CHP TBMM Grup toplantısı

Genel Başkan Kılıçdaroğlu: (2)- "Anayasa değişikliği kabul edilirse, Meclisi mezara, demokrasiyi tarihe gömeriz. Buna elbette izin vermeyeceğiz. Bunun mücadelesini yapacağız. Eğer bir yerde Cumhuriyet Halk Partisi varsa orada milli kurtuluşçular vardır"-

TBMM (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Anayasa değişikliği kabul edilirse, Meclisi mezara, demokrasiyi tarihe gömeriz. Buna elbette izin vermeyeceğiz. Bunun mücadelesini yapacağız. Eğer bir yerde Cumhuriyet Halk Partisi varsa orada milli kurtuluşçular vardır." dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, anayasa değişikliğiyle yargının kontrol altına alınmaya çalışıldığını öne sürdü.

Yapılacak değişiklikte, Anayasa Mahkemesinin 15 üyesinden 12'sinin cumhurbaşkanı tarafından atanmasının öngörüldüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, "15 üyenin, 12'sini cumhurbaşkanı atayacak. Sonra da Cumhurbaşkanı diyor ki 'bende gidip orada yargılanacağım.' Senin arkadaşların orada, sana kim ceza kesecek. Hepsi görmezlikten gelecek." diye konuştu.

- "Bize satamazlar ama Bahçeli'ye sattılar"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun da kontrolünü almak istediğini öne süren Kılıçdaroğlu, "Oranın da yargıçlarından 12'sinden 6'sını Cumhurbaşkanı belirleyecek. Diğerlerini de Mecliste çoğunluğu olan kendi milletvekilleri belirleyecek. Sonra 'yargı bağımsızdır' diye bize satmaya kalkacak. Bize satamazlar ama Bahçeli'ye sattılar." ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, yapılması düşünülen anayasa değişikliğiyle, Mustafa Kemal Atatürk'e dahi verilmeyen meclisi feshetme yetkisinin cumhurbaşkanına verileceğini iddia ederek, "Öyle bir yetki veriliyor ki hiçbir soru sormadan, gerekçe göstermeden Meclisi feshedebiliyor. 'Ben TBMM'yi sabahleyin kalktım, gece kötü bir rüya gördüm ben bu Meclisi feshedeceğim.' diyebilir. TBMM'nin ne anlama geldiğini, nasıl kurulduğunu unuttuk. Bir diktatöre TBMM'yi fesih yetkisi veriliyor. Buna izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanına kararname çıkarma, devlet dairelerini yeniden düzenleme, müsteşar, genel müdür, büyükelçi, hakim, kaymakam gibi üst düzey yönetici atama yetkisi, memurluk şartlarını belirleme yetkisi verildiğini savunarak, şöyle devam etti:

"Bir sabah maliye bakanına kızıp, 'maliye bakanlığını kapattım yerine finans bakanlığı kuruyorum' diyebilecek. İhale Kanunu'nu çıkartıp, 'bundan sonra ihaleleri böyle yapacağım' diyebilecek. Bir bakan yolsuzluk yaptı, gensoru veriliyor ve TBMM'de düşürülebiliyordu. Şimdi gensoru da verilmeyecek. Niye verilsin ki ayakkabı kutularına sahip olanlar onlar. Onun şimdi anayasal altyapısını hazırlıyorlar. Kimse gensoru verip, bunları düşürmesin diye.

Yeni hükümet kuruldu TBMM'den güven oyu istemeyecek. 'Gerek yok Meclis'e, ne gerek var Meclis'e' diyorlar. Aciz, bir şey üretemeyen bir meclis istiyorlar. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulundaki 'yüksek' lafından alerji duyuyorlar. Kaldırdılar, Hakimler ve Savcılar Kurulu oldu. 'Benden yüksek kim olabilir? Ben 'yüksek'i kullanabilirim' diyor. TBMM'den herhalde 'büyük' lafını da kaldıracaklar. Türkiye'yi de kaldırın, 'aciz millet meclisi' deyin, o zaman biz de 'bunlar asıl amaçlarını yazarak da gerçekleştirmek istiyorlar' diyelim."

- "Sayın Devlet Bahçeli'nin kulağına küpe olsun bu lafım..."

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğiyle "Birden fazla ili kapsayan bölgesel yönetimler" kurulabileceğini belirterek, "Sayın Devlet Bahçeli'nin kulağına küpe olsun bu lafım, başka bir şey demiyorum." dedi.

Anayasa değişikliği teklifinin bugün TBMM Anayasa Komisyonunda görüşüleceğini anımsatan Kılıçdaroğlu, CHP olarak teklifi meşrulaştırmamak için hiçbir önerge vermeyeceklerini bildirdi.

Kılıçdaroğlu, "Yerli ve milli diyorlar, ne yerlidir, ne millidir, gayri millidir. 140 yıllık parlamento deneyimini çöp sepetine atıyorlar. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir dikta yönetimi yoktur. İlk kez bizde olacak her şeye hakim, her şeyi bilen, hiç kimseye sormayan, danışmayan. Akşam yatıp, sabah karar değiştiren. Öyle bir diktatörünüz var ki herkes kandırıyor. PKK kandırıyor, IŞİD kandırıyor, FETÖ kandırıyor... Yarın başka birisi gelip kandırırsa ne olacak bu memleketin hali? Kendi darbelerine anayasal statü kazandırmak istiyorlar. Size sözüm söz, buna izin vermeyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Televizyonlarda anayasa değişikliğini "Parlamentonun yetkisi daha da güçleniyor" şeklinde değerlendiren akademisyenleri "havuz akademisyeni" sözleriyle niteleyen Kılıçdaroğlu, bu kişilere söyle seslendi:

"Hiçbir şey okumadıysanız Allah aşkına Burhan Kuzu'nun kitabını okuyun. Orada ne yazıyor onu dillendirin. Bu kadar kalemini satan, iradesini satan, bilgisini satan insanlara başka ülkede rastlanmaz. Onlara da biz havuz akademisi diyoruz." dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde Türkiye'de anayasayla diktatör yaratılacağını, Türkiye'nin otoriter rejime teslim edileceğini, vatandaşların can, mal, hukuk güvenliğinin kalmayacağını, her kişi, kurum ve kuruluşun bir diktatörün vicdanına terk edileceğini, yönetimin denetlenemeyeceğini, yasama, yürütme ve yargının tek elde toplanacağını, TBMM'nin de etkisiz, yetkisiz aciz, sembolik bir meclis haline geleceğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, "Anayasa değişikliği kabul edilirse, Meclisi mezara, demokrasiyi tarihe gömeriz. Buna elbette izin vermeyeceğiz. Bunun mücadelesini yapacağız. Eğer bir yerde Cumhuriyet Halk Partisi varsa, orada milli kurtuluşçular vardır. Hiç kimse endişe etmesin, mücadelemiz devam edecektir." diye konuştu.

(Bitti)

AA

Türkiye Haberleri

Yollarda Tehlike Kol Geziyor! Kime Neden Ceza Yazıldı? İşte Cevabı
Ekmek Tüketiminde Dünya Şampiyonu: Türkiye!
Hakkari'de son depremler 7 büyüklüğünde depreme işaret ediyor