MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ/OSMAN AKÇA - Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Muğla'da her yıl binlerce turisti gezdiren tekneler, çekek yerleri ile tersanelerde bakım onarımdan geçirilerek yeni sezona hazırlanıyor.
Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi'nde faaliyet gösteren tur teknelerinin bakımı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ortaca Belediyesi tarafından bölgeye kazandırılan tekne çekek yerinde yapılıyor.
- Tekneler karaya traktörlerle çıkarılıyor
Dalyan Kanalı'ndan çekek yerine getirilen tekneler, traktörlerle karaya çıkarılıp çekek yerine getirilerek, önce sıcak suyla temizleniyor. Daha sonra teknelerin zımpara, boya ve bakım çalışmaları başlıyor. Yaklaşık bir ay süren çalışma neticesi tekneler hazır hale gelince kanala indiriliyor.
Dalyan Tekne Kooperatifi Başkan Yardımcısı Ferhat Koçyiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknelerin tamir ve bakımının yapıldığı 13 dönümlük tekne çekek yerinde marangoz, tamir atölyesi ve kafeterya bulunduğunu söyledi.
Her kış sezonunda tekne ve yatların bakım onarım işleri ile sığınma için tekne çekek yerine getirildiğini bildiren Koçyiğit, "Dalyan Kanalı'nda 491 ticari tekne var. Bunlardan 118'i üyelerimize ait. Bunlar turizm sezonunda misafirlerimize daha iyi hizmet vermek için bakıma alınıyor. Her yıl Ortaca, Dalyan ve Göcek'ten gelenlerle birlikte yaklaşık 500 tekne burada bakıma alınıyor." dedi.
Teknesini bakıma getiren turizmci Atilla Gültekin, yıllardır teknelerin bakımlarının mahalle aralarında, yol kenarlarında yapıldığını, bunun da hem görüntü, hem kimyasal kirliliğe neden olduğunu, çekek yerinin hizmete girmesiyle bu sorunun çözüldüğünü dile getirdi.
- "Her yıl 800 bin ziyaretçi taşınıyor"
Gültekin, günübirlik tur teknelerinin yılda yaklaşık 800 bin yerli ve yabancı turiste hizmet verdiğini, yoğun geçen sezon sonunda teknelerin bakıma alındığını anlattı.
Atilla Gültekin, çekek yerine tamir ve bakım için Göcek ve Köyceğiz'den de teknelerin getirildiğini kaydetti.
Geçen sezonun ardından yıpranan teknelerin bakıma alındığına işaret eden Gültekin, sezon öncesinde teknelerini karaya çektiklerini, bakım onarımlarını yaptırdıklarını ifade etti.
Her yıl teknelerin dış aksamının yanı sıra motor ve pervane bakımlarının da yapıldığını vurgulayan Atilla Gültekin "Çevreye zarar vermemek için motorlar ile ilgili bütün yenilikleri teknelerimizde uyguluyoruz. Teknelerin bakımları nedeniyle tüm kimyasal atıklar da burada toplanarak belediye ekipleri tarafından bertaraf merkezine götürülüyor." diye konuştu.
- Tekne sahipleri yeni sezondan ümitli
Gültekin, 2019 turizm sezonundan ümitli olduklarını da dile getirerek, şunları söyledi:
"2018 yılında çok iyi bir turizm sezonu geçirdik. Sadece tekne sahipleri değil turizmde faaliyet gösteren tüm esnafın yüzü güldü. Yaptığımız görüşmeler 2019 yılının daha iyi olacağını gösteriyor. Biz de bu nedenle teknelerimizi bakıma alarak, masraflarını gönül rahatlığıyla yapıyoruz. Bölgede turizm sezonu 1 Nisan itibarıyla açılacak. En geç 15 Nisan'da tüm teknelerin bakım ve onarımları tamamlanarak denize indirilecek."
Günübirlik yemekli tur işletmeciliği yapan Dilaver Avcı ise teknesinin bakımını yapmak için Dalyan çekek yerine getirdiğini belirtti.
Sektörde 20 yıldır hizmet verdiğini dile getiren Avcı, "Kasım ayından sonra fazla işimiz olmuyor. Şubat ayında tekne çekek yerine gelerek bakımları yapıyoruz. Nisan ayı başında teknemiz suyla buluşuyor. En düşük bakım ücreti yaklaşık 8-10 bin lira arası tutuyor. Biz bütün bakımları yapıp teknelerimizi öyle suya indiriyoruz. Teknelerimizin bakımı tamamlandıktan sonra liman başkanlığı ekipleri gelip uygunluk raporu veriyor ve işlerimize öyle başlıyoruz." şeklinde konuştu.
Dilaver Avcı, geçen yıl turizm sezonunu iyi geçtiğini vurgulayarak, bu yılki turizm sezonundan da umutlu olduklarını ifade etti.