Çölde vaha gibiydi: Suppitassu Kral Gölü de kurudu

Sivas'ın Altınyayla ilçesinde bulunan ve Hititler'e ait Sarissa antik kentinin yakınlarındaki Suppitassu Gölü, iklim değişiklikleri nedeniyle tamamen kurudu.

Suppitassu Gölü, Sivas'ın Altınyayla ilçesinde, Hititler'den kalma Sarissa antik kenti yakınlarında yer alıyor. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu bölge, Suppitassu Gölü'nün kurumasıyla büyük bir kayba uğradı. 3 bin 500 yıl önce Hitit kralının baharı karşıladığı ve arınmak için kullandığı göl, iklim değişikliklerine yenik düştü. Alman bilim insanlarının incelediği göl, bir dönem yaklaşık 7 metre derinliğe sahipti.

Suppitassu Gölü'nün Kurumasının Nedenleri

Suppitassu Gölü, iklimsel değişiklikler ve yetersiz bakım nedeniyle tamamen kurudu. Sazlıklarla kaplanan gölün yeniden su tutması, bölgedeki yağışlara bağlı olarak bekleniyor. Gölün kuruması, tarihi ve turistik değerinin kaybolmasına yol açtı.

Hüseyin Boran'dan Gölün Tarihi ve Geleceği Üzerine Açıklamalar

Suppitassu Gölü hakkında bilgi veren Hüseyin Boran, "Bu göl, 1977 yılında başlayan Sarissa kazılarının ardından bulundu. Gölün etrafında bir tapınak vardı ve şenlikler düzenlenirdi. Kral, Çorum'dan buraya geldiğinde şehir yerine önce buraya uğrar, şenliklere katılırdı. 3 bin 500 yıllık bir tarihe sahip. Kralın tahtı da burada bulunuyordu ve hakim bir tepede yer alıyordu. Şimdi ise göl, bakımsız ve sahipsiz bir şekilde kurumuş durumda. Sarissa'nın ve bu gölün turizme açılmasını istiyoruz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Antalya uyarıların ardından teyakkuza geçti
Benli Yaylası Karla Kaplandı: Adeta Bir Masal Diyarı
Preply, dünya çapındaki yeni yıl ritüellerini inceledi
Sis altındaki Karahisar Kalesi büyüledi
Kış aylarında korkutan manzara