Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası, son yıllarda azalan yağışlar ve yer altı sularındaki çekilmelerle kuraklık riskiyle karşı karşıya. Özellikle geçtiğimiz yılın Şubat ayına göre yağışlarda %33, uzun yıllar ortalamasına göre ise %43’lük bir azalma yaşanması, bölgedeki hububat üreticilerini endişelendiriyor.
Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü Bölgesel Tahmin Merkezi Teknik Şefi Hayati Alkan, bölgede kuvvetli kar yağışlarının beklenmediğini belirterek, özellikle Alacabel, Sertavul Geçidi ve Karaman-Mersin bağlantısında zaman zaman kar yağışına bağlı ulaşım sorunları yaşanabileceğini söyledi. Alkan, “Yağışların az olması, tarımsal üretimi doğrudan etkileyebilir” dedi.
Hububat Verimi ve Kalitesi Tehlikede
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, bölgedeki hububat alanlarının büyük bir kısmının kıraç arazilerde olduğunu ve bu alanların yağış eksikliğinden ciddi şekilde etkilendiğini vurguladı.
“Şubat ayının ortasına geldik ve beklenen kar yağışını göremedik. Geçen yıla göre yağışlarda %33’lük bir azalma söz konusu. Konya, kapalı bir havza olduğu için suya çok ihtiyacı var. Kar yağışının yetersiz olması, yer altı sularının çekilmesine neden olacak. Çiftçilerimizin, ekim yapmadan önce kuyularındaki su seviyesini kontrol etmeleri çok önemli” dedi.
Tarım Bakanlığı’ndan Destek Çağrısı
Yağışların az olmasına rağmen şu ana kadar hububatın çıkışlarında ciddi bir sorun yaşanmadığını belirten Kırkgöz, özellikle Nisan ayından sonraki sapa kalkma dönemi için yağışların kritik olduğunu ifade etti.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarımsal üretim planlamasıyla ilgili geçtiğimiz günlerde bir genelge yayımladığına dikkat çeken Kırkgöz, “Kurak geçen yıllarda bazı ürünler için ek destekleme yapılabileceği belirtilmişti. Ancak umuyoruz ki bu desteklemeye gerek kalmaz ve sezonu verimli geçiririz. Yine de kıraç alanlarda üretim yapan çiftçilerimizin Tarım Bakanlığı tarafından desteklenmesi oldukça önemli” dedi.