Çorum'da turizm "Hititler kamu spotu" ile artırılacak

Günümüzden yaklaşık 3 bin 500 yıl önce Anadolu'da kurdukları uygarlıkla tarihin en önemli medeniyetlerinden biri olan ve başkenti Çorum'un Boğazkale ilçesinde yaşam süren Hitit Medeniyeti, Boğazkale Kaymakamlığı tarafından hazırlatılan kamu spotu ile turi

ÇORUM (AA) - GAZİ NOGAY - Günümüzden yaklaşık 3 bin 500 yıl önce Anadolu'da kurdukları uygarlıkla tarihin en önemli medeniyetlerinden birini oluşturan ve başkenti Çorum'un Boğazkale ilçesinde yer alan Hitit Medeniyeti'nin, Boğazkale Kaymakamlığı tarafından hazırlatılan kamu spotunun, radyo ve televizyonlarda yayınlanması ile daha fazla tanıtılması hedefleniyor.

Hattuşa'daki ören yerindeki bazı yapı ve mimari toplulukların kusursuz biçimde korunması nedeniyle UNESCO tarafından 28 Kasım 1986'da "Dünya Mirası Listesi"ne, bilinen en eski Hint-Avrupalı dili temsil eden çivi yazılı tablet arşivleri de 2001 yılında UNESCO tarafından "Dünya Belleği Listesi"ne alınan Hattuşa'nın tanıtılması ve turist sayısının arttırılması amacıyla Boğazkale Kaymakamlığı tarafından çeşitli çalışmalar yürütülüyor.

Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hititler'in tanıtımını yapmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini, böylece hem ilçeye gelen turist sayısını artırmak hem de Hititler gibi önemli bir uygarlığın bilinirliğine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Hititlerin başkenti Hattuşa'nın Boğazkale'de bulunduğunu anımsatan Aydoğan, kurum olarak radyo ve televizyonlarda yayınlanması için kamu spotu hazırlattıklarını ifade etti.

Çekimleri tamamlanan ve yayın için hazır hale getirilen kamu spotunun Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) onayına sunulduğunu dile getiren Aydoğan, "Kurulun onay vermesinin ardından Hititlerle ilgili kamu spotu, başta TRT olmak üzere ulusal televizyon kanalları ile radyolarda yayınlanmaya başlayacak. Böylece milyonlarca kişiye ulaşabileceğiz." dedi.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının da desteğiyle ilçeye Hitit köyü kurulacağını belirten Aydoğan, "Kamu spotunun yanı sıra Hitit Köyü Projesi ve büyük şehirlerdeki tanıtım faaliyetlerimiz devam ediyor. Bu projelerle Hititler'i ve Hattuşa'yı tekrar duyurup, burayı bir cazibe merkezine haline getirmek istiyoruz. Yerli ve yabancı turist sayısında özellikle önümüzdeki yıldan itibaren ciddi artış bekliyoruz." diye konuştu.

- UNESCO'nun her iki listesindeki tek antik şehir

UNESCO'nun "Dünya kültür mirası" ve "Dünya belleği" listelerindeki tek antik şehir unvanına sahip Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hititlerin başkenti Hattuşa ile Türkiye'nin ilk milli kazı alanı unvanına sahip Alacahöyük, anıtsal kapıları, tarihi surları, açık hava tapınakları, sarayları, kral mezarları ve gizli geçitleriyle ziyaretçilerini adeta tarihte yolculuğa çıkartıyor.

Doğal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Çorum, Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasına ev sahipliği yapıyor.

"Tarihi Milli Park" olarak ilan edilen Boğazkale ilçesindeki Hititler'in başkenti Hattuşa, antik şehri çevreleyen 6 kilometrelik surları, anıtsal kapıları, 71 metre uzunluğundaki yer altı geçidi, Büyükkale'deki sarayı, bugüne kadar açığa çıkarılan 31 tapınağı, kentin kuzeydoğusundaki Büyükkaya sırtlarında açığa çıkarılan çok büyük boyuttaki buğday siloları ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ile görülmeye değer mekanlar arasında yer alıyor.

Hattuşa, şehir kalıntıları ile Aslanlı Kapı, Kral Kapı ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı'nın eşsiz bir sanatsal başarıyı temsil etmesi, milattan önce ikinci ve birinci bin yılda Anadolu ve Kuzey Suriye'deki medeniyetler üzerinde önemli hakimiyet kurması, saray, tapınak, ticaret merkezlerinin başkentin kapsamlı görüntüsünü oluşturması, yıkılan Hitit medeniyetinin tek şahidi olması, kral sarayı, tapınaklar ve temellerden oluşan bazı yapı ve mimari toplulukların kusursuz biçimde korunması nedeniyle "Dünya Mirası Listesi"ne, daha sonra da "Dünya Belleği Listesi"ne alınmıştı.

Hattuşa, Milattan Önce 1280'de Hititler ile Mısırlılar arasında yapılan ve tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşması'nın da imzalandığı başkent olarak biliniyor.

AA

Gündem Haberleri

Hatay’ın Yeniden İnşasına Öncülük Eden Başkan Altay’a Fahri Doktora Unvanı
MSB, teğmenlerin kılıçlı yemini için 'Mesele disiplinsizliktir' dedi
Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 34 terörist etkisiz hale getirildi
Türkiye Diyanet Vakfı’ndan makam aracı açıklaması
Su borusu patladı, vatandaş arabasını yıkadı