Çocuklarda yabani ot zehirlenmeleri

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, çocuklarda yabani ot zehirlenmelerine karşı aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı

MALATYA (AA) - İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, piknik alanlarına ve araziye giden aileleri, çocuklarda yabani ot zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Yakıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında çocuklarda yabani ot zehirlenmelerinin görülebildiğini söyledi. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine bir süre önce Şırnak'tan 3 çocuğun yabani ot zehirlenmesi şüphesiyle getirildiğini belirten Yakıncı, bu çocukların rahatsızlığına ilk anda teşhis koyamadıklarını, bitkinin fotoğrafının ailelerce gönderilmesinin ardından zehirlenmenin yabani ot kaynaklı olduğunu tespit ettiklerini ve ona göre tedavi uyguladıklarını ifade etti.

Yakıncı, otlu peynire katılan bitkiye benzetip yedikleri ottan zehirlenen bu 3 çocuğun tedavilerinin ardından taburcu edildiğini belirtti.

Doğada çok sayıda yabani ot bulunduğunu, bazı bitkilerin birbirine çok benzediğini ifade eden Yakıncı, çocukların bu bitkilerden hangisinin zehirli olup olmadığını ayırt edemediğini belirterek, "Çocuklarda yabani bitki zehirlenmesi, üzerinde durulması gereken bir konu çünkü çocuklar yabani bitkileri ayırt edemedikleri için bunları rastgele yiyip ciddi zehirlenmelerle karşımıza geliyor ve doğada binlerce yabani bitki bulunduğu için bunların teşhisinde sıkıntı oluyor" diye konuştu.

 

- "Bu konuda hekimlerin de bir bilgisi yok"

Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, şunları söyledi:

"Çocuklarda yabani ot zehirlenmesini incelemek gerekli ve bu konuda eğitimler yapılması gerekir. Bu konu, Türkiye'de çok bilinen bir konu değil. Genelde hastanelere yabani ot zehirlemesi şüphesiyle vakalar geliyor. Ot zehirlenmesi denip bitkinin ne olduğu bilinmeden tedavi yapılıyor. Bu bitkilerin hastaneye getirilmesi gerekiyor. Çiçekli halinin, köklü halinin getirilip incelenmesi gerekir. Bu konuda hekimlerin de bir bilgisi yok."

Bu konuda sadece botanikçilerin (bitki bilimci) bilgili olduğunu dile getiren Yakıncı, "Yabani ot zehirlenmelerinde özellikle botanikçilerden yardım almamız ve iş birliği halinde çalışmamız gerekli" dedi.

Çocukların doğadaki yabani otları yememesi gerektiğini belirten Yakıncı, "Çünkü otları çocukların ayırt etmesi söz konusu değil, belki büyükler bile ayırt edemez. Bunu bilim adamları ayırt edebilir. Onlar bile çok zorlanıyor. O nedenle çocukların dışarıdaki otları yememesi lazım. Hem ailelerin hem çocukların eğitilmesi lazım. Açıkçası bana sorarsanız bu konuda uğraşan hekimlerin de eğitilmesi lazım. Bu, bizim sorunumuz" ifadesini kullandı.

Yakıncı, kitaplarda yabani ot zehirlenmeleriyle ilgili çok fazla bilgi olmadığını dile getirerek, "Bu konuda yapılan yayınlar da yetersiz. Bilim adamlarının bu konuda çalışması gerekli" diye konuştu.

Sağlık Haberleri

Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Bebekler tehdit altında: RSV virüsü nedir?
Acil Servislerdeki Yoğunluk Sağlık Sistemini Zorluyor
Sağlık Bakanı Memişoğlu: 2024’te 46 Bin Olağan, 7 Bin Olağan Dışı Denetim Gerçekleştirdik