"Çin'e kiraz ihracatı için izin çıktı"

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Seyyar:- "Yoğun görüşmeler ve karşılıklı ziyaretler sonucunda 9 üretici ve 6 paketleme tesisine Çin’e kiraz ihracatı için izin çıktı. Ürünlerimizin kalitesi ve nefaseti ile bu piyasalarda da hakim olacağın

İZMİR (AA) - Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, yapılan yoğun görüşmeler sonucu Çin'e kiraz ihracat izninin çıktığını belirterek "Ürünlerimizin kalitesi ve nefaseti ile bu piyasalarda da hakim olacağından hiçbir şüphem yoktur. Yavaş yavaş bizlere kapalı olan kapıları açma niyetindeyiz." dedi.

Seyyar, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) binasında basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Yönetim Kurulu olarak göreve geldikleri günden bu yana 10'un üzerinde somut projeye imza attıklarını anlatan Seyyar, Türkiye'nin yaş mevye sebze ihracatına destek vermek için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Zaman içinde sektörün tek bir pazara bağımlı olmasının zararını Rusya ile yaşanan krizden sonra bizzat gördüklerini aktaran Seyyar, şunları kaydetti:

"Bunun üzerine yönetim kurulumuzdaki çalışma arkadaşlarımızla ne yapabiliriz diye düşündük. Japonya, Malezya, Çin, Güney Kore gibi pazarlarda bizim kirazımızın, taze incirimizin ne kadar değerli olduğunu gördük. Bu ürünlerin Uzak Doğu ve Güney Doğu Asya pazarlarına hava kargo ile daha düşük maliyetle ve daha hızlı bir şekilde ihracatının başlaması için de Türk Hava Yolları ile masaya oturduk. 2017 yılında bir anlaşma imzalayarak bazı destinasyonlara çok uygun maliyetli parkurlar oluşturarak üyelerimize sirküle ettik."

- Hava kargoda hedef 10 bin ton

Hava kargo ile 2016'da 3 bin 500 ton, 2017'de ise 6 bin 200 ton ürün taşındığına işaret eden Seyyar, "Dolar bazında da yüzde 18'lik bir artış kaydedilmiştir. 2018 yılında da hava kargo ile yapılacak ihracatımızın 10 bin tonu geçeceğini tahmin etmekteyiz." dedi.

Birlik olarak taze kiraz ve üzüm ürünlerinde rekabet gücünün artırılmasına ilişkin Ur-Ge projesini başlattıklarını aktaran Seyyar, proje kapsamında 2017'de oluşturulan ticaret heyetlerinin Malezya ve Vietnam'ı ziyaret ettiğini kaydetti.

Projenin meyvelerini almaya başladıklarını dile getiren Seyyar, bu kapsamda Manisa'dan bir firmanın Malezya'ya nar ihracatı gerçekleştirdiğini söyledi.

- "Uzakdoğu pazarının kapılarını açacağız"

Seyyar, birlik olarak Almanya, Rusya, Hong Kong, İsrail ve Dubai'de meyve sebze ürünlerinin tanıtımını yaptıklarını bunun da ihracatı doğrudan etkilediğini söyledi.

Göreve devam etmesi halinde bu ve benzeri ziyaretlerle Türkiye'nin ihracatla büyümesi için ellerinden geleni yapacağını vurgulayan Seyyar, şöyle konuştu:

"Maalesef Uzakdoğu'da birçok ülke, ülkemizde Akdeniz meyve sineğinin varlığından dolayı pek çok taze meyvemize tereddütle yaklaşıyor ve ihracat izinlerinin çıkması ancak iki ülkenin tarım bakanlıkları arasında yapılan karantina anlaşmaları ile gerçekleşebiliyor. Bu amaçla, bakanlığımızdan randevular aldık, sorunumuzu anlattık. Yoğun görüşmeler ve karşılıklı ziyaretler sonucunda 9 üretici ve 6 paketleme tesisine Çin’e kiraz ihracatı için izin çıktı. Önümüzdeki günlerde Vietnam'a da ihracat izninin çıkması için yoğun bir uğraş içindeyiz. Elbette ki bu yönde ki çalışmalar adım adım takip edilerek sonuca bağlanması sağlanmalı ve bu piyasalarda da Türk ürünleri en iyi şekilde raflarda yerlerini almalıdır. Ürünlerimizin kalitesi ve nefaseti ile bu piyasalarda da hakim olacağından hiçbir şüphem yoktur. Yavaş yavaş bizlere kapalı olan kapıları açma niyetindeyiz."

AA

Ekonomi Haberleri

SGK’ya en çok prim borcu olan belediyeler belli oldu
Asgari Ücret Tespiti İçin Yeni Bir Model Önerisi
Son veriler açıklandı: Konut satışları ne durumda?
Et Fiyatlarında Dikkat Çeken Fark: İthal Et Uygun Fiyatla Rafta
‘Efsane 11.11’e yoğun ilgi