Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Beytullah Çakal, çalışma hayatının kalp sağlığı üzerindeki etkilerini açıklayarak, iş stresinin kalp-damar sistemine ciddi zararlar verebileceğini belirtti.
Yoğun iş temposu, baskılar, sürekli değişen şartlar ve işle ilgili sorumluluklarının, stresi artırarak kronik strese yol açtığını ifade eden Çakal, bu durumun kan basıncını yükselttiğini, kalp atış hızını artırdığını ve damarları daraltarak tansiyonu yükselttiğini söyledi.
Ayrıca, düşük gelir düzeyine sahip olup yorucu ancak düşük gelir getiren mesleklerin erkeklerde kalp hastalığı riskini iki kat arttırdığını belirten Çakal, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yaptığı bir çalışmaya da değindi.
Çalışmada, kalp hastalığı olmayan 6500 beyaz yakalı işçinin 2000'den 2018'e kadar takip edildiğini ve iş stresi yaşayan erkeklerin, bu sorunları olmayanlara kıyasla yüzde 49 oranında daha fazla kalp hastalığı riski taşıdığı ortaya çıktı.
Doç. Dr. Çakal, iş stresinin obezite kadar kalp damar hastalığı riskini artırabildiğine dikkat çekerek, işverenlere önemli önerilerde bulundu. Uzun çalışma saatleri, fiziksel aktivitenin azalması, sağlıksız beslenme, sigara ve alkol tüketiminin yanı sıra sosyal izolasyonun da kalp sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Çakal, işverenlere iş-yaşam dengesini teşvik etmek adına esnek çalışma programları, uzaktan çalışma seçenekleri ve ücretli izinler sunmaları çağrısında bulundu.
Çakal, "İş hayatındaki dengeli bir yaklaşım, genel sağlığı olumlu bir şekilde etkileyebilir ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir" dedi.