ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin bağımsızlık referandumu kararına ilişkin, "Iraklı Kürt yetkililer ve Bağdat'taki yetkililerle bu konuyu görüşüyoruz. Öncelikli amacımız, müzakere yoluyla bu hatadan dönülmesi. Bu konudaki çalışmalarımız devam edecek. Onlarla oturup konuşmadan bizim böyle bir hemen 'yaptırım, sınır kapısını kapatma' gibi bir tavır içine girmemiz söz konusu değil." dedi.
Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krize ilişkin "Fransa Cumhurbaşkanı ve Katar Emiri ile üçlü olarak görüşme yapacağız" şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Kalın, Erdoğan'ın Fransa ve Katar devlet başkanlarıyla üçlü telefon görüşmesinin planlandığını, birkaç gün içerisinde bu görüşmenin yapılabileceğini bildirdi.
Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump'la da ilerleyen günlerde görüşebileceğini ifade eden Kalın, Katar konusundaki amacın bütün aktörleri yapıcı bir şekilde sürece dahil etmek olduğunu belirtti.
Başka devlet başkanlarıyla da görüşmeler olabileceğini aktaran Kalın, katkı sunacağı düşünüldüğünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar'a ziyareti konusunda bir planlama da yapılabileceğini kaydetti. İbrahim Kalın, krizin asgariye indirilmesine yönelik yoğun mesai harcakladıklarını dile getirdi.
Bir soru üzerine Kalın, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının ardından Türkiye'nin yeni bir sürece girdiğini kaydetti.
Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TBMM'de AK Parti Grup Toplantısına katılarak konuşmalar yaptığını, Meclis'te çalışmalar yürüttüğünü anımsattı.
"AK Parti Genel Başkanı" sıfatıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yürütülen çalışmalarla parti genel merkezi ve hükümet arasında koordinasyon sağlamasının doğal olduğunu vurgulayan Kalın, "Devletin tepesinden işleri koordine etmezseniz, ya işler yarım kalır ya da birbirine karışır. Cumhurbaşkanımız da bu konuda son derece tecrübeli siyasi bir liderdir. Hem başbakanlığı, hem cumhurbaşkanlığı döneminde bu koordinasyonun ne kadar önemli olduğunu bildiği için bununla ilgili bir çalışma devam ediyor." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 180 günlük eylem planı yapılacağını açıkladığını hatırlatan Kalın, bununla ilgili çalışmaların da devam ettiğini kaydetti.
- AİHM'in kararı
Bir gazetecinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden uzaklaştırılan öğretmenin açtığı davayı, iç hukuk yollarını tüketmediği gerekçesiyle reddettiğini hatırlatmasının ardından Kalın, kararın isabetli olduğunu söyledi.
Kalın, Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında doğrudan KHK'larla tesis edilen işlemler hakkındaki başvuruları değerlendirecek bir mekanizmanın oluşturularak Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun kurulduğunu hatırlattı.
Mağdur olduğunu, haksızlığa uğradığını düşünenlerin komisyona başvurabileceğini belirten Kalın, bu hukuki yolun açık olduğunu, bunun işletilmesinin önünde de bir engel bulunmadığına dikkati çekti.
- "Sınır kapısını kapatma söz konusu değil"
Bir gazetecinin, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin referandum kararına Türkiye net bir şekilde tavrını koydu. 'Habur sınır kapısının kapatılması', 'Türkiye'nin yaptırımlar uygulayacağı' gibi iddialar var. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna yönelik Kalın, gündemde böyle bir konunun bulunmadığını aktardı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şunları kaydetti:
"Iraklı Kürt yetkililer ve Bağdat'taki yetkililerle bu konuyu görüşüyoruz. Öncelikli amacımız, müzakere yoluyla bu hatadan dönülmesi. Bu konudaki çalışmalarımız devam edecek. Onlarla oturup konuşmadan bizim böyle bir hemen yaptırım, sınır kapısını kapatma gibi bir tavır içine girmemiz söz konusu değil. Bizim Irak Kürt yönetimiyle iyi ilişkilerimiz var. Biz bu iyi ilişkilere binaen, bu temelde sorunun çözülmesi, bize göre zararlı, lüzumsuz, faydadan çok zarar getirecek adımdan geri dönülmesi noktasında biz üzerimize düşeni gerekli çalışmaları yapacağız. Umarız karşı taraftan da bu yönde bir olumlu tavır gelir. Çünkü Sayın İbadi'nin dün bir açıklaması vardı. Bağdat da buna karşı. Bölge ülkelerinin açıklamaları oldu onlar da buna karşı. Diğer ülkelerin de açıklamaları var. Dolayısıyla göre göre böyle bir yola girmek hiç mantıklı değil. Biz de gerekli telkinleri yapmaya devam edeceğiz."
(Sürecek)
AA