mülteci var. Bize kayıt yaptıran ya da ulaşabildiğimiz mültecilere desteğimizi sağlıyoruz. Bizden 6 ay süreyle destek alıyorlar. Altıncı aydan sonra sırada bekleyen insanlara yöneliyoruz. Bizim böyle bir sistemimiz var. Ekiplerimiz sahada araştırmalar yapıyor ve yine tahkikat ekibimizin verdiği rapora göre hiçbir insanımızı ayırt etmeden desteğimizi sürdürüyoruz.
-Bu yıl kaç ülkede Kurban çalışması var?
Mutluluğun bir kartopu gibi büyüyerek insanlar arasında dolaştığı günlerden olan bayramlar, yılda iki kez bizleri ziyaret ederler. Bunlardan biri nefsimizi açlıkla terbiye ettiğimiz Ramazan’ın güzel bir ödülü olan Ramazan bayramı diğeri de canı yegâne maşuk olan Cenab-ı Hakk'a feda ettiğimiz Kurban bayramıdır. Bu iki tatlı ve telaşlı sevincin hayatımıza ve düşünce dünyamıza kattığı güzelliklerin yanında her ikisinin taşıdığı sembolik manası da önemlidir.
KURBAN, ALLAH’ A YAKLAŞMAKTIR…
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ribat olarak yurtiçi ve Yurt dışı olmak üzere toplam 15 ülkede Kurban sevincini Müslüman coğrafyalarla paylaşamak için yola çıkıyoruz.
Yurtiçinde bir kurban bedeli 690.00 TL Afrika’da Sudan, Uganda, Moro,Tanzanya,Bangradeş,Arakan,Afganistan da bir hisse bedeli 390.00 TL
Balkanlarda Bosnahersek, Arnavutluk, Kosava, Makedonya,Sancak bir hisse bedeli 450.00 TL
Suriye’de bir hisse bedeli 600.00 TL, Gazze’de bir hisse bedeli 1200.00 TL
-Kurban Müslüman ve ümmet için ne ifade etmelidir?
Kurban, insan ilişkileri ve İslam’ın birliktelik ruhunu yansıtan en güzel ibadettir. Allah bizi insanlara yardım ile vazifelendirmiş ise buna şükretmeli ve ne kadar önemli bir vazifeye talip olduğumuzun farkında olmalıyız. Öyle insanlar var ki, günde 3 lira evine girse hayatını devam ettirebilecek. Dolayısıyla bu müslümanların evine et girme şansları yok. Madem biz insanlara yardım ile görevlendirildik o zaman bunu da layıkıyla yerine getirmeliyiz. Yani 'kurban' paylaşmaktır.
Bir de, Allah katında asıl değerli olan, kurbanların etleri ve kanları değil, kurban sahibinin Allah’a olan bağlılığı ve davranışındaki samimiyetidir.
Genel anlamda kurbanın bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet yer almaktadır. Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’in yerine, Allah tarafından bir kurbanın verildiği açıkça bildirilmektedir. (Saffat, 37/107)
Ayrıca aşağıdaki ayetler de genel anlamda kurban ibadeti ile ilgilidir :
- “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık…” (Hac, 22/34)
- “... kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin”(Hac, 22/28)
“Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah'ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan siz de yeyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik.” “Onların etleri ve kanları asla Allah'a ulaşmaz. Allah'a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hac 22/36-37)
Bu ayetlerde zikredilen hayvan kesiminin, ibadet amaçlı birer uygulama oldukları açıktır. Bu amaçla kesilen hayvanların, et ve kanlarının Allah’a ulaşamayacağı asıl olanın ihlâs ve takva olduğunun vurgulanması, kurban kesmenin ibadet olduğunun açık bir göstergesidir.
-Bu yılki kurban hedefiniz nedir?
Bu kurbanda da emanetlerinizi gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için hazırlıklarımızı tamamladık. Her yıl olduğu gibi bu yılda 3 kıta ve onlarca ülkede sınırları aşarak kardeşlerimizle yaklaşmak bayram sevincimizi paylaşmak ve emanetlerinizi gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bazen bir gülümseme oluyoruz yetim bir çocuğun masum yüzünde, bazen bir umut oluyoruz çaresiz bir annenin gözünde…
-Konya'da kurban çalışmanız olacak mı?
Elbette Yurtiçi ve yurtdışı kurban çalışmalarımızın içinde merkezimiz Konya olduğu için çalışmalarımız olacak. Yurt içi kurban bedelimiz 690.00 TL dir. Vekalet yolu ile toplayacağımız kurbanlar ne kadar çok olursa o kadar çok ailenin yüzünü hayırseverler sayesinde güldüreceğiz.
Ayrıca halka açık kurban kesim hizmetimiz olacaktır. Kurbanlarını aşevimizde kestirecek olan vatandaşlarımız önceden aldıkları kesim sıraları geldiği zaman, kurbanları profesyonel kasaplarımız tarafından vekaletleri alınarak kesiliyor ve götürebilecekleri şekilde 4-5 parça halinde teslim ediliyor. İsterlerse kurban deri, sakatat ve etlerinden aşevimize bağışta bulunabiliyorlar. Bu hizmetimizi 40.00 TL karşılığında yapıyoruz.
Geçen sene başlattığımız “BENDE KURBAN KESİYORUM” kampanyası kapsamında ihtiyaç sahibi ailelerimize canlı kurban bağışı yaparak, kurbanları ailelere arife gününden teslim ediyoruz ve o ailelerimiz ve özellikle çocuklarının kurban kesmenin nasıl bir duygu olduğunu tatmalarını sağlıyoruz. Deri ve sakatat toplama çalışması kapsamında ise deri ve sakatat bağışı yapacak hayırseverlerimiz bağışlarını aşevimize kendileri getirebilir ya da getiremeyecek olan varsa bir telefon açarak adresten bağışları teslim alınacaktır.
-Yardım yaparken hangi kriterler önemlidir?
Müracat,usül ve esaslarımızı şöyle sıralayabiliriz;
1.Kurumumuza müracat edenlerin tamamı ayrım yapılmaksızın dikkate alınmaktadır. Müracaat eden şahıs öncelikle bu işle görevli elemanımız tarafından dinlenilmektedir.
2.TC kimliği ile kontrol. Kent Bilgi Sistemi, ( S.T.K. lar için hazırlanmış bilgi edinme programı) Bu ön dinleme neticesinde istismarcı olduğu kanaati hâsıl olursa tatlı bir şekilde, kırmadan gönderilmektedir.
3. “Aşevi Bilgi ve Tespit Formu”na Ön dinleme neticesinde oluşan kanaat olumlu ise şahısla ilgili gerekli bilgiler yazılmaktadır.
4. Fakirlik ilmühaberi mahalle muhtarı tarafından doldurulup onaylanmaktadır. ,
5. Vukuatlı Nüfus Kaydı (Nüfus Müdürlüğünden)
6. Sağlık Raporu ve Belgeleri,(Sağlık sorunu olanlardan)
7. Tahkikat; beyan doğrulama ve kontrol ekibimiz ile bize verilen adreste gerekli inceleme ve araştırma yapılır. Onların verdiği rapor neticesinde heyetimizce uygun görülen yardıma başlanır. M. Ali Elmacı-Memleket