Çorum güvercinleri kanat çırpmadan New York'a ulaştı

New York'ta yaşayan Türk kuaförün güvercinleri 90 gün süren yolculuğun ardından ABD'deki yuvalarına ulaştı - Çorumlu kuaför, Türkiye'den 600 dolara aldığı "Çorum Çıplağı" cinsi güvercinleri yaşadığı New York'a getirtmek için 5 bin dolar harcadı - Yolculuk

NEW YORK (AA) – BİLGİN ŞAŞMAZ - New York'ta yaşayan Türk kuaför Şeref Akyol, Çorum'dan aldığı "Çorum Çıplağı" cinsi 12 güvercini, İstanbul, Bulgaristan, Hollanda ve Kanada üzerinden uzun bir yolculuğun sonunda ABD'ye getirtti.

New York’un Brooklyn bölgesinde yaşayan Çorumlu erkek kuaförü Akyol’un güvercin merakı sınır tanımıyor. Henüz ilkokula giderken, 8 yaşında ilgi duymaya başladığı “kuşçuluğa” ABD’ye geldikten sonra da devam Akyol, Türkiye’den yumurta olarak getirerek New York’ta üretmeyi başardığı taklacı güvercinlerine bu kez ülkeye canlı olarak getirttiği Çorum Çıplağı ırkını da ekledi. Akyol, akraba ve arkadaşlarından yaklaşık 600 dolara temin ettiği güvercinleri taşıma ücreti olarak yaklaşık 5 bin dolar ödedi.

- "Madagaskar" filmi gibi kıtalar arası yolculuk

Güvercinlerin 90 gün süren, son yılların en popüler animasyon filmlerinden biri olan Madagaskar'dan yola çıkıp New York'a gelen hayvan karakterleri konu alan "Madagaskar" filmini akıllara getiren yolculuğunun büyük bölümü uçakta geçti.

Akyol’un karayolu ile Çorum'dan İstanbul’a getirdiği güvercinler buradan da taşıma şirketi tarafından Bulgaristan’a, oradan da Hollanda’ya ulaştırıldı. Hollanda’da gerekli kontroller için yaklaşık 45 gün bekleyen güvercinler buradan da uçakla Kanada’ya geçti. Kanada’dan karayolu ile ABD’ye getirilen güvercinler New York’ta Şeref Akyol’a teslim edildi. Yolculuk sırasında 5’i telef olan güvercinlerden 12’si ABD’ye ulaşmayı başardı.

Çorum Çıplağı’nın yanı sıra Sivas Çaparı ve Mardin Seferli Oyun Kuşu ırkından olan güvercinlerin yeni kafeslerinde yavruladıkları gözlendi.

- Anadolu güvercinleri New York semalarında uçuyor

AA muhabirine Brooklyn’deki evinin bahçesinde açıklamada bulunan Akyol, son 17 yılı ABD’de olmak üzere toplam 26 yıldır güvercin yetiştirdiğini, Türk güvercinlerini Amerikalı meraklılarla tanıştırmayı amaçladığını söyledi.

Güvercinlere günde 2 saat zaman ayırdığını kaydeden Akyol, “Şu an için 60 güvercinim var. Her gün yaklaşık 2 saatimi onlara ayırıyorum. Güvercinlerimin bakım maliyeti aylık 250 doları buluyor ama onlarla geçirdiğim zaman günün tüm yorgunluğunu ve stresini atmamı sağlıyor.” diye konuştu.

Akyol, New York semalarında kanat çırpan Anadolu güvercinlerinin yaptığı okyanus aşırı yolculuğu ise şöyle anlattı:

“Uzun zamandır ABD’de olmayan Çorum Çıplağı ırkını getirmek için arayış içine girmiştim. Sonunda bir arkadaşımdan Avrupa’da bu işi yapan bir şirket olduğunu öğrendim. Şirket yetkilileri ile temasa girdikten sonra gerekli evrakları hazırlayarak güvercinleri almak için Türkiye’ye gittim. Çorum’dan yaklaşık 600 dolara temin ettiğim güvercinleri karayolu ile İstanbul’a getirerek şirket yetkililerine teslim ettim. Güvercinler karayolu ile önce Bulgaristan’a, oradan da Hollanda’ya götürüldü. Hollanda’da bir çeşit karantinaya alınan kuşlarım 45 gün süren kontrollerin ardından uçakla Kanada’ya nakledildi. Güvercinlerim Kanada’dan da karayolu ile ABD’ye getirilerek New York’ta bana teslim edildi. Tam olarak 3 ay süren bu yolculuğun maliyeti 5 bin dolar oldu.”

ABD genelinde Türk ve Amerikalı kuş meraklıları tarafından tanınan biri olduğunu kaydeden Akyol, isteyenlere ürettiği kuşlardan temin ederek Türk güvercin ırkının ülke geneline yaymaya çalıştığını söyledi. Akyol, özellikle Türk ırkı taklacı güvercinlerine ülkenin dört yanından talep olduğunu sözlerine ekledi.


AA

Gündem Haberleri

Murat Kurum, depremde evi yıkılan başöğretmenin yeni evine misafir oldu
Aksaray, Niğde ve Karaman'da Yoğun Kar Yağışı ve Tipi: Karayolları Trafiğe Kapatıldı
Hatay’ın Yeniden İnşasına Öncülük Eden Başkan Altay’a Fahri Doktora Unvanı
MSB, teğmenlerin kılıçlı yemini için 'Mesele disiplinsizliktir' dedi
Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 34 terörist etkisiz hale getirildi