ANKARA (AA) - Ciro bilgilerini İlaç Takip Sistemi (İTS) üzerinden her yıl nisan ayında beyan etmeyen serbest eczacının bu sisteme erişimi, işlemi yerine yerine getirdiği tarihe kadar sağlık hizmetini aksatmayacak şekilde geçici olarak engellenecek.
"Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, kurum tarafından her yıl eczane açılması uygun olan ilçeler ve açılabilecek eczane sayıları Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı nüfus bilgileri esas alınmak suretiyle belirlenecek ve yılda üç kez kurumun resmi internet sitesinde ilan edilecek. Eczane açmak isteyen eczacılar, kurum tarafından ilan edilen yerler için ilan tarihinden itibaren 30 gün içerisinde elektronik ortamda başvuru yapabilecek.
Önceki düzenlemede eczane açabilmek için binanın, bağımsız dükkan yapı ruhsatı veya kullanım izin belgesinde "dükkan veya iş yeri olarak kaydedilmesi" şartı aranırken yeni yönetmeliğe göre yapı ruhsatı belgesi ve kullanım izin belgesinin yanı sıra belediyeden binanın dükkan veya iş yeri olduğuna dair resmi belge alınacak.
Eski düzenlemeye göre yerleştirme neticesine göre eczane açabilecek eczacıların, ilan tarihinden itibaren en geç 60 gün içerisinde ilgili il veya ilçe sağlık müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekirken yeni yönetmelikle bu süre 90 güne çıkartıldı.
Ek yerleştirme sisteminin yürürlükten kaldırıldığı yönetmelik ile eczacı yerleştirmelerinin yılda iki yerine üç kez yapılması hükme bağlandı.
İş yerini kentsel dönüşüm nedeniyle tahliye etmek zorunda kalan serbest eczacı için "nüfusa göre eczane açma kriteri" uygulanmayacak.
- Bazı eczanelere 2. eczacı çalıştırma şartı
Serbest eczanelerde, yıllık 80 bin reçete sayısı veya 3 milyon liralık cironun aşılması halinde "ikinci eczacı" çalıştırmak zorunlu oldu.
Söz konusu reçete sayısı ve ciroya eklenen, yıllık her 3 milyon lira ciro veya her 80 bin reçete için fazladan çalıştırılacak eczacı sayısı ikiye çıkacak ancak bu sayı en fazla üç olacak.
Serbest eczanelere ait ciro bilgileri, mesul müdür eczacı tarafından İTS üzerinden her yıl nisan ayında beyan edilecek. Bunu yerine getirmeyen eczacının İTS'ye erişimi, cironun beyan edildiği tarihe kadar sağlık hizmetini aksatmayacak şekilde geçici olarak engellenecek.
Zorunluluk ya da başka bir gerekçeyle eczanenin kapanması halinde ilaçlar, satın alınan ecza deposu dışında diğer depolara da iade edilebilecek.
Alışveriş merkezlerindeki eczaneler, nöbetten muaf olmayacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ruhsatlandırılmış ve geceleri kapalı olan alışveriş merkezlerindeki eczaneler için eski düzenleme geçerliliğini koruyacak.
- Nem ve ısı ölçer bulundurma zorunluluğu için süre uzatıldı
Miadı dolan ya da kullanılamaz hale gelen ilaçlar, eczane sahibi ya da mesul müdür tarafından listelenecek, imha edilmeleri için il sağlık müdürlüğüne başvurulacak. İl sağlık müdürlüğü ve eczacı odası yetkilileri huzurunda tutanak düzenlenecek. Vergi dairesine ise bildirim yapılacak.
Yapılan denetimlerde eczacının sağlık durumunda, mesleği yapmasına engel değişikliklerin tespit edilmesi halinde, sağlık raporu talep edilebilecek. Gerekli görülmesi durumunda, adli sicil kaydını güncellemesi de istenebilecek.
Yaklaşık 2 yıl önceki düzenlemeyle getirilen 12 Nisan'a kadar nem ve ısı ölçer bulundurma zorunluluğu için tarih 12 Nisan 2017'ye kadar uzatıldı.
AA