"D-8 ülkeleri tehditlere karşı daha etkin işbirliği sergilemeli"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:- "Suriye'den Yemen'e, Irak'tan Afganistan'a, Filistin'den Myanmar'a kadar pek çok kriz, D-8 ülkelerinin yakın çevresinde yaşanıyor. DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele ediyoruz. İşte tüm bu tehditlere karşı da D-8 ülk

İSTANBUL (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Suriye'den Yemen'e, Irak'tan Afganistan'a, Filistin'den Myanmar'a kadar pekçok kriz, D-8 ülkelerinin yakın çevresinde yaşanıyor. DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele ediyoruz. İşte tüm bu tehditlere karşı da D-8 ülkeleri olarak daha etkin bir iş birliği sergilememiz gerekiyor." dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Teşkilatı Konseyinin 17. oturumu, üye ülkelerin dışişleri bakanları ve temsilcilerinin katılımıyla Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlendi.

Çavuşoğlu, oturumun açılışındaki konuşmasında, Pakistan'a, başarı ve sabırla üstlendiği dönem başkanlığı için şükranlarını sundu.

Zirvenin iki nedenle önem taşıdığına değinen Çavuşoğlu, "Birincisi, 1997'de kurduğumuz D-8'in 20. yıl dönümünü kutluyoruz. Bunu, eksikliklerimizi tespit etmek ve örgütün etkinliğini artırmak için iyi bir fırsat olarak görüyoruz. Örgütün daha görünür, daha aktif olmasını hepimiz arzu ediyoruz. İkincisi, bu önemli zirveyi dünyanın ekseninin, bizlerin yaşadığı bölgelere doğru kaymaya başladığı bir dönemde gerçekleştiriyoruz. Bu fırsatları hep birlikte nasıl değerlendirebiliriz, bunları da enine boyuna kendi aramızda değerlendirmemiz lazım." diye konuştu.

Çavuşoğlu, D-8 üyesi ülkelerin, teşkilatın dünyanın sürekli değişen şartlarına ayak uydurmasını hep birlikte sağlaması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Teşkilatımızın 20. yaş günü, bu konuda atacağımız adımlar için bir kilometretaşı olmalıdır. D-8 ülkeleri olarak bizler dünyanın yaklaşık yüzde 15'ini oluşturan genç ve dinamik nüfuslara sahibiz, zengin doğal ve beşeri kaynaklarımız ve potansiyelimiz var. Dış dünya ile ticaret hacmimiz yaklaşık 1,5 trilyon dolar seviyesini buluyor. Bu zengin potansiyelimizi D-8 çerçevesinde iş birliği yaparak daha iyi kullanmamız gerekiyor. Aynı zamanda bugün yoksulluktan ırkçılığa, kitlesel göçlerden kuraklığa kadar birçok küresel sorunla karşı karşıyayız. Kendi halklarımız da bu sorunlardan etkilenmekte. Suriye'den Yemen'e, Irak'tan Afganistan'a, Filistin'den Myanmar'a kadar pekçok kriz, D-8 ülkelerinin yakın çevresinde yaşanıyor. DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele ediyoruz. İşte tüm bu tehditlere karşı da D-8 ülkeleri olarak daha etkin bir iş birliği sergilememiz gerekiyor."

Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü uluslararası örgütlerde sürdürülebilir kalkınmayı öncelikli hedef haline getirdiğini dile getiren Çavuşoğlu, bu yılın ilk yarısında Türkiye'nin dönem başkanlığını üstlendiği Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünde bu konunun ana tema olarak belirlendiğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin, D-8 dönem başkanlığında da sürdürülebilir kalkınma içerikli konulara ağırlık verileceğini belirtti.

Özellikle enerji konusunun, iş birliği yapılabilecek alanların başında geldiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Ülkelerimiz arasındaki enerji ticaretini geliştirebiliriz. Ortak enerji yatırımlarını birlikte hayata geçirebiliriz. Hidrokarbon arama ve üretim faaliyetleri gibi alanlarda projeleri hep birlikte üretebiliriz. Ayrıca tarım, sanayi, çevre, bilişim ve ulaştırma gibi birçok alanda sağlam bir iş birliği zeminimiz var. Bu konulardaki çalışma gruplarını daha aktif kullanmamızda fayda var. Toplantıları zamanlıca gerçekleştirmemiz yararlı olacaktır." ifadelerini kullandı.

- "D-8'in güçlü çalışması için güçlü bir sekretaryası olması lazım"

Çavuşoğlu, "Zirve için tespit ettiğimiz 'İş birliği ile fırsatları çoğaltmak' teması, D-8'e dair vizyonumuzun temelini oluşturuyor. İş birliği vasıtasıyla oluşturacağımız fırsatlar, halklarımızın zenginliğini artıracak ve örgütümüzün küresel düzeyde daha etkili olmasını sağlayacaktır." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, yarın kabul edilecek İstanbul bildirisi ve İstanbul eylem planın, uzmanların düzenledikleri toplantılar sonucunda mutabakata varıldığını belirterek, bu iki belgenin gelecek dönem için D-8'e ışık tutucağını söyledi.

İlerleyen dönemlerde örgütün proje odaklı boyutunun ön plana çıkarılması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "D-8'in güçlü çalışması için güçlü bir sekretaryası olması lazım. Bu konuda inşallah gerekli adımları hep beraber atacağız." diye konuştu.

Çavuşoğlu, "D-8 dönem başkanlığımız sırasında örgütümüzün daha etkin ve verimli olması konusunda gayret göstereceğiz. Bu konuda sizlerin desteği önemli ve bu konuda tüm D-8 üyesi kardeş ülkelerin sergileyeceği işbirliği ve dayanışma bizim için çok değerli ve anlamlı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Çavuşoğlu, toplantının gündemini D-8'e üye ülke temsilcilerinin onayına sundu.










AA

Gündem Haberleri

Güran ailesi çobanı sorguya çekmiş
Erdoğan'dan Gazze ve Lübnan mesajı
10 Kasım törenine katılmayan öğrencilerin velileri tepkili
Papa Francis, İznik Konsili’nin 1700. Yıl Dönümü İçin Türkiye'ye Geliyor
Taksilere Acil Durum Butonu Zorunluluğu Getirildi