IĞDIR (AA) - EMRAH KOCABEY - "Ağrı Dağı Florasının İncelenmesi ve Meralarının Bulunması" Projesi ile Ağrı Dağı'ndaki bitkilerin akademisyenler tarafından tespit edilip kitap haline getirilmesi hedefleniyor.
Iğdır Üniversitesi, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında bölgede bulunan bitkiler tespit edilecek.
Proje koordinatörü Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Zeynalov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağrı Dağı'nın zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğunu belirtti.
Ağrı Dağı'ndaki florayı inceleyip buradaki bitki zenginliğini tespit edip uluslararası sempozyumlarda tanıtmak istediklerini anlatan Zeynalov, "Memleketimizin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'ının florasını inceleyeceğiz. Burada binden fazla bitki türü var ama bu bilinmiyor. Amacımız bu muhteşem dağda bu çalışmayı yapıp buradaki bitkilerin bilim dünyasında kullanılmasını sağlamaktır" dedi.
Zeynalov, Ağrı Dağı'nda türleri tespit edilmemiş çok sayıda bitki türünün olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bu dağ bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. Yüksekliği ve coğrafi konumu itibarıyla önemli bir yerde bulunmakta. Bizim amacımız bu dağı daha fazla tanıtmak ve buradaki bitkilerin değerlendirilmesini sağlamak. Buradaki saklı bahçeyi gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Biz şu ana kadar 4 yeni bitki türü bulduk. Bu çalışmayı yapmak kolay olmadı ama bu projeyle daha fazla bitki çeşidi keşfedeceğimize inanıyoruz. Tespit ettiğimiz 4 tür bitkiye Ağrı Dağı'ının ismini verdik. Uzaktan kuru bir görünüm veren Ağrı Dağı, oldukça zengin bitki örtüsüne sahiptir. Çünkü birçok yerde ormanlık alanlar var. İlimizin en önemli su kaynaklarından Karasu Nehri'nin suyu da buradan geliyor. Eriyen kar suları bu nehre akıyor. Bu da Ağrı Dağı'ının her anlamda verimli olduğunun göstergesidir."
- Çözüm süreci
Çözüm süreci ile bu çalışmanın daha kolay olacağını alatan Zeynalov, şunları kaydetti:
"Çözüm sürecinden önce bu dağda bilimsel çalışma yapmaktan korkuyorduk. Issız alanlara girmemiz çok zor oluyordu ama bu süreç bizim işimizi kolaylaştırıyor. Şu anda terör olayları yok ve bu en çok bize yaradı. İstediğimiz zaman bu zengin bitki örtüsüne sahip dağda her türlü çalışmamızı yapıyoruz. Bana göre dünyadaki bilim adamları bizim bu projemizin tamamlanması halinde Ağrı Dağı'nda çalışma yapmak isteyecekler. Bu bölge, bu çalışma bilim adamlarının ilgisini çekecek. Bu dağ bitki örtüsünün yanı sıra birçok yaban hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor. Bio çeşitlilik bakımından da Ağrı Dağı Türkiye'nin en zengin bitki örtüsüne sahip bir dağdır. Bu çalışmamızın başarılı olması için, elimizden gelen her şeyi yapacağız."