Çiçeklere kadın eli değiyor

İzmir'deki seralarda kadınların ellerinde yetişen çiçekler hem sokakları renklendiriyor hem de kadınlara ekonomik destek sağlıyor- BAYÇİKOOP Başkanı Sümerkan: "Sektörde çalışanların yüzde 90'ını kadınlar oluşturuyor. Burada yaklaşık 4 bin kadın seralarda

İZMİR (AA) - EŞBER AYAYDIN - İzmir'in Bayındır ilçesindeki çiçek seralarında çalışan kadınlar, hem ilçenin sektördeki üretim payını büyütüyor hem de aile ekonomilerine destek sunuyor.

İrili ufaklı 600 merkezde gerçekleşen üretimle Türkiye'nin çiçek üssü haline gelen Bayındır'dan ülkenin dört bir yanına gönderilen çeşitli tür, renk ve desendeki çiçekler, şehirlerin beton yapılarla örülü cadde ve sokaklarına adeta nefes aldırıyor.

Bayındır'daki çiçek üretim merkezlerinin en büyük insan gücünü oluşturan kadınlar, üretimin her safhasında görev alarak bir yandan aile bütçelerine, bir yandan da ilçenin sektördeki payının artmasına katkı sağlıyor.

Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (BAYÇİKOOP) Başkanı Ersoy Sümerkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiçek üretiminde çalışan kadınların işlerine daha çok sahip çıktığını ve bu işe daha yatkın olduklarını belirtti.

Çiçek üretiminin birinci derece kadın işi olduğunu vurgulayan Sümerkan, "Sektörde çalışanların yüzde 90'ını kadınlar oluşturuyor. Burada yaklaşık 4 bin kadın seralarda çalışıyor. Ağır iş olmadığından hem yazlık hem de kışlık dönemde çalışıyorlar, aile ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Burada çiçekçiliğin ilerlemesindeki etkenlerden biri de kadınların üretime katılması, seralarda çalışmaları. İşi öğreniyorlar daha sonra da kendi işlerini kuranlar oluyor." dedi.

- "Burada çalışmak çok kolay ve eğlenceli"

Çiçek üretim merkezinde çalışan 60 yaşındaki Aysel Akkurt ise geçimini sağlamak için farklı işlerdeki deneyimlerinin ardından bir yıldır çiçek üretiminde çalıştığını anlattı.

Bu işi severek yaptığını, geç tanıştığı için de üzgün olduğunu aktaran Akkurt, "Bir senedir buraya geliyorum keşke daha önceden bu işe girseydim diyorum. İşimi çok seviyorum, burada çalışmak hem çok kolay hem de eğlenceli. Kazandığım parayla aile ekonomisine katkı sağlıyorum, işimi çok sevdiğimden zaman nasıl geçiyor fark edemiyorum." diye konuştu.

Kadınlardan Gülhan Çamlıca (68) da 10 yıldır serada çiçeklerin arasında çalıştığını bildirerek, şunları kaydetti:

"İşimi çok seviyorum çiçeklerin arasında kendimi mutlu hissediyorum ve hiç zorlanmadan çalışıyorum. Burada çalışmayı çok sevdiğim için bir türlü ayrılamıyorum, çiçeklerle uğraşmak beni gençleştiriyor."

AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti