İki bayramı birden yaşamak isterken insana rahat bir bayram bile yaşatmadılar.
Kurban kesilmelimi? Kurban yerine ayakkabı versek nasıl olur. Yada; Cumhuriyet nasıl kutlanacak?. Ben yürümek istiyorum, Ben seni orda yürütmem tartışmaları.
Kurban tartışmasını işin ehline bırakıp kendi alanıma 29 ekim Cumhuriyet bayramına dönmek istiyorum.
Cumhuriyet le ilgili birileri çıkıyor “cumhuriyet bir dönem sinsice, şimdi ise açıkça, yıkılmak istendiğini” söylüyor.
Diğer grup ise savunmaya geçiyor kesinlikle böyle bir şeyin olmadığını, cumhuriyetin artık yerleştiğini ve toplum tarafından tam anlamıyla benimsendiğini savunuyor.
Aslında bu tartışmalar dikkatli izlenirse cumhuriyetin geleceğinden kaygı duyanların, cumhuriyete güvenmediklerini rahatlıkla anlayabiliriz. Eğer gerçekten cumhuriyete güvenseler öncelikle cumhuriyetin bugüne kadar neyi ve neleri başardığını inceler ve bu konuyu bir daha gündeme getirmezler.
Bu insanların esas şüpheleri ve endişeleri, cumhuriyetin toplum tarafından kabul görmüş olmasıdır.
Bu tartışmaları yapanlar kendi cumhuriyet algıları arasındaki çelişkilerden kurtulmaları gerekir. Bu tür kaygıları yaşayanların; cumhuriyetin ne zaman başladığını bilmeleri iyi değerlendirmeleri, sonrada konuşmaları daha uygun olacaktır.
Cumhuriyet, imparatorluğun bittiği bir zamanda yani monarşik iktidarın yerine kurulmuş bir rejimdir. Bugün itibariyle cumhuriyetin karşısında monarşiyi savunan insanlar olmadığına göre cumhuriyetin tehdit altında olduğunu söylemek çok gariptir yada art niyetin sonucunda söylenenlerdir.
Ben bugün bunu yapanları tarihi inceleyince anlamakta hiç güçlük çekmiyorum. Çünkü bunların hayatı hep çelişki olmuştur.
Tarih boyunca tek partili sisteminin savunucusu bunlardır. Tarihi süreçte kendine benzemeyen partilere yaşama hakkı vermeyenlerde bunlardır. Siyasette ipler elinden gidince orduyu göreve çağıranlarda, yada darbelere alkış tutanlarda hep bunlar olmuştur.
Bu insanlar bugünde Cumhuriyetin gereği %50 gibi ezici çoğunlukla iktidara gelmiş bir hükümetin yaptıklarını demokrasiye aykırı bulmaktadır.
Bunları hiç kimse yutmuyor, insanlar sadece onlar adına üzülüyor.
Bayramlarda halkla bütünleşmekten bahsedenler Daha düne kadar bayramları balolarda kutladıklarını ne çabuk unuttular da bugün halkla bütünleşmekten bahsediyorlar. Cumhuriyet mitinglerinde halkla beraber oldunuz da ne oldu diye sormazlar mı insana,
Bu kadar çelişki ancak bu kadar temsile müsaade ediyor artık. Bunu herkes anladı maalesef bugün alternatif tören yapmak isteyenler anlamadılar.
Buradan seslenmek istiyorum bizim siyasal kültürümüzde imparatorluğun Batılı monarşilerin dayandığı güçlere sahip olmamasından dolayı, bürokrasinin güçlenmesine yol açmış, bu da bugün şikayetçi olan zümreye ayrıcalıklı bir yer ve statü sağlamıştır.
Sanırım esas sıkıntı bundan dolayıdır
Osmanlı İmparatorluğunun yıkılmasından sonra cumhuriyete geçilmiş olmasına rağmen bu ayrıcalıklı zümre, yeni rejimde yerini korumuştur. Bugünlerde bu durumun değişmesi bu insanları çılgına döndürmüştür.
Nitekim "cumhuriyet elden gidiyor" söylemi, Türkiye'nin demokratikleşmeye doğru adım attığı günlerde daha sık dile getirilmektedir
Bu azınlık kendilerine iktidarı veren tarihsel ve toplumsal şartlar değişince durumu kabullenememişlerdir. konumlarını kaybetmemek için her yola başvurmaktadırlar. Bayram boyunca yaparım ederim haykırışları da bundandır.