Hatay'ın dağlık arazilerinde, kendiliğinden yetişen defne ağaçlarının meyveleri, bölge ekonomisine katkı sağlayan değerli bir ürün olan defne yağının hammaddesini oluşturuyor. Bu doğal ürün, defne, Samandağ ve Yayladağı ilçelerinde, genellikle çırpma yoluyla veya elle toplanarak özenle işleniyor.
71 yaşındaki Mehmet Söker, 50 yıldır defne yağı üreterek ailesine destek oluyor. Defne yağının pazar sıkıntısı çekmeden değerlendirilebildiğini belirten Söker, süreci şu şekilde açıklıyor:
"Defne ağaçlarından topladığımız defne tohumlarını ayıklıyoruz. Sonra kazana koyup yaklaşık 2 gün süren bir kaynatma işleminden geçiriyoruz. Kazandan boşalttıktan sonra leğenlerin içine koyup eziyoruz ve çıkan yağı süzgeçten geçirip tekrar 2 saat boyunca kaynatıp, üste çıkan yağı alıyoruz."
Söker, defne yağının birçok faydasına vurgu yaparak şunları ekliyor:
"Eklem ağrılarına iyi geliyor, cildi yeniliyor. Saç dökülmesine karşı bu yağdan defne sabunu yapıyoruz. Saçların dökülmesini önlüyor, saçları besliyor. Defne yağı bu faydaları sayesinde Türkiye'nin her yerinde tanınıyor."
Bölgede doğal kaynaklardan elde edilen defne yağının, sabun yapımının yanı sıra kozmetik ürünlerin üretiminde de kullanılması, yerel ekonomiye çeşitli katkılarda bulunuyor. Bu özel ürün, hem doğal hem de el emeğiyle üretildiği için tüketiciler arasında talep görüyor.