ANKARA (AA) - MEHMET TOSUN - CHP, yazımını tamamladığı anayasa taslağını, partinin yetkili kurullarında tartışmaya açıyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, CHP'nin uzun süredir üzerinde çalışılan anayasa taslağının çerçevesi ortaya çıktı. Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın koordinesinde hazırlanan anayasa taslağının yazım aşaması sona erdi.
Temel esasların madde madde yazıldığı taslak, son hali verilmek üzere, partinin yetkili kurullarında tartışmaya açılacak. Buralardaki görüş alışverişinin ardından, tekrar elden geçirilecek olan taslak, daha sonra kamuoyuyla paylaşılacak.
Akademisyen, hukukçu ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri doğrultusunda hazırlanan taslakta, Cumhuriyet'in kurucu ilkelerinin yer aldığı Anayasa'nın ilk dört maddesi korunuyor.
Güçlü parlamenter sistemin ön plana çıkarıldığı taslakta, hem yasama hem de denetim faaliyetleri açısından güçlü bir Meclis yapısı yer alıyor.
"Cumhurbaşkanı yetkilerinin, parlamenter demokrasiye uygun şekilde sınırlandırıldığı" taslakta, cumhurbaşkanının sadece "denge" unsuru olarak yer alması öngörülüyor.
Yetki ve sorumluluk dengesine özen gösterilen taslakta, "Yetki gasbını" önleyecek anayasal kurumlar da yer alıyor.
Taslakta, "Kuvvetler ayrılığı" ilkesi net bir şekilde vurgulanırken, "Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı"na işaret ediliyor.
Temel hak ve özgürlüklere geniş yer verilen taslakta, sosyal devlet yapısını daha da etkinleştiren maddeler bulunuyor.
- "Her türlü ayrımcılığın kaldırılması"
Düşünce ve ifade özgürlüğünün yer bulduğu taslakta, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, emekçilerin haklarını özgürce arayabilecekleri ortamın oluşturulması konuları kapsamlı şekilde ele alınıyor.
Milletvekili dokunulmazlığının, sadece kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırıldığı taslakta, gençlerin ve kadınların siyasette aktif yer almalarının önünü açacak maddeler de yer alıyor.
Taslakta, her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına ilişkin maddeler de bulunuyor.
Anayasa taslağının, AK Parti'nin çalışmasına bir alternatif olmadığı, Türkiye'nin ve toplumun ihtiyaçları dikkate alınarak, "Bütünlükçü" bir anlayışla hazırlandığı belirtiliyor.
AA