İZMİR (AA) - Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, "Türkiye’nin mülteciler konusundaki yaptıklarını takdir ediyoruz. Çek Cumhuriyeti olarak biz de somut destek vermek istiyoruz" dedi.
Avrupa Birliği'nin gündemindeki sığınmacı sorunuyla ilgili temas ve incelemelerde bulunmak üzere dün İzmir'e gelen Zaoralek, ziyaretinin ikinci gününde İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu makamında ziyaret etti.
Zaoralek, Çek Cumhuriyeti'ne yılbaşından bu yana 60 bin sığınmacı geldiğini belirterek, "Türkiye’nin mülteciler konusundaki yaptıklarını takdir ediyoruz. Çek Cumhuriyeti olarak biz de somut destek vermek istiyoruz çünkü ülke olarak AB ile Türkiye arasında mülteci konusundaki düzenlemenin, 3 milyar avroluk yardımın bir parçasında yer alıyoruz" diye konuştu.
Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlamak için 400 bin dolarlık daha yardım yapmayı planladıklarını aktaran Zaoralek, "Bu parayı sahil güvenlik kontrolleri için mi yoksa mültecilere yönelik insani yardımları artırmak yönünde de mi kullanmak daha uygun olur, bu konuda sizlerin görüşünü almak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Zaoralek, İzmir'e ziyaretiyle "Tam Adaptif Trafik Sistemi" hakkında görüşme yapmak ve iki ülke arasında ticari işbirliğini artırmak istediğini sözlerine ekledi.
- "Hep birlikte çözmek zorundayız"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu da Türkiye’ye sadece Suriye’den değil Afganistan, Irak ve Afrika ülkelerinden de sığınmacıların geldiğini ve bunların Avrupa’ya geçmeyi hedeflediğini anımsatarak şunları kaydetti:
"Her türlü tedbir alınabilir ama bir insan ölümü göze alarak yola çıkıyorsa onu ancak ölüm durdurabilir. Dünya büyük bir çözümsüzlükle karşı karşıya. Ölümü göze alan insanın davranış sorununu çözmek zorundayız. Siz 60 bin mülteci sınırınıza geldiği için büyük problem yaşadığınızı söylediniz. Biz ülkemizde 2,5 milyon mülteciden bahsediyoruz. Bu sorunu gelişmiş ülkelerle hep birlikte çözmek zorundayız. Halep’teki çatışmalardan dolayı bu sayı giderek artacak ve 3,5 milyon mülteci ile karşı karşıya kalacağız. Bu, pek çok ülkenin nüfusundan fazla. Benim şahsi görüşüme göre bu sorun, baştan Suriye’de, BM aracılığıyla sınırda güvenli kamplar oluşturularak çözülmeliydi. Böyle olsaydı, Suriye’ye barış belki de daha erken gelecekti."
AA