Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen, Türkiye’nin önemli tarım şehirlerinden biri olan Hatay’da yer fıstığı hasadı başladı. Antakya’nın Arpahan Mahallesi'nde çiftçilik yapan Ali Fakıoğlu, 20 dönümlük tarlasında ilk kez yer fıstığı yetiştirdi. Fakıoğlu, "Tarladan 60 TL'ye çıkan yer fıstığı, markette 90 ila 120 TL arasında satılıyor" diyerek ürünün fiyat değişimine dikkat çekti.
İşçi Sıkıntısı Hasada Engel Oluyor
Yer fıstığı hasadında işçi bulma konusunda zorluk yaşadıklarını belirten Ali Fakıoğlu, "Normalde işçilerin yevmiyesi 750-1000 TL arasında değişiyor, ancak bu fiyatlara bile işçi bulmak zor. Bu nedenle komşularımız imece usulüyle destek oluyor" dedi. Fıstık ekiminde ilk deneyimini yaşadığını belirten Fakıoğlu, kimyasal kullanmadan elde ettiği üründen memnun olduğunu dile getirdi.
İmece Usulü Hasat Geleneği Devam Ediyor
Tarlada yer fıstığı toplayan Süheyla Özkurt, imece usulüyle yardım ettiklerini belirterek, "Burada ücret almadan fıstık topluyoruz. Bir kültürü yaşatmaya çalışıyoruz, yardımlaşma ruhuyla hareket ediyoruz. Zamanı geldiğinde onlar da bana yardıma geliyor" ifadelerini kullandı. İşçi yevmiyelerinin 750 TL’den başlayıp 1200 TL’ye kadar çıktığını, buna rağmen işçi bulunamadığını da ekledi.
İşçi Yevmiyeleri 1200 TL’ye Çıkmasına Rağmen Eleman Bulunamıyor
Bu yıl ilk kez yer fıstığı eken Yusuf Fakıoğlu da, "Verim iyi, ancak işçi bulmakta zorlanıyoruz. Normalde yevmiyeler 750-1200 TL arasında değişiyor, ancak bu fiyatlara bile eleman bulmak zor" dedi. Fakıoğlu, işçi sıkıntısı nedeniyle akraba ve dostlarıyla birlikte hasadı sürdürdüklerini aktardı.