Çukurova'da Aşırı Sıcaklar Tarım Ürünlerinde Verim Kaybına Yol Açtı

Çukurova'da yaz aylarının rekor sıcakları, çiftçilerin umudunu suya düşürdü. Yetkililer, iklim değişikliği ile birlikte vahşi sulamanın zararlarına dikkat çekiyor.

Adana'nın sıcak iklimi, bu yıl Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında rekor sıcaklıkların kaydedilmesiyle zor günler geçiriyor. Ekim ayının ortasına gelinmesine rağmen hava sıcaklıkları 35 derecenin üzerinde seyrediyor. Bu durum, karpuz, kavun, domates, biber, soğan gibi birçok ürünün yanmasına neden oldu. Çiftçiler, sıcak hava koşulları nedeniyle rekoltelerinde büyük kayıplar yaşarken, umdukları verimi bulamadı.

Vahşi Sulama Uyarısı

Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği, çiftçilere "Su yok" uyarısında bulunarak, güzlük soğan, patates, sarımsak ve diğer sebzelerin ekilmemesi gerektiğini bildirdi. Yetkililer, çiftçilere vahşi sulama yapmamaları konusunda sıkı bir uyarıda bulunuyor.

Çiftçiler Umduğunu Bulamadı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Bu sezon çiftçimiz umduğunu bulamadı" diyerek durumu özetledi. Doğan, sıcak hava dalgalarının daha önceki yıllara göre çok daha erken başladığını vurguladı. Haziran ayının başlarında 45 dereceye ulaşan sıcaklıkların, hasat dönemini olumsuz etkilediğini belirtti. Bazı tarlalarda soğanların dahi yandığını ifade eden Doğan, "Sıcaklığın üstüne kuraklık da eklenince, mısır ve pamuk gibi ürünlerde de zarar gördü" dedi.

Verim Kaybı ve İhtiyaçlar

Doğan, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın karpuzun para etmesine sebep olduğunu, ancak kavunların tarlada kaldığını aktardı. Pamuk ve mısırda yüzde 30 verim kaybı yaşandığını ifade eden Doğan, çiftçilerin bu yıl ürünlerden para kazanamadığını dile getirdi.

Başkan Doğan ayrıca, vahşi sulama alışkanlıklarının ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekerek, "İklim değişikliği bu sene tam kendisini gösterdi. Temiz su kaynaklarımız azalıyor. Çiftçilerimize damlama sulama sistemlerinin ücretsiz verilmesini bekliyoruz" diye ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Ticaret Ataşeleri Konyalı İhracatçılarla Buluştu
Yıldız Holding, Çalışanlarına Yapay Zeka Akademisi
1 kilo zeytinin üretim maliyeti hesaplandı
Bakan Şimşek'ten Sporculara Vergi Uyarısı
Kira Artış Oranı Mayıs'ta Zirve Yaptı, Haziranda Gerileme Başladı