Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (2)

"(Vize muafiyeti) Böyle yıl sonu gibi falan bir takvim söz konusu değil. Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz girmesiyle ilgili konunun bir an önce hayata geçirilmesi noktasında 'süreci hızlandıralım' kararı çıktı, bütün bu görüşmelerden"- (Ha

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Avrupa ülkelerine yönelik vize muafiyetine ilişkin, "Böyle yıl sonu gibi falan bir takvim söz konusu değil. Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz girmesiyle ilgili konunun bir an önce hayata geçirilmesi noktasında 'süreci hızlandıralım' kararı çıktı, bütün bu görüşmelerden." dedi.

Kalın, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, soruları yanıtladı.

"Amerikalılarla YPG konusunda halen ihtilaf halindeyiz" diyen Kalın, Halep'teki çatışmasızlık ve Cerablus konularında mutabık olduklarını belirtti.

YPG'ye verilen desteğin, yanlış politikanın bir ürünü olduğunu düşündüklerine dikkati çeken Kalın, bunun da Suriye'nin toprak bütünlüğü ve etnik gerilimleri tetiklemesi anlamında sonuçlar doğuracağını bildirdi.

Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) yeni hedefinin El-Bab olup olmayacağının sorulması üzerine Kalın, Türkiye'nin, Suriye'nin herhangi bir bölgesinde terör koridorunun oluşmasına izin vermeyeceğini ifade etti.

- "Terör örgütlerine alan açılmış olur"

Kalın, "Türkiye'nin önceliğinin Suriye'deki yerel halkın barış ve huzur içerisinde yaşayacağı şartların oluşturulmasıdır. El-Bab, Rakka, Musul iki sene önce DAİŞ'in kontrolünde olan yerler değildi. Bu iş geciktikçe ve uluslararası toplum adım atmakta geciktikçe, DAİŞ'e ve benzeri terör örgütlerine alan açılmış oluyor." diye konuştu.

Nihai hedefin El-Baba ve Rakka dahil olmak üzere, Suriye sahasının tamamından DAEŞ unsurlarının temizlenmesi olduğunu vurgulayan Kalın, Musul'un da DAEŞ'ten temizlenmesi noktasında Irak hükümetinin, peşmergenin, Musul gönüllülerinin birtakım hazırlıkları bulunduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye tarafından Musul'daki Başika Kampı'nda 2 bin 400 peşmergenin ve 3 bin Musul gönüllüsünün eğitildiğini bildirdi.

"Başika benzeri bir yapı Suriye içinde de olur mu? Türkiye, Türk askeri, 'bu bölgenin güvenliği sağlandı, biz buradan gidebiliriz'i ne zaman söyleyecek?" sorusuna Kalın, sahadaki şartlara ve dinamiklere göre bunun kararının verilebileceğini belirtti.

İbrahim Kalın, bir soru üzerine, YPG'nin, PKK'nın Suriye kolu olduğunu belirterek bir terör örgütünün başka bir terör örgütüyle ortadan kaldırılmayacağına dikkati çekti.

- Putin görüşmesi

Rusya ile Türkiye arasında yapılan görüşmelere ilişkin bir soru üzerine Kalın, şunları söyledi:

"Sayın Putin'le yapılan görüşmede onlar da Fırat Kalkanı Operasyonu'na tam destek verdiklerini ifade ettiler. Zaman zaman Dışişleri Bakanlığı üzerinden eleştirel ifadeler kullanabiliyorlar, normaldir, hani gelişmeleri takip ediyoruz anlamında... Ama prensip olarak bizim sınırımızın DAİŞ unsurlarından bütünüyle temizlenmesi noktasında onların da herhangi bir itirazı söz konusu değil. Zaten Halep anlaşması noktasında da beraber çalışacağız. Bugün, yarın, bu nihai anlaşma metni önümüze geldiğinde onun operasyonel hale getirilmesi için biz de devreye gireceğiz ki biz de destekliyoruz o çatışmasızlık ortamını. Ama tabi ki Esed rejiminin geleceği sadece Türkiye-Rusya arasında değil, uluslararası toplumun önünde kalmaya devam ediyor."

Gelecek hafta ABD'de yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) Zirvesine ilişkin ise Kalın, etraflıca ele alınacak konulardan bir tanesinin "mülteci" meselesi olduğunu belirtti.

- Vize muafiyeti

Alman basınında Erdoğan-Merkel görüşmesinin ardından vize muafiyeti ve geri kabul anlaşmasının yıl sonuna ertelenmesine Türkiye'nin yeşil ışık yaktığı yönünde haberler olduğunun hatırlatılması üzerine Kalın, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Böyle yıl sonu gibi falan bir takvim söz konusu değil. Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz girmesiyle ilgili konunun bir an önce hayata geçirilmesi noktasında 'süreci hızlandıralım' kararı çıktı, bütün bu görüşmelerden. Yani orada Sayın Merkel'le daha sonra dörtlü olarak Fransa, Almanya, İtalya ile Cumhurbaşkanımızın görüşmeleri oldu onların ardından da AB Başkanları Juncker ve Tusk'la bir üçlü görüşmesi oldu. Oradan çıkan netice, 'Bu mülteciler, geri kabul anlaşması ve Schengen vize sistemi eş zamanlı olarak bunu uygulayalım, hayata geçirelim, bunu daha fazla geciktirmeyelim.' Hatırlarsanız 2013 Aralık ayında imzalanan anlaşma aslında 1 Ekim'de uygulamaya geçecekti. Mülteci krizi olunca bunun erkene alınması, Haziran'a alınması gündeme geldi. Araya başka şeyler girdi. AB, Terörle Mücadele Yasası konusunda birtakım kriterlerin yerine getirilmediği gibi bir görüşü ortaya attı. Aslında süreci tıkayan da biraz bu oldu."

Bir heyetin iki hafta önce Türkiye'de bulunduğunu ifade eden Kalın, vize muafiyeti konusunda ufak tefek bazı konuların kaldığını ve bu işi de yakın vadede çözmeyi umut ettiklerini kaydetti.

İbrahim Kalın, Schengen vize sistemine dahil olmanın Türk vatandaşlarının en doğal hakkı olduğunu vurguladı.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin bir soru üzerine Kalın, Obama'nın "15 Temmuz darbe girişimini yapanların adaletin önüne çıkarılması için gereken yardımı yapacağız" sözünün önemli olduğunu, bu mesajın ilgili yerlere ulaştığını anlattı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcücü Kalın, Fetullah Gülen'in bu davada Türkiye için fail, Amerika için ise bir numaralı zanlı olduğuna işaret ederek, "Mevcut iade anlaşması çerçevesinde orada gözaltı yapılabilir, hareketleri kısıtlanabilir. Bu beklenti sadece Türkiye'de hükümetin ya da Cumhurbaşkanlığının talebi değil, bütün Türkiye halkının talebidir. Bu Türkiye'nin meşru bir toplumsal talebidir. Devletin meşru bir hukuki talebidir. Bunun yerine getirilmesi Türk-Amerikan ilişkilerini rahatlatacaktır." diye konuştu.

(Bitti)



AA

Gündem Haberleri

SHOW TV'nin beğenilen dizisi 'Deha'ya program durdurma cezası
Bergama'da Kıyamet Beklentisi: Gerçek mi, Efsane mi?
Belediyelerin ödenmeyen borçları bütçelerinden kesilecek
Çarptığı tilki tampona sıkıştı
Afyon'dan kaymaklı Dubai çikolatası