İZMİR (AA) - CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bütün sivil toplum örgütleri, üniversiteler, siyasi partiler, meslek kuruluşlarının katılımıyla demokratik anayasa yapabiliriz. Bu konuda Millet İttifakı'nı oluşturan partiler olarak bir ön çalışma yaptık, ilkelerimizi belirledik ama erken seçim gündeme geldiği için bu ön çalışmayı biraz öteledik." dedi.
İzmir programı kapsamında Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi'nde iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı olması ve Millet İttifakı'nın da parlamentoda çoğunluğu sağlaması halinde eğitimden ekonomiye ve dış politikaya kadar hayata geçirecekleri çalışmaları anlatan Kılıçdaroğlu, ilk önce Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem başlatacaklarını vurguladı.
AB ile uyum yasalarının tamamı yeni bir fasıl açılması beklenmeden parlamentodan çıkacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Ben bunu daha önce Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Binali Yıldırım'a ve Ahmet Davutoğlu'na önerdim. Neden Avrupa Birliği dayattıktan sonra biz yapıyoruz. Bizim aklımız yok mu, biz oturalım demokratik bütün standartları ülkemizde hayata geçirelim dedim." diye konuştu.
Kadınların ve gençlerin siyasette daha fazla temsil edilmesi için de çalışma yapacaklarını aktaran Kılıçdaroğlu, bunun için 12 Eylül'den kalma siyasi partiler yasasını değiştireceklerini, her siyasi partiye cinsiyet ve gençlik kotası getireceklerini ifade etti.
ABD dolarının yükselmediğini, Türk lirasının değer kaybettiğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Fransa'daki, Japonya'daki aynı dolar. Türk lirasının değer kaybetmesinin nedeni Türkiye'nin dünyada bozulan imajıdır ve ekonomide bozulan tablodur. Bu tabloyu sadece siz değil bütün dünya, bütün derecelendirme kuruluşları görüyor. Herkes Merkez Bankasının bağımsız olmadığını biliyor. Gördükleri için bize borç vermekte nazlanıyorlar." ifadesini kullandı.
Kılıçdaroğlu, esnafı desteklemeye yönelik adımlar atacaklarını dile getirdi.
Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılama noktasında yenilebilir kaynaklara yöneleceklerini anlatan Kılıçdaroğlu, petrol ve doğalgaz ithalatında dengeli bir şekilde çok sayıda ülkeyle çalışacaklarını aktardı.
Adalet konusunda tarafsızlığa ve bağımsızlığa büyük önem vereceklerine işaret eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"Hakim, hiçbir makam ve mevkiden talimat almadan, vicdanına ve evrensel hukuka göre karar vermeli. Hakimin güvencesi olmalı, bunlar yapılabilirse hakim siyasi otoriteden bağımsız adalet dağıtan bir kişi olarak karşımıza çıkar. Gerçek anlamda demokratik, her makamın denetlendiği, güçler ayrılığı ilkesinde, yasama, yürütme, yargı ve medyanın dördüncü güç olarak birbirini denetlediği bir mekanizmayı yeniden inşa etmek istiyoruz.
Bu çerçevede bir anayasa değişikliğine ihtiyacımız var. Sayın İnce seçilirse bir restorasyon dönemine ihtiyacımız var. Bu 4, 2 ya da 1 yıl olabilir. Böyle bir parlamenter sistemin inşası bir anayasa değişikliyle olabilir. Bir anayasa değişikliğini yangından mal kaçırır gibi yapamayız. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bütün sivil toplum örgütleri, üniversiteler, siyasi partiler, meslek kuruluşlarının katılımıyla demokratik anayasa yapabiliriz. Bu konuda Millet İttifakı'nı oluşturan partiler olarak bir ön çalışma yaptık, ilkelerimizi belirledik ama erken seçim gündeme geldiği için bu ön çalışmayı biraz öteledik."
Yurt dışındaki seçmen için parlamentoda temsil oluşturmak gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, 600 milletvekili sayısını fazla bulduklarını, makul sayının 450 olduğunu belirtti.
Katma değerli ürünlerin ihracatını teşvik edeceklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Ne kadar teşvik ederseniz edin ihracat dış politikayla alakalıdır. Eğer Türkiye'nin yurt dışındaki imajı kötüyse turist gelmez. Yabancıların Türkiye'ye gelmesi lazım. OHAL nedeniyle çoğu gelmiyor. Biz Türkiye'yi aynı zamanda lojistik üs yapmak için merkez Türkiye projesini tanıttık. Böylece kısa süre içinde bütün komşularımızla ilişkilerimizde sağlıklı bir zemine oturtacağız. Avrupa Birliği ile ilişkileri düzelteceğiz." dedi.
Kılıçdaroğlu, son dönemde sergilenen dış politikanın milli olmadığını öne sürdü.
(Sürecek)
AA