Çubarov, Rusya'ya yönelik yaptırımların genişletilmesini istedi

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Çubarov: - "(AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara ilişkin) Bizim isteğimiz yaptırımların azaltması değil, daha kapsamlı yeni yaptırımların getirilmesi" - "(Rusya Kırım’dan çıktıktan sonra) Bizim milletimizin geleceğini

BERLİN (AA) – ERBİL BAŞAY - Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Avrupa Birliği’nden (AB) Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımların kapsamını genişletmesini istedi.

Çubarov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya’da üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmelerde Tatar halkının Avrupa’dan beklentilerini ve endişelerini aktardığını kaydetti.

Almanya’nın AB içinde en önemli ülkelerden biri olduğunu ifade eden Çubarov, Rusya’ya karşı yaptırımların devam etmesi, azaltılması veya genişletilmesi konusunda Almanya’nın kararının önemine işaret etti.

Çubarov, Rusya’yı zayıflamak için AB’nin siyasi ve ekonomik yaptırımlar uygulamasının önemli olduğunu vurgulayarak, Rusya’nın saldırganlığının durdurulmasının siyasi ve ekonomik baskı yoluyla başarılabileceğini kaydetti.

Çubarov, "Avusturya, İtalya, Fransa gibi bazı ülkeler tarafından bazı oyunlara başlandı ve Rusya ile diyaloğa gidilmek için yaptırımlar azalsın diye fikirler ortaya atıldı. Bunlar yanlıştır. Çünkü Rusya bunu bekliyor." şeklinde konuştu.

Avrupa ülkelerinin Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin yasaklanmasına karşı sözler söylediğini, bundan dolayı teşekkür ettiğini ancak Rusya’nın yine bildiğini yaptığını dile getiren Çubarov, "Bizim isteğimiz yaptırımların azaltması değil, daha kapsamlı yeni yaptırımların getirilmesidir." dedi.

Rusya’nın Kırım'ı boşaltmasını ve Kırım'ın yeninden Ukrayna’ya verilmesini talep ettiklerini belirten Çubarov, "O zaman bizim milletimizin geleceğinin garantisi var. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması ve Kırım'ın geri verilmesi için Rusya’nın zayıflatılması lazım." ifadelerini kullandı.

- "Ne derecede baskılar yapacaklarını bilmiyoruz”

Çubarov, seçilmiş Kırım Tatar Milli Meclisi’nin "aşırılık yanlısı" suçlamasıyla faaliyetlerinin yasaklandığını anımsatarak, bu karara tepki gösterdi.

Kırım Tatar Milli Meclisi’nin demokratik şekilde seçilmiş ve yasal olduğunu vurgulayan Çubarov, "Rusya, Kırım’ı işgal edeli iki sene oldu. İki sene içinde Rus işgalcileri Kırım Tatarlarını ezmek, parçalamak için hareket ediyorlar." dedi.

Bu kararı alan mahkemenin de klasik anlamda bir mahkeme olarak nitelendirilemeyeceğini belirten Çubarov, "Çünkü orada işgalciler bizim toprağımızı aldılar. Kendilerine mahkemeler kurdular. Bu mahkemeler haklı deyip karar alıyorlar. Uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler (BM) kararları açısından hepsi adaletsizliktir ve cinayettir." şeklinde konuştu.

Çubarov, meclisin kapatılması kararından ve üyelerinin “terörist” olarak nitelenmesinden sonra meclis üyelerine karşı zorluklar çıkartılabileceği yönünde endişelerin bulunduğunu da dile getirerek, "Ne derecede baskılar yapacaklarını bilmiyoruz. Korkularımız var.” ifadesini kullandı.

- "Bu kararı haksız ve bize karşı yapılan cinayet gibi görüyoruz"

Alınan kararı tanımadıklarının altını çizen Çubarov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada savaş zamanında bir diğer devletin toprağını işgal eden bir devlet karar çıkarıyor. Kararını yerine getirmek için tüm güç onların elinde. Ancak inşallah bu durum değişecek. Bugün alınan kararlar onların başına gelecek. Bu kararı haksız ve bize karşı yapılan cinayet gibi görüyoruz."

Kırım Tatar Milli Meclisi’nin bir grup üyesiyle Ukrayna’nın başkenti Kiev’de çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Çubarov, Rusya’nın amacının Kırım Tatarlarının kendi topraklarını terk etmeleri olduğunu kaydetti.

- "Türkiye gibi devletler olmasaydı, o zaman durumumuz daha zor ve felaket olacaktı"

Minsk Anlaşması’na ilişkin olarak da Çubarov görüştüğü muhataplara, Rusya’nın söz verdiği şeyleri yerine getirmediğini ve getirmeyeceğini, bu anlaşmadan da hiçbir şey beklenilmeyeceğini ifade ettiğini bildirdi.

Çubarov, Rusya’nın kendi konumunu dünyaya göstermek için Ukrayna’yı malzeme olarak kullandığını, bunu Avrupa’nın anlaması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’den beklentilerine ilişkin soruya karşılık da Çubarov "Her zaman konuşuyoruz. Türkiye gibi bize destek veren devletler olmasaydı o zaman durumumuz daha zor ve felaket olacaktı." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile diyalog içinde olduklarını ifade eden Çubarov, Türkiye'nin Ukrayna ile yakın ilişkide olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çubarov, 2016 Eurovizyon Şarkı Yarışması'nda Ukrayna’yı Kırım Tatar sanatçı Jamala’nın temsil edeceğine işaret ederek, Avrupa’da kendilerine yakın olan milletlere Jamala’ya destek verilmesi çağrısında bulundu.

AA

Gündem Haberleri

Tunus'un iade ettiği bakterili patatesler imha edilecek
Edip Akbayram’ın durumu ciddiyetini koruyor
İşle özel yaşam birbirine girdi: 'Patron mesaiden sonra arayamasın' çalışması
Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal