Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığının ilacı var mı? Hasta olan kişi nasıl yaşamalı?

Glutensiz Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan, Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Meltem Gümüş, Çölyak Hastalığı hakkında Memleket’e detaylı bilgiler verdi.

Toplum içinde ve bilim dünyasında sinsi düşman olarak bilinen Çölyak Hastalığı’nın buğday, arpa ve çavdarda bulunan gluten isimli maddenin vücuda alınmasıyla birlikte genetik yatkınlığı olan kişilerde, bağırsaklarda besin emiliminde görevli villus denilen yapıların bozulmasına neden olan bir hastalık olduğunu aktaran Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Meltem Gümüş, Memleket’e özel açıklamalarda bulundu.

Hastalık hakkında doğru bilinen yanlışlar olduğuna dikkat çeken Gümüş, “Beslenme ile ilgili bir bağırsak hastalığı olmasına rağmen tüm vücudu etkilemektedir. Ülkemizde görülme sıklığı ise, yaklaşık olarak 200 kişide 1 oranındadır. Çocukluk çağının en yaygın görülen emilim bozukluğu olmakla beraber her yaşta ortaya çıkabilmektedir” açıklamasını yaptı.

Dr. Gümüş hastalık hakkında şu bilgileri paylaştı:

BELİRTİLERİ NELER?

Çölyak hastalığına sahip olan kişilerde en çok görülen bulgular; ishal, kilo kaybı ve karın şişliği olup kusma, iştahsızlık, kemik erimesi, kronik yorgunluk, kilo alamama, cilt ve saç bulguları, kansızlık, ergenlikte gecikme ve büyüme geriliği de sık görülen belirtilerdendir.

BELİRTİ DE VERMEYEBİLİR TETKİK YAPTIRIN

Bu hastalık bazı kişilerde hiçbir şikâyete neden olmadan uzun yıllar kalabilir. Gerek bu sessiz çölyak hastalığına sahip kişilerde gerekse çeşitli şikâyeti bulunanlarda, hekim tarafından düşünülmesi halinde ayrıntılı bir muayene ve bir takım tetkiklerle tanısı konulur.

HASTALIK NASIL ARANIR?

Kan tahlili ile belirlenen bir grup testte müspetlikler görülmesi durumunda genetik tahliller ve endoskopi ile bağırsak biyopsisi yapılarak hastalık varlığı aranır. Bunun yanı sıra hastalık tanısı kesinleşen kişilerin aile üyelerinin de, sessiz çölyak hastalığı varlığı açısından taranması gerekir. Yaşam boyunca glutensiz bir diyet gerektiren Çölyak’ın şu an için bilinen tek tedavisi de sadece glutensiz beslenmektir.

İLAÇ ÇALIŞMASI VAR BULUNANA KADAR NELER YAPILMALI?

Çölyak için dünya çapında için pek çok ilaç çalışması yapılıyor olsa da, ilaç bulununcaya kadar diyet dışında tedavisinin olmadığını özellikle belirtmek isterim. Çölyak Hastalığı, tanıdan sonra artık bir hastalık değil, tam bir yaşam biçimidir. Glutensiz diyete uyum da genel sağlık için çok önemlidir.

Sağlık Haberleri

SGK, kayıt dışı istihdamla mücadele ediyor
Bahar yorgunluğu deyip geçmeyin: Haberci olabilir
Aşı Karşıtlığı ve Yetersiz Aşılama Kızamık ve Boğmaca Vakalarını Artırıyor
Çocuklardaki bu belirtilere dikkat: Hemen hastaneye gidin
B12 Vitamini Eksikliği Deyip Geçmeyin