Çiftçi desteklemeleri 2 kalemde yapılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan 2017 yılı Çiftçi desteklemeleriyle ilgili konuşan Celil Çalış ve Ali Ataiyibiner, bu yıl desteklemelerin bir arada toplanarak 2 kalemde ödeneceğini söylediler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan 2017 yılı Çiftçi desteklemeleriyle ilgili konuşan Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış ve Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner,  bu yıl desteklemelerin bir arada toplanarak 2 kalemde ödeneceğini söylediler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl 50 farklık kalemde ödenen çiftçi desteklemeleri bu yıl tüm kalemler bir araya getirilerek yılda iki kez ödenecek. Çiftçi desteklemeleri ile ilgili Memleket gazetesine konuşan Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış ve Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, 2017 yılının ilk ödemesinin Şubat ayının başlarında olacağını dile getirdiler.

ATAİYİBİNER 50 Farklı Destekleme Bir Araya Getirildi

Önceki dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından çiftçiye ödenen desteklemlerin toplulaştırılarak yılda iki kez ödeneceği sözlerini hatırlatan Ali Ataiyibiner, 50’den fazla desteklemenin farklı dönemlerde yapıldığını söyledi. Son olarak şimdiki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın da yılda iki kez yapılacak desteklemeyi onayladığını hatırlatan Ataiyibiner bu sistemin daha verimli olacağını dile getirdi. Çiftçiye ödenen desteklemelerin bir araya getirilip yılda iki kez ödenmesini en doğru seç im olduğunu söyleyen Ataiyibiner, “Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba destekleri iki etapta ödeyeceklerini dile getirdi. Normal şartlarda Şubat – Mart aylarında yem bitkileri ödemesi yapılırdı. Şu anda 50 kalemi aşan farklı farklı desteklemeler var. Hayvan desteği, aşı desteği, buzağı, süt, et, hububat, tohum, mazot gibi 50’nin üzerinde desteklemeler yapılıyordu. Yeni yapılacak düzenlemede tüm bu desteklemeler birleştirilerek 6 ayda bir tek kalemde bir ödenecek. Şu anki çalışmalar bu yönde gidiyor. 2017 yılının ilk desteklemesi Şubat ayında ödenmesini bekliyoruz. İkinci ödeme ise Ekim ayında yapılmasını bekliyoruz” dedi.

 

ÇALIŞ, DESTEKLEMELER KONYA İÇİN ÖNEMLİ

16 Ekim 2016 Tarihinde İzmir’de açıklanan Milli Tarım Projesi’nin  1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, “Bundan sonraki tarımdaki birçok yapısal değişiklik, tarım alanlarının, korunması, ürünlerin desteklenmesi gibi konular milli bir bakışla yeniden desteklenecek. Bu bağlamda en büyük projelerden bir tanesi de çiftçi desteklemeleridir. Bu önümüzdeki yıllarda ödenecek bir sistemdir.  Şu andaki ödenecek sistem 2017 yılında verilecek desteklemelerdir. Bu hububat, endüstriyel bitkiler, tane mısır, gibi ürünlerdir. Bu desteklemelerden sonra mazot, gübre desteklemesi verilecektir. 2017 yılındaki almadığımız desteklemeleri şu anda mayıs ayına kadar ödenmesi söylendi. İlk ödemeler Şubat ayının başında yapılmasını bekliyoruz. Mazot gübre desteği ise eski sistemde ödemesi yapılacak. Konya bölgesini ilgilendiren en önemli desteklemelerden bir tanesi de hububat ve mazot desteklemeleridir” dedi.

TARIMA TAKVİMİ EKİM’DE BAŞLAMALI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen Tarım Takvimi’nin 1 Ocakta başladığını söyleyen Çalış,  bu tarihin 1 Ekim olması gerektiğini dile getirdi. Çalış açıklamasının devamında Tarım takviminin 1 Ekim’den 1 Ekim’e kadar yapılmasını istediklerini belirterek, “Ocak ayından ocak ayına değerlendirildiği için çiftçilerin bir yıl kaybı oluyor. 2018 yılında yapılacak olan masrafların büyük bir çoğunluğu yapıldı. Şu anda yapılan ödemeler 2017 yılına ait ödemelerdir. 2018 yılının ödemeleri de 2019 yılında yapılacaktır. Ekim ayından ekim ayına yapıldığı takdirde, bu desteklemeler üreticinin masraf ettiği yıl içinde ödenmiş olacaktır” dedi.

Arazi toplulaştırması Türkiye için önemli

Milli Tarım Projesi içinde birde Alan toplulaştırması yasasını da dile getiren Çalış, “Türkiye, son planlanmada 250 büyük ovaya ayrıldı. Tarım arazisi olarak belirlenen bu alanlarda, bundan sonra yapılaşma ve toprak bölünmesine müsaade edilmeyecek ve bu kanunla koruma altına alındı. 250 büyük ova tarımsal sit ilan edilip sadece tarımsal faaliyetlerin yapılmasının önü açıldı” diye açıklamada bulundu.

FAKIBABA’DAN ÇİFTÇİYE TAM DESTEK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde (OFM) düzenlenen 8.Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı'nda tarım ve hayvancılığa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fakıbaba, hükümet olarak tarıma verdikleri desteklerle birlikte tarımsal hasılatın 4,5 kat arttığını bildirdi. Fakıbaba, şu görüşlere yer verdi: "2002'de 37 milyarken 2016'da 161 milyara çıkmış. Son 3 yılda 103 milyar hibe desteği sağlamışız. 2018'de 15 milyar Türk lirası  tarımsal destek bütçe ayırdık. Hayvancılık desteğini 45 kat arttırdık. Hayvancılığı sıfır faizli kredi kapsamına aldık. En yeni uygulamayla mazot maliyetinin yüzde 50'sini destek olarak üreticilerimize ödeyeceğiz. Yem bitkileri desteği 430 milyon civarındayken bunu yüzde 50 arttırdık. Yem ve mazot desteğini özellikle belirtmek istiyorum. Çiftçilerimizin uygun koşullarda kredi desteğini sağladık poliçe bedellerinin yüzde 50'sini tarım bakanlığı olarak karşılıyoruz Toplam 3,5 milyar prim desteği 4,5 milyar hasar tazminatı ödemişiz. Sulama desteği veriyoruz. Tarımsal Ar-Ge faaliyetlerine  önem veriyoruz. Uluslararası son teknolojiye sahip ileri araştırma merkezleri kuruyoruz. Gen bankası kurarak çeşitliliğimizi koruma altına aldık." Servet R. Çolak – Memleket

 

 

Konyaspor Haberleri

Konyaspor Tehlikeyi Atlattı
Recep Uçar’dan Hakem Tepkisi: Bu Kadar Emeğin Boşa Gitmesi Yazık
Son Dakika Golü Konyaspor Taraftarını Dondurdu
Maç öncesi öğretmenler anıldı
Konyaspor-Hatayspor maçı ertelenebilir