TBMM (AA) - CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Alman Federal Meclisinin, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanıyan karar tasarısını kabul etmesini, "Bu karar yok hükmündedir. Parlamentolar, bu tür tarihsel olaylarla ilgili karar almaktan vazgeçmelidir." diye değerlendirdi.
Yarkadaş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, soru önergesi vererek Ankara Çankaya ve Yenimahalle ilçe milli eğitim müdürlerinin, orantısız şekilde artan mal varlıklarını gündeme getirdiğini belirtti.
Soru önergesinden sonra sahibi olduğu "gercekgundem.com" adlı internet sitesine bakanlığın hiçbir kurumunda ve okulda erişilemediğini savunan Yarkadaş, "Yolsuzluğu yapanlar değil, yazanlar cezalandırılıyor. Basın özgürlüğü, haber alma hakkı keyfi şekilde engelleniyor." dedi.
Yarkadaş, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a, daha önceki bakan döneminde başlayan bu yasağı uygulamaya devam edip etmeyeceğini sorarak, "Bakan, bu keyfi engellemeye birkaç gün içinde son vermezse kendisi, eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve bu engellemeyi yapan personel hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bakan, bir ilçe milli eğitim müdürünün birden bire yatlara, katlara sahip olmasını normal mi karşılayacak göreceğiz." ifadesini kullandı.
Alman Federal Meclisinin, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanıyan karar tasarısını kabul etmesine dair soruyu da yanıtlayan Yarkadaş, bu kararın yok hükmünde olduğunu belirtti.
Yarkadaş, tarihi meselelerin, olayların, her zaman tarihçilere bırakılması, parlamentoların bu tür tarihsel olaylarla ilgili karar almaktan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı. 1915 olaylarının acı izler, hatıralar bıraktığını, ancak bunun konuşulacağı, karara bağlanacağı yerin Alman Federal Meclisi olmadığını dile getiren Yarkadaş, şunları kaydetti:
"Parlamentolar bu tür konularda karar almaya kalkarsa tarihçilerin alanına girerler. Bu da dünyadaki tüm parlamentoların her türlü iddiayla ilgili karar almasını da beraberinde getirir. Alman parlementosunun, 'Siz soykırım yaptınız' demesinin hiçbir hükmü yoktur. Evet acı olaylar yaşanmıştır ama parlementoların durumdan vazife çıkararak bu tür kararlar alması doğru değildir. Cem Özdemir'in çelişkisi de dikkat çekicidir. Sanıyorum, bunu Merkel'in Erdoğan ile yakınlaşmasına tepki için Federal Meclise getirdiler. Erdoğan'a kızabilirsiniz, eleştirebilirsiniz ama bu Türkiye Cumhuriyeti'ni, tüm halkı suçlamayla karşı karşıya bırakmanız için geçerli mazeret olamaz."
AA